Odvolání proti propuštění Vitiška

20. listopadu 2015, kdy již byli přátelé a kolegové Jevgenije Vitiška na cestě do trestanecké kolonie, obdrželi od něj telefonát, v němž sdělil, že prokuratura podala na poslední chvíli odvolání. Pozitivní je, že se neodvolává proti Vitiškově vydání samotnému, ale ohledně prokázání toho, kde má být Vitiško po propuštění registrován.

Jeho právníci sdělili, že vrchnímu soudu může trvat až 30 dní, aby zvážila odvolání, ale mělo by být s vyřízena nejspíš do týdne. 3. prosince se bude další soud zabývat Vitiškovým podmínečným propuštěním, takže odvolací soud možná sloučí obě slyšení.

Vitiškovi přátelé věří, že toto odvolání na poslední chvíli může mít souvislost s Vitiškovým plánovaným vystoupením na konferenci v Moskvě 22. listopadu. Odvolání státního zástupce přišlo hned po ohlášení účasti Vitiška na konferenci.

Původní zdroj:

10.6.2020

Nabeel Rajab je konečně volný!

Po čtyřech letech nespravedlivě strávených ve vězení byl Nabeel Rajab předčasně propuštěn.

12.5.2020

Amirsalar Davoudi drží ve vězení hladovku

Amirsalar Davoudi, právník v oblasti lidských práv, drží od 9. února 2020 hladovku na protest proti tomu, že íránské úřady zamítly jeho propuštění.

20.11.2019

Filmaři hrozí další dva roky vězení

Min Tchin Ko Ko Ďi se odovlal proti rozsudku. Odvolání bylo zamítnuto a filmař čelí dalšímu trestu

30.4.2019

Filmaři z celého světa žádají propuštění myanmarského režiséra

Přes 450 filmařů z celého světa podepsalo otevřený dopis, v němž barmskou vládu vyzývá k okamžitému propuštění režiséra a dokumentaristy Min Tchin Ko Ko Ďiho z vězení.