Devíti demonstrantům zadrženým po protivládních protestech hrozí osmileté tresty!

Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 6.12.2013

Devět z lidí, které policie zadržela během protestů, čelí obvinění z výtržnictví a útoku na úřední osobu. Za to jim hrozí až osm let vězení. Soud zatím obviněné poslal na dva měsíce do vazby a zamítl požadavek na jejich propuštění na kauci. Mezi obviněnými jsou i vážně zranění lidé, kteří nezbytně potřebují lékařskou pomoc. Jeden z obviněných, Vladislav Zagorovko, osmatřicetiletý řidič kamionu a trojnásobný otec z města Brovary poblíž Kyjeva, se demonstrací zúčastnil, protože se chtěl stát svědkem „historických událostí“. Zasahující policisté ho zbili a způsobili mu četná zranění – včetně zlomených žeber a odchlípení oční sítnice. Je držen ve vazební věznici v Kyjevě (SIZO) a nutně potřebuje operaci. Novinář Valerij Garutz pochází z Dněpropetrovska a v ulici Bankova byl, aby události zaznamenal pro noviny Litsa, v nichž pracuje. Policie ho napadla, když se po rozehnání protestů pomáhal starat o raněné. Amnesty International je přesvědčena, že tito lidé byli zadrženi neoprávněně a ve vazbě jsou v rozporu s právem na svobodu shromažďování a spravedlivý soud.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu