Prohlášení Amnesty International k víkendovým protestům proti migrantům v Praze

Lidskoprávní organizace Amnesty International odsuzuje útoky na pražské autonomní sociální centrum Klinika, které proběhly v sobotu 6. února. Považujeme je za jednoznačné porušení zákonů České republiky a za projev bezprecedentní nenávisti proti komunitě, která se mj. snaží pomáhat nejpotřebnějším uprchlíkům a migrantům v nouzi.

Jedná se o zákeřné a úmyslné napadení ochránců lidských práv. Jejich ochranu zaručuje mimo jiné i Deklarace obránců lidských práv OSN. Žádáme proto, aby policie nestranně a urychleně incident vyšetřila a přivedla před soud všechny pachatele těchto zločinů z nenávisti. Stejně tak žádáme, aby se policie ČR důkladně zaměřila na prošetření potyček v době konání pochodu pro i proti migraci.

Nejedná se totiž bohužel o první incident. Mnoho těch, kteří se často dobrovolně a nezištně snaží pomáhat druhým, jsou terčem výhružek a slovního napadání. V sobotu 30. ledna došlo v Praze dokonce k napadení nožem, kdy útočník pobodal aktivistu pomáhajícího uprchlíkům.

Velmi znepokojující je na celé věci podle Amnesty také postoj prezidenta republiky Miloše Zemana. Na rozdíl od většiny ústavních činitelů, kteří incident jasně odsoudili, prezident ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka mj. vzkázal, že „…bude nadále pravdivým pojmenováním skutečné situace způsobené migrační krizí proti extremistům zleva i zprava bojovat.“ Tento výrok je značně kontroverzní: prezident v souvislosti s útokem na Kliniku nepojmenoval pravdivě žádnou skutečnost - nedeklaroval například jasně, že se jednalo o trestný čin, který by případně odsoudil jako řada ostatních politiků. Navíc je nepřijatelné, aby dával do souvislostí evropskou migrační krizi s nenávistným řáděním skupiny násilníků, kteří útočí na majetek i osoby. Prezident svým chováním a výroky dlouhodobě nepřispívá k uklidnění situace ve společnosti a svým „pravdivým pojmenováváním skutečnosti“ naopak často rozjitřenou a nestabilní situaci neadekvátně a nepřijatelně zhoršuje.

21.11.2018

Krize ve Venezuele se prohlubuje, 9 z 10 lidí žije v chudobě

26.4.2018

Amnesty International vás zve na výstavu "I WELCOME" v pražském DOXu!

Projekt I WELCOME vznikl z iniciativy organizace Art for Amnesty. Ve světové premiéře ho představuje Centrum současného umění DOX ve spolupráci s Amnesty International Česká Republika a Českým rozhlasem Vltava.

14.4.2018

Lidé na prodej: V Libyi jsou migranti prodáváni jako otroci

Video CNN ukazuje nedávný vývoj uprchlické krize v Libyi, kde jsou tisíce migrantů a uprchlíků drženi v detenčních zařízeních. Zažívají mučení, sexuální zneužívání a jsou dokonce prodáváni na trhu s otroky. Z lidských dražeb se stal velký byznys, do kterého se zapojují pašeráci lidí, ale i členové milic a další skupiny.

17.11.2017

Počet uprchlíků roste, koncem loňského roku jich na světě bylo 66 milionů

Přes deset milionů lidí bylo v minulém roce nuceno opustit své domovy. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bezmála třetina z nich odešla hledat azyl do zahraničí, ostatní zůstali vysídleni ve své domovině. Podle zprávy se tak momentálně z důvodů perzekuce, konfliktů, násilí a porušování lidských práv po světě pohybuje 65,6 milionů vysídlených lidí.