Nové důkazy o popravách Ukrajinských vojáků musí podnítit okamžité vyšetřování

Nové šokující důkazy o vraždách ve stylu poprav proruskými ozbrojenými skupinami v Donbasu na východní Ukrajině ukazují naléhavou potřebu zásahu, který by řešil eskalaci humanitární a lidsko-právní krize, říká Amnesty International.

„Nové důkazy o popravách bez soudu potvrzují, co jsme již dlouho tušili. Otázkou nyní je, jak se k tomu separatistické vedení postaví?“ řekl Denis Krivošejev, zástupce ředitele Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

„Mučení, špatné zacházení a zabíjení zajatců, zraněných, nebo těch, kteří se vzdali, jsou válečné zločiny. Uvedená prohlášení je třeba rychle, důkladně a nestranně prošetřit a viníky stíhat před řádným soudem.

Záznam pořízený Amnesty International ukazuje ukrajinského vojáka Ihora Branovytského, jednoho z obránců doněckého letiště, jak je vzat do zajetí a vyslýchán. Video, které je na Youtube, ukazuje, že byl udeřen do tváře. Držen v zajetí byl až do své smrti.

Mnoho lidí tvrdí, že viděli, jak byl Ihor Branovytský zastřelen z bezprostřední blízkosti velitelem separatistů. Jeho tělo bylo navráceno rodině tento měsíc a pohřeb se uskutečnil 3. dubna v Kyjevě. Ukrajinské tajné služby se případem nyní zabývají.

Amnesty International též disponuje videem zachycujícím zajatce a fotografiemi mrtvých těl nejméně 3 dalších příslušníku ukrajinských sil, která jsou zřejmě v doněcké márnici. Jsou zde zranění na hlavě a horní části těla se stopy po kulkách, zřejmě jako následech vražd maskovaných za popravy. Vojáci byli zajati proruskými jednotkami mezi 12. a 18. únorem 2015 v Debalceve, kde byli ukrajinští obránci obklíčeni.

Toto odhalení je doplněno reportáží deníku Kyjev Post ze 6. dubna, který zaznamenal telefonní interview s Arsenyjem Pavlovem, známým též pod přezdívkou Motorola. Pavlov, údajně ruský občan a velitel proruské skupiny známé jako Batalion Sparta operující na východě Ukrajiny, tvrdí, že zastřelil 15 ukrajinských vojáků v zajetí. Je to zřejmě on, kdo zavraždil Ihora Branovytského.

„Toto chladné doznání separatistického bojovníka, spolu s důkazy z videa a svědectvími očitých svědků spolu s dalšími důkazy o špatném zacházení se zajatci obou stran, jasně ukazuje okamžitou nutnost nezávislého vyšetřování v tomto a dalších možných případech zločinů, které provázejí tento již déle než rok trvající konflikt,“ řekl Denis Krivošejev.

„Zabíjení bez proběhnutí soudu je válečný zločin, prostě a jednoduše. Vůdce samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny musí dát svým druhům jasný vzkaz: Ti kdo bojují s nimi nebo za ně musí respektovat válečné právo. Okamžitě musí se svých řad odvolat kohokoliv podezřelého nebo zodpovědného, ať už osobně nebo v zastoupení, za porušování mezinárodního práva a lidských práv a plně spolupracovat s nezávislými vyšetřovateli.“

Ozbrojené skupiny jako Batalion Sparta, jakožto účastníci ozbrojeného konfliktu podléhají mezinárodnímu práva – válečnému právu. To mimo jiné zakazuje mučení, vraždy a další formy špatného zacházení se zadrženými.

Původní zdroj: Nové šokující důkazy o vraždách ve stylu poprav proruskými ozbrojenými skupinami v Donbasu na východní Ukrajině ukazují naléhavou potřebu zásahu, který by řešil eskalaci humanitární a lidsko-právní krize.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

10.3.2017

Indonésie: Vláda musí prošetřit pracovní podmínky firmy Wilmar, která se pokouší zakrýt tvrzení o vykořisťování.

Kampaň zemědělského gigantu Wilmar sloužící k zamaskování nevhodných pracovních podmínek umožnily chyby indonéské vlády. Ta nezačala vyšetřovat oznámení mířící proti společnosti zabývající se výrobou palmového oleje.

10.3.2017

Amnesty International kritizuje taktiku Wilmaru a vyzývá indonéskou vládu, aby byly vyšetřeno zneužívání způsobené průmyslem palmového oleje.

V listopadu loňského roku zveřejnila Amnesty International zprávu s názvem „Velký skandál s palmovým olejem, zneužívání práce velkými značkami“. Uvedená zpráva je zaměřena především na vykořisťování a zneužívání pracovní síly na plantážích v Indonésii, které využívá pro produkci palmového oleje společnost Wilmar International (Wilmar) – největší obchodník s palmovým olejem na světě (43%). Zpráva taktéž mapuje trasu palmového oleje vyrobeného v Indonésii pro společnost Wilmar dalším devíti světovým firmám: SA, ADM, Colgate-Palmolive, Elevance, Kellogg´s, Nestlé, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser a Unilever.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.