© Amnesty International

Španělské lodě porušující lidská práva v Jemenu? Ne naším jménem!

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Španělsko publikován 19.2.2016

Španělská společnost Navantia je velice blízko k uzavření dohody se Saúdskou Arábií o prodeji pěti fregat, ačkoliv zde existuje riziko, že budou tyto lodě zneužity k vážnému porušení mezinárodního práva. Pomozte nám zastavit tuto dohodu, než bude příliš pozdě!

Saúdská Arábie již od března 2015 blokuje jemenské přístavy a přispívá tak k již tak špatným životním podmínkám tamních lidí. Navíc podniká bombové útoky a vojenské akce proti civilistům, což má za následek mnoho obětí.

Tento obchod by tedy znamenal nejen hrubé porušování lidských práv v souladu s Obecnými zásadami OSN v oblasti podnikání a lidských práv, kde se společnosti zavázaly respektovat lidská práva, ale i dalších mezinárodních zákonů, jako Smlouvy o obchodu se zbraněmi (ATT).

Na problém upozornila španělská pobočka Amnesty International, která se snaží dosáhnout 25 000 podpisů před uzavřením smlouvy. Svým jménem můžete poslat požadavek prezidentovi společnosti Navantia a úřadujícímu předsedovi španělské vlády, Marianu Rajoyovi.

Petice ve španělštině k podepsání na stránce - https://www.es.amnesty.org/actua/acciones/espana-barcos-yemen-ene16/#ai-accion-firma

PŘEKLAD PETICE:

Úřadující předseda vlády, Mariano Rajoy

Prezident společnosti Navantia

Vážení pánové,

píši, abych vyjádřil/a svůj nesouhlas s podpisem smlouvy mezi společností Navantia a Saúdskou Arábií o sestrojení pěti korvet pro saúdské námořnictvo. Hrozí zde jasné nebezpečí, že budou zneužity k přímým vojenským útokům na civilisty, přímým útokům na Jemen a k námořní blokádě, které je Jemen podroben ze strany Saúdské Arábie již od března 2015, což je vážné porušení mezinárodního humanitárního práva.  

Vývoz těchto korvet by porušil mezinárodní a španělské zákony o prodeji zbraní, včetně Smlouvy o obchodu se zbraněmi a též závazek společností k respektování lidských práv v souladu s Obecnými zásadami OSN v oblasti podnikání a lidských práv.

Žádám tedy, abyste v rámci svých přiznaných povinností udělali vše, co je ve Vašich silách, abyste zamezili jakémukoliv vývozu technologií a armádní výbavy do Saúdské Arábie. Mohla by být zneužita v přímých vojenských útocích na civilní obyvatelstvo a k útokům v Jemenu či udržování námořní blokády jemenských přístavů, která zhoršuje už tak velice špatnou humanitární situaci v Jemenu.

S pozdravem, 

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1160 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...