Nové důkazy o popravách Ukrajinských vojáků musí podnítit okamžité vyšetřování

Nové šokující důkazy o vraždách ve stylu poprav proruskými ozbrojenými skupinami v Donbasu na východní Ukrajině ukazují naléhavou potřebu zásahu, který by řešil eskalaci humanitární a lidsko-právní krize, říká Amnesty International.

„Nové důkazy o popravách bez soudu potvrzují, co jsme již dlouho tušili. Otázkou nyní je, jak se k tomu separatistické vedení postaví?“ řekl Denis Krivošejev, zástupce ředitele Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

„Mučení, špatné zacházení a zabíjení zajatců, zraněných, nebo těch, kteří se vzdali, jsou válečné zločiny. Uvedená prohlášení je třeba rychle, důkladně a nestranně prošetřit a viníky stíhat před řádným soudem.

Záznam pořízený Amnesty International ukazuje ukrajinského vojáka Ihora Branovytského, jednoho z obránců doněckého letiště, jak je vzat do zajetí a vyslýchán. Video, které je na Youtube, ukazuje, že byl udeřen do tváře. Držen v zajetí byl až do své smrti.

Mnoho lidí tvrdí, že viděli, jak byl Ihor Branovytský zastřelen z bezprostřední blízkosti velitelem separatistů. Jeho tělo bylo navráceno rodině tento měsíc a pohřeb se uskutečnil 3. dubna v Kyjevě. Ukrajinské tajné služby se případem nyní zabývají.

Amnesty International též disponuje videem zachycujícím zajatce a fotografiemi mrtvých těl nejméně 3 dalších příslušníku ukrajinských sil, která jsou zřejmě v doněcké márnici. Jsou zde zranění na hlavě a horní části těla se stopy po kulkách, zřejmě jako následech vražd maskovaných za popravy. Vojáci byli zajati proruskými jednotkami mezi 12. a 18. únorem 2015 v Debalceve, kde byli ukrajinští obránci obklíčeni.

Toto odhalení je doplněno reportáží deníku Kyjev Post ze 6. dubna, který zaznamenal telefonní interview s Arsenyjem Pavlovem, známým též pod přezdívkou Motorola. Pavlov, údajně ruský občan a velitel proruské skupiny známé jako Batalion Sparta operující na východě Ukrajiny, tvrdí, že zastřelil 15 ukrajinských vojáků v zajetí. Je to zřejmě on, kdo zavraždil Ihora Branovytského.

„Toto chladné doznání separatistického bojovníka, spolu s důkazy z videa a svědectvími očitých svědků spolu s dalšími důkazy o špatném zacházení se zajatci obou stran, jasně ukazuje okamžitou nutnost nezávislého vyšetřování v tomto a dalších možných případech zločinů, které provázejí tento již déle než rok trvající konflikt,“ řekl Denis Krivošejev.

„Zabíjení bez proběhnutí soudu je válečný zločin, prostě a jednoduše. Vůdce samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny musí dát svým druhům jasný vzkaz: Ti kdo bojují s nimi nebo za ně musí respektovat válečné právo. Okamžitě musí se svých řad odvolat kohokoliv podezřelého nebo zodpovědného, ať už osobně nebo v zastoupení, za porušování mezinárodního práva a lidských práv a plně spolupracovat s nezávislými vyšetřovateli.“

Ozbrojené skupiny jako Batalion Sparta, jakožto účastníci ozbrojeného konfliktu podléhají mezinárodnímu práva – válečnému právu. To mimo jiné zakazuje mučení, vraždy a další formy špatného zacházení se zadrženými.

Původní zdroj: Nové šokující důkazy o vraždách ve stylu poprav proruskými ozbrojenými skupinami v Donbasu na východní Ukrajině ukazují naléhavou potřebu zásahu, který by řešil eskalaci humanitární a lidsko-právní krize.

18.7.2019

Mexická policie začala vyšetřovat Soberanesovu vraždu

Generální prokurátor státu Morelos zahájil vyšetřování trestného činu vraždy Samira Florese Soberanese.

2.7.2019

DRC: Odvolejte armádu z dolů Fungurume, aby se zabránilo krveprolití

Demokratická republika Kongo poslala ozbrojené síly, aby zabránily sezónním horníkům v těžbě.

9.7.2019

Lidská práva jsou základem řešení klimatické krize

Komunity bránící lidská práva a životní prostředí musí hledat řešení společně.

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.