Soudní slyšení Narges Mohammadiové se bude konat 20. dubna

Obránkyně lidských práv a vězeňkyně svědomí Narges Mohammadiová má být předvolána k soudu 20. dubna. Její soudní slyšení bylo v posledních měsících několikrát odloženo bez jakéhokoli vysvětlení. Její obvinění se týká národní bezpečnosti a zahrnuje „šíření propagandy proti systému“ a „shromáždění a tajná dohoda proti národní bezpečnosti“ a vychází výhradně z jejího nenásilného aktivismu na podporu lidských práv. Čelí také novému obvinění z „uražení důstojníků během svého převozu do nemocnice“. Toto obvinění bylo proti ní vzneseno poté, co podala stížnost o ponižujícím a nelidském zacházení ze strany vězeňských dozorců, když ji převáděli do nemocnice na vyšetření, a jejich odmítnutí, aby jí umožnili důvěrné konzultace se svými lékaři.

Narges Mohammadiové stále není dovoleno telefonovat se svými dětmi, osmiletými dvojčaty, které se přestěhovaly do zahraničí žít s jejich otcem, protože v Íránu není nikdo, kdo by se o ně postaral. Od chvíle, kdy Narges mluvila se svými dětmi naposledy, uběhlo více než osm měsíců.

19.1.2018

2 osoby propuštěny na kauci