Hlavní obsah

Vláda podpořila Istanbulskou úmluvu, má potírat násilí na ženách

– Praha

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v pondělí schválil přistoupení k Istanbulské úmluvě, která se týká prevence a potírání násilí na ženách a domácího násilí. Na Twitteru o tom informoval ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Česko je jednou z posledních zemí EU, která zatím dohodu neratifikovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Článek

Istanbulská úmluva je první mezinárodní dohodou, která se problematikou násilí na ženách podrobně zabývá. Jejím cílem je nulová tolerance k těmto formám diskriminace a porušování lidských práv.

Dokument mimo jiné zavádí definice souvisejících trestných činů, například nucených sňatků, mrzačení ženských pohlavních orgánů, násilného přerušení těhotenství či násilné sterilizace, a požaduje jejich kriminalizaci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vláda právě schválila přistoupení k Istanbulské úmluvě, a přihlásila se tak k ochraně žen před všemi formami násilí,“ napsal Dienstbier.

Zatím se připojilo 40 států

Úmluva platí od srpna 2014, podepsat ji bylo možné od roku 2011. Včetně Česka se k ní zatím připojilo 40 členských států Rady Evropy. Z Evropské unie zatím k dohodě nepřistoupilo Bulharsko a Lotyšsko.

Přistoupení k úmluvě si vyžádá změny některých českých právních předpisů, které prý ministerstvo stihne vládě předložit do konce června příštího roku. Parlament by poté mohl dostat dokument k ratifikaci do 30. června 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám