Jemen: Bezohledný příliv zbraní decimuje lidské životy

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Jemen publikován 30.3.2016

Do Saudské Arábie stále proudí další a další zbraně. Hlavními dodavateli jsou evropské země a Spojené státy. Zbraně pak decimují stovky životů, včetně těch dětských, v Jemenu.

Státy – včetně USA a Velké Británie – musí zastavit všechny transfery zbraní, které jsou užívány v Jemenském konfliktu. „Zbraně jsou palivem pro vážné násilnosti, které mají devastující následky pro civilisty." řeklo dnes Amnesty International, téměř rok od začátku konfliktu. 
Za poslední rok bylo zabito více jak 3000 civilistů, včetně 700 dětí, a alespoň 2,5 milionu lidí bylo vyhnáno ze svých domovů. Nejméně 83% populace země zoufale potřebuje humanitární pomoc.
„Po celém roce byla mezinárodní odpověď na konflikt v Jemenu hluboce cynická a naprosto ostudná.” řekl James Lynch, zástupce pro Blízký východ a severní Afriku z Amnesty International.
Saudská Arábie 25. Března 2015 jako první zahájila letecké útoky proti ozbrojené skupině Hútů. Tím zažehla plnohodnotný ozbrojený konflikt, ve kterém se všechny strany dopouštějí rozsáhlého porušování mezinárodních lidských práv a humanitárního práva – včetně možných válečných zločinů. Mluvčí vojenské koalice vedené Saudskou Arábií minulý týden řekl, že většina bojových operací se chýlí ke konci. Posléze ale dodal, že koalice bude nadále poskytovat vzdušnou podporu proti Hútským silám.
Po celý minulý rok USA a Velká Británie – největší dodavatelé zbraní do Saudské Arábie, která vede onu koalici – a další státy i nadále umožňují transfery zbraní, které se používají k vážnému porušování lidských práv, což vyvolává humanitární krizi bezprecedentního rozsahu.
„Mezinárodní partneři Saudské Arábie přidali palivo do ohně. Zaplavili oblast zbraněmi, navzdory vršícím se důkazům, že tyto zbraně usnadnily cestu otřesným zločinům. A také navzdory riziku, že nové dodávky budou zase použity k vážným násilnostem. A nejen to. Selhali v založení nezávislého mezinárodního vyšetřování zločinů, které zdevastovaly tisíce lidských životů.” řekl James Lynch.
„Nezodpovědný a protizákonný tok zbraní válčícím stranám v Jemenu přímo přispěl v obrovské míře utrpení obyvatelstva. Je na čase, aby světoví lídři přestali dávat své ekonomické zájmy na první místo a aby Bezpečnostní rada OSN uvalila úplné embargo na transfery zbraní určených pro použití v Jemenu."
25. února volal Evropský parlament po tom, aby EU uvalilo rozsáhlé embargo proti Saudské Arábii, která vede koaliční jednotky. 15. března také nizozemský parlament apeloval na vládu, aby zastavila transfery zbraní do Saudské Arábie. V nepřítomnosti embarga Rady bezpečnosti apeluje Amnesty International na všechny státy, aby se ujistily, že žádná ze stran konfliktu v Jemenu jím není podporována – ať už přímo nebo nepřímo, tedy zbraněmi, municí, vojenským vybavením nebo technologiemi, která by byly použity v konfliktu. To zahrnuje i logistickou a finanční podporu pro takové transfery. Jakákoli autorizace dodávky zbraní jakékoli straně v Jemenu musí zahrnovat závaznou legální garanci, že zbraně budou použity v souladu s mezinárodním právem, a že nebudou použity přímo v Jemenu.
Násilí na obou stranách
„Obraz neúnavných leteckých i pozemních útoků koalice vedené Saudskou Arábií za poslední rok ukázal šokující lhostejnost k lidskému životu a nehorázné porušování mezinárodního humanitárního práva. Devastující důsledky takových útoků ukázaly, jak je důležité zastavit příval zbraní, které činy páchají.” řekl James Lynch.
Od doby, co konflikt začal, zdokumentovala Amnesty International nejméně 32 vzdušných útoků po celé zemi, kterými bylo porušeno humanitární právo. Nálety zabily 361 civilistů, včetně 127 dětí. Údery také zahrnují útoky na nemocnice, školy, obchody a mešity, což může být považováno za válečné zločiny.
