© Amnesty International

Saúdská Arábie: Po bičování Raífa Badawího následoval rok krvavých represí

Článek

Uplynul rok od veřejného bičování bloggera Raifa Badawiho kvůli jeho uplatňování práva na svobodu projevu. Od té doby se lidskoprávní situace v Saúdské Arábii stále zhoršuje.

© Amnesty International

Zdá se, že celý loňský rok se stav lidských práv v království jenom zhoršoval. Poslední hromadná poprava 47 lidí v jediném dni, včetně šíitského imáma Sheikh Nimr al-Nimra, způsobila rozruch v celém regionu.

Navzdory vychvalované účasti žen v komunálních volbách, které se konaly minulý měsíc, pokračuje Saúdská Arábie v tvrdých zákrocích proti lidskoprávním aktivistům a vede zničující letecké bombardování v Jemenu. Závažně tak porušuje mezinárodní humanitární právo a dopouští se válečných zločinů.

„Rok po bouřlivých protestech proti veřejnému bičování zůstává Raíf Badawí a desítky dalších vězňů svědomí ve věznicích. Za svůj nenásilný aktivismus jsou vystaveni krutým trestům a špatnému zacházení,“ sdělil James Lynch, náměstek ředitele programu Amnesty International pro Blízký východ a Severní Afriku.

„Na základě saúdskoarabského zákona proti teroru z roku 2014 je stále více obránců lidských práv posíláno na roky do vězení, zatímco spojenci království bezostyšně podporují jeho kroky ve jménu takzvané ‚války s terorem‘.“

Mezi uvězněnými je i právník Raifa Badawiho Waleed Abu al-Khair, první obránce lidských práv, který byl během nespravedlivého soudního líčení odsouzen na základě zákona proti teroru, který nabyl platnosti v únoru 2014. Mnozí další byli uvězněni na základě stejného zákona v roce 2015, a to včetně lidskoprávních ochránců Abdulkareema al-Khodera a Abdulrahmana al-Hamida. Oba byli během nespravedlivého soudu označeni za členy nově zakázané Nezávislé saúdské občanské a politické asociace práv (ACPRA).

Saúdská Arábie pokračuje v tažení proti nezávislým lidskoprávním sdružením a jejich členy posílá na dlouhou dobu do vězení s obviněním ze zakládání „nelegálních organizací“. Všechna veřejná shromáždění včetně nenásilných demonstrací zůstávají dle nařízení Ministerstva vnitra z roku 2011 zakázána.

I nadále úřady uplatňují zákon proti teroru z roku 2014 a pověstný „protiteroristický“ soud, tedy Specializovaný trestní soud (SCC), který systematicky potlačuje všechny formy aktivismu. V jeho režii se konají nespravedlivé soudy, ve kterých jsou k trestu smrti odsuzováni aktivisti z řad šíitských muslimů. Stejně tomu bylo u šíitského imáma a hlasitého kritika saúdskoarabské vlády Sheikh Nimr al-Nimra, který byl 2. ledna popraven s dalšími třemi šíitskými aktivisty.

Ali al-Nimr, synovec Sheikh Nimr al-Nimra, a další šíiitští aktivisté Dawood al-Marhoon a Abdullah al-Zaher byli v době zatčení mladší osmnácti let. Všichni byli odsouzeni k trestu k smrti v očividně nespravedlivém soudu, který se zakládal pouze na „přiznáních“, která obvinění vydali na mučidlech. Soud odmítl vyšetřit jejich tvrzení týkající se mučení.

„Na případu tří nezletilých údajných pachatelů, kteří byli odsouzeni na základě přiznání získaných na mučidlech, je patrné, že úřady krvavě potlačují všechny formy disidentu a nehorázně tak porušují mezinárodní právo,“ řekl James Lynch.

„To se odehrává v době, kdy Saúdská Arábie zesiluje své děsivé popravčí běsnění s minimálně 151 osobami popravenými mezi lednem a listopadem roku 2015, což je nejvyšší počet obětí od roku 1995. Téměř polovina poprav se týkala zločinů, které by dle mezinárodního práva neměly být trestány smrtí.“

Saúdská Arábie od května 2015 rovněž vede vojenskou koalici, během které již podnikla na území Jemenu ovládaného Hútíi (povstalecká skupina zajdíjských šíitů) tisíce leteckých útoků. Během těchto náletů byly usmrceny stovky civilistů a byla poškozena infrastruktura země včetně zdravotních zařízení, škol, továren, elektráren, mostů a silnic. Amnesty International zjistila, že tyto útoky byly často neúměrné nebo nerozlišující a v některých případech se zdá, že byly na civilisty a civilní objekty přímo zacíleny.

Některé zbraně užívané během vojenské intervence arabské koalice v Jemenu, které zasáhly civilní cíle, byly vyrobeny a/nebo vyprojektovány v USA a Velké Británii. Vlády USA a Británie rovněž zajišťují arabské koalici logistickou a zpravodajskou podporu.

„Spojenci Saúdské Arábie, jako jsou USA a Velká Británie, by měli využít svého vlivu a vyvinout i veřejný tlak na vládu, aby během vojenských akcí v Jemenu napravila stav lidských práva a dbala jeho dodržování tak, aby vyhovoval mezinárodnímu právu. Jejich mlčení a současné pokračování v zásobování Saúdské Arábie smrtícími zbraněmi jednoduše není obhájitelné,“ sdělil James Lynch.

Souvislosti

Bezpečnostní důstojník vyplatil Raifovi Badawimu 50 ran rákoskou na náměstí Jeddah 9. ledna 2015. Padesát ran byla pouze část trestu, který sestává z celkem 1000 ran a deseti let vězení. Tento rozsudek vynesl soud v květnu 2014 za založení on-line fóra sloužícího k veřejné debatě a k „urážení islámu“.

Další bičování bylo odloženo nejprve ze zdravotních důvodů, později z neznámých příčin.

Od okamžiku, kdy Amnesty International ve své kampani Write for Rights v roce 2014 tematizovala případ Raifa Badawiho, bylo odesláno více než milion zpráv na podporu vězněného bloggera. V kampani v roce 2015 poukázala Amnesty na vážnou situaci jeho právníka Waleeda Abu al-Khaira.

Informací o ostatních obětech saúdskoarabského tažení proti svobodě projevu jsou dostupné na stránkách Amnesty International v sekci Saúdská Arábie.

Aktuální petice

Saúdská Arábie

Jejich zločin? Hájily svá práva. Teď jsou ve vězení a hrozí jim vysoké tresty

13. března 2019 začal v Rijádu soudní proces s jedenácti ženami zadržovanými od května 2018 ve vazbě bez jakéhokoliv obvinění.

Aktuální počet podpisů: 1993 Náš cíl: 2500

Podepíšu