Jak probíhala červnová kampaň „3 minuty stačí“…

  Článek

Vzdělávání - staré publikován 24.7.2014

Do červnové celorepublikové akce Dopisy v ulicích, která je součástí kampaně Amnesty International CŘ „3 minuty stačí“, se letos zapojilo 12 středních a základních škol, které vyslaly do ulic na 200 studentů. Ti potom dokázali shromáždit více než 7000 podpisů za nespravedlivě vězněné.

Do červnové celorepublikové akce Dopisy v ulicích, která je součástí kampaně Amnesty International CŘ „3 minuty stačí“, se letos zapojilo 12 středních a základních škol, které vyslaly do ulic na 200 studentů. Ti potom dokázali shromáždit více než 7000 podpisů za nespravedlivě vězněné.

 

Nejvíce se lidé v různých městech podepisovali za nositele Nobelovy ceny míru a dlouholetého kritika čínského režimu Liou Siao-pa a jeho ženu Liu Sia. Zkrátka ale nezůstali ani ruský ekologický aktivista Jevgenij Vitiško a etiopský novinář Eskinder Nega. Informace o tom, jak se jejich případy vyvíjí, budete moci průběžně sledovat na webových stránkách www.3minutystaci.cz.

 

Přestože studenti občas čelili odmítavým reakcím nebo nepříznivému počasí, potěšilo nás, s jakým nasazením a elánem jednotlivé příběhy přibližovali kolemjdoucím. Žáci Základní školy v Kladrubech nám o tom dokonce napsali následující článek:  

 

Dne 20. 6. se žáci naší 9. třídy zúčastnili workshopu pořádaného organizací Amnesty International. Ta se zabývá lidskými právy a jejich případným porušováním.

 

Tématem našeho workshopu byli tzv. „Vězni svědomí“, což je projekt, při kterém Amnesty International každý rok vybere tři případy nespravedlivě vězněných lidí. Seznámili jsme se s osudy těch, o které se tento rok jedná. Je to Etiopan Eskinder Nega – novinář, který byl za své články kritizující vládu odsouzen na 18 let (obviněn byl z terorismu), ruský ekologický aktivista Jevgenij Vitiško, který se angažoval v souvislosti se stavbou olympijských stadionů v Soči a byl odsouzen na 3 roky a poslední jsou čínští manželé Liu Sia a Liu Siao-po.Onje literární kritik, který se dlouhodobě snaží o demokratizaci Číny a dokonce získal Nobelovu cenu za mír.Byl za své aktivity odsouzen k 11 letům vězení, jeho žena pak kvůli aktivitám svého manžela už 4 roky žije v domácím vězení,  bez možnosti jakékoli komunikace se světem.

Všichni jsou věznění vlastně jen proto, že vláda odmítá zlepšení podmínek v dané zemi a každého, kdo tuto situaci kritizuje, trestá.

Amnesty International se tyto lidi snaží osvobodit tím, že shání co nejvíc podpisů po celém světě. Podepsané kartičky pak pošle zástupcům té dané země (velvyslancům nebo dokonce prezidentům…). A většinou se podaří, že jednoho ze tří lidí propustí a zbytku se alespoň zlepší podmínky ve vězení. Takže každému z nás opravdu stačí 3 minuty a můžeme výrazně zlepšit situaci jednoho konkrétního člověka, ale vlastně i celkovou situaci v té dané zemi.

I my jsme proto 20. června vyrazili sbírat podpisy. Při naší akci se, i když jsme malé město, sehnal poměrně velký počet podpisů. Do této akce se naše škola zařadila už podruhé a možná tak začala nová a prospěšná tradice.

 

 

Deváťáci ZŠ Kladruby

 

 

 

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...