15. března bylo při smrtícím leteckém útoku koalice na rušný trh v gubernii Hajjahu na severu Jemenu zabito nejméně 44 civilistů a další tucty jich bylo zraněno. Gubernie je kontrolována jednotkami Hútů. Obyvatelé řekli Amnesty International, že trh Khamees byl aktivním místním střediskem, kde se prodávalo maso, ryby a zmrzlina místním. 
Hasan Mohamad Masafi, otec pěti dětí, ztratil při útoku tři členy rodiny. Zabit byl jeho osmnáctiletý syn a dva bratranci, přičemž jednomu z nich bylo pouhých dvanáct let. Amnesty International řekl: „(Můj syn) chodil na trh denně. Nebyli jsme ani schopni najít celé jeho tělo. Po útoku jsme dokázali najít pouze jeho pravou nohu.”
Objevily se sporné zprávy o přítomnosti vojáků na trhu během náletu. Podle místních obyvatel a doktorů, se kterými Amnesty International mluvilo, nebyly na místě žádné jednotky Hútů. Některá média však citovala kmenové vůdce, kteří tvrdili, že Hútijští bojovníci byli během útoku přítomni a někteří z nich útokem i zabiti.
I kdyby to však byla pravda, přítomnost vojáků by nezmírnila povinnost koalice vedené Saudskou Arábií přijmout nezbytná opatření, aby ušetřila civilisty. Podle mezinárodního humanitárního práva musí všechny strany konfliktu usilovat o minimalizace rizik pro civilní obyvatelstvo a útok musí být přiměřený vzhledem k možným civilním ztrátám. To zahrnuje i zrušení či odložení útoku, pokud je zřejmé, že by civilisté mohli být v ohroženi.
Sporná povaha útoku v Hajjahu je dobrým příkladem, proč je zapotřebí vznik věrohodného, nezávislého a mezinárodního vyšetřování. Je potřeba zjistit fakta o násilnostech všech stran.
Abdelhaseeb al-Mutawakil popsal hrůzostrašná moment, kdy koaliční jednotky zasáhly jeho dům v Mu´eenu, oblasti na západě Sana´i, dvěma po sobě jdoucími nálety v lednu 2016. Jeho žena a dvě malé dcery byly v té době v domě a jen těsně unikly výbuchu.
„Probudili jsme se s okny na každém z nás… Schoval jsem holky pod schody… dva další údery zničily dům na kousky… nebylo kam utéct.” řekl.
Tento útok, který očividně směřoval na civilní dům bez přítomnosti jiného jakkoli blízkého vojenského objektu, je jedním ze spousty podobných leteckých útoků v oblasti, které byly zaznamenány za poslední roky.
Koaliční síly také opakovaně používají kazetovou munici. V podstatě při útocích nerozlišují zbraně, jejichž použití je zakázáno mezinárodním humanitárním právem, a které zabíjejí a mrzačí civilisty a také hlavní město San´á.
Amnesty International vyšetřovalo i bezohledné pozemní útoky Hútů v jižních městech Aden a Ta´iz, které zabily alespoň 68 civilistů, včetně tuctů dětí. Jednotky Hútů a jejich spojenců použily nepřesné zbraně, jako minomety, a to v obytných oblastech. Opět tím porušily mezinárodní humanitární právo.
Jednotky Hútů také provedly náhodná zatčení, uvalení do vazby a únosy oponentů, včetně aktivistů a novinářů. Také v oblastech pod svou kontrolou vedly tvrdé zásahy proti aktivistům z nevládních a lidskoprávních organizací.
Narůstající humanitární krize
Konflikt přispěl k humanitární katastrofě, ve které je velká většina jemenských civilistů závislá na okolní pomoci. Trpí nedostatkem jídla, čisté vody a zdravotnických zásob. Toto se ještě zhoršilo v oblastech kontrolovanými Hútii. Ti svými částečnými vzdušnými a námořními blokády omezili dovoz a poskytování paliv a dalších nezbytných potřeb. V Taizu blokovala armáda Hútů a jejich spojeneckých jednotek přístup k základnímu zdravotnickému materiálu a jídlu po mnoho měsíců. Během té doby bylo mnoho obyvatel chyceno v Taizu, zbaveno základních potřeb a zvyšovalo se narůstání kolektivního trestání civilního obyvatelstva.
„Bránění pomoci je kruh hlubokého lidského utrpení pro celou zemi. Všechny strany konfliktu se musí ujistit, že civilní obyvatelstvo v oblasti pod jejich kontrolou má přístup k humanitární pomoci.“ řekl James Lynch.

Aktuální petice

  Jemen

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence západními zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.

Aktuální počet podpisů: 2520

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...