Nové důkazy o popravách Ukrajinských vojáků musí podnítit okamžité vyšetřování

  Článek

Zastavte mučení   Ukrajina publikován 14.4.2015

Nové šokující důkazy o vraždách ve stylu poprav proruskými ozbrojenými skupinami v Donbasu na východní Ukrajině ukazují naléhavou potřebu zásahu, který by řešil eskalaci humanitární a lidsko-právní krize.

Nové šokující důkazy o vraždách ve stylu poprav proruskými ozbrojenými skupinami v Donbasu na východní Ukrajině ukazují naléhavou potřebu zásahu, který by řešil eskalaci humanitární a lidsko-právní krize, říká Amnesty International.

„Nové důkazy o popravách bez soudu potvrzují, co jsme již dlouho tušili. Otázkou nyní je, jak se k tomu separatistické vedení postaví?“ řekl Denis Krivošejev, zástupce ředitele Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

„Mučení, špatné zacházení a zabíjení zajatců, zraněných, nebo těch, kteří se vzdali, jsou válečné zločiny. Uvedená prohlášení je třeba rychle, důkladně a nestranně prošetřit a viníky stíhat před řádným soudem.

Záznam pořízený Amnesty International ukazuje ukrajinského vojáka Ihora Branovytského, jednoho z obránců doněckého letiště, jak je vzat do zajetí a vyslýchán. Video, které je na Youtube, ukazuje, že byl udeřen do tváře. Držen v zajetí byl až do své smrti.

Mnoho lidí tvrdí, že viděli, jak byl Ihor Branovytský zastřelen z bezprostřední blízkosti velitelem separatistů. Jeho tělo bylo navráceno rodině tento měsíc a pohřeb se uskutečnil 3. dubna v Kyjevě. Ukrajinské tajné služby se případem nyní zabývají.

Amnesty International též disponuje videem zachycujícím zajatce a fotografiemi mrtvých těl nejméně 3 dalších příslušníku ukrajinských sil, která jsou zřejmě v doněcké márnici. Jsou zde zranění na hlavě a horní části těla se stopy po kulkách, zřejmě jako následech vražd maskovaných za popravy. Vojáci byli zajati proruskými jednotkami mezi 12. a 18. únorem 2015 v Debalceve, kde byli ukrajinští obránci obklíčeni.

Toto odhalení je doplněno reportáží deníku Kyjev Post ze 6. dubna, který zaznamenal telefonní interview s Arsenyjem Pavlovem, známým též pod přezdívkou Motorola. Pavlov, údajně ruský občan a velitel proruské skupiny známé jako Batalion Sparta operující na východě Ukrajiny, tvrdí, že zastřelil 15 ukrajinských vojáků v zajetí. Je to zřejmě on, kdo zavraždil Ihora Branovytského.

 „Toto chladné doznání separatistického bojovníka, spolu s důkazy z videa a svědectvími očitých svědků spolu s dalšími důkazy o špatném zacházení se zajatci obou stran, jasně ukazuje okamžitou nutnost nezávislého vyšetřování v tomto a dalších možných případech zločinů, které provázejí tento již déle než rok trvající konflikt,“ řekl Denis Krivošejev.

„Zabíjení bez proběhnutí soudu je válečný zločin, prostě a jednoduše. Vůdce samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny musí dát svým druhům jasný vzkaz: Ti kdo bojují s nimi nebo za ně musí respektovat válečné právo. Okamžitě musí se svých řad odvolat kohokoliv podezřelého nebo zodpovědného, ať už osobně nebo v zastoupení, za porušování mezinárodního práva a lidských práv a plně spolupracovat s nezávislými vyšetřovateli.“

Ozbrojené skupiny jako Batalion Sparta, jakožto účastníci ozbrojeného konfliktu podléhají mezinárodnímu práva – válečnému právu. To mimo jiné zakazuje mučení, vraždy a další formy špatného zacházení se zadrženými.

Aktuální petice

  Rusko

Zdravotní sestřička z Krymu si odpykává sedmiletý trest, hrozí jí další vězení za vlastizradu a nutně potřebuje lékařskou péči. Pomůžete?

Irina Danilovič (Irina Danilovich) je zdravotní sestra z Ruskem okupovaného Krymu. Otevřeně kritizovala systém zdravotní péče na Krymu a odsuzovala politicky motivované stíhání obránců lidských práv. Za to byla ve vykonstruovaném procesu odsouzena k sedmi letům vězení. Ve vězení je jí odpírána zdravotní péče a její zdravotní stav je vážný. Pomozte jí podpisem petice.

 

Aktuální počet podpisů: 1172 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...