© Robert Klejch

Prohlášení Amnesty International k víkendovým protestům proti migrantům v Praze

  Článek

Lidskoprávní organizace Amnesty International odsuzuje útoky na pražské autonomní sociální centrum Klinika, které proběhly v sobotu 6. února. Považujeme je za jednoznačné porušení zákonů České republiky a za projev bezprecedentní nenávisti proti komunitě, která se mj. snaží pomáhat nejpotřebnějším uprchlíkům a migrantům v nouzi.

© Robert Klejch

Jedná se o zákeřné a úmyslné napadení ochránců lidských práv. Jejich ochranu zaručuje mimo jiné i Deklarace obránců lidských práv OSN. Žádáme proto, aby policie nestranně a urychleně incident vyšetřila a přivedla před soud všechny pachatele těchto zločinů z nenávisti. Stejně tak žádáme, aby se policie ČR důkladně zaměřila na prošetření potyček v době konání pochodu pro i proti migraci.

Nejedná se totiž bohužel o první incident. Mnoho těch, kteří se často dobrovolně a nezištně snaží pomáhat druhým, jsou terčem výhružek a slovního napadání. V sobotu 30. ledna došlo v Praze dokonce k napadení nožem, kdy útočník pobodal aktivistu pomáhajícího uprchlíkům.

Velmi znepokojující je na celé věci podle Amnesty také postoj prezidenta republiky Miloše Zemana. Na rozdíl od většiny ústavních činitelů, kteří incident jasně odsoudili, prezident ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka mj. vzkázal, že „…bude nadále pravdivým pojmenováním skutečné situace způsobené migrační krizí proti extremistům zleva i zprava bojovat.“ Tento výrok je značně kontroverzní: prezident v souvislosti s útokem na Kliniku nepojmenoval pravdivě žádnou skutečnost - nedeklaroval například jasně, že se jednalo o trestný čin, který by případně odsoudil jako řada ostatních politiků. Navíc je nepřijatelné, aby dával do souvislostí evropskou migrační krizi s nenávistným řáděním skupiny násilníků, kteří útočí na majetek i osoby. Prezident svým chováním a výroky dlouhodobě nepřispívá k uklidnění situace ve společnosti a svým „pravdivým pojmenováváním skutečnosti“ naopak často rozjitřenou a nestabilní situaci neadekvátně a nepřijatelně zhoršuje.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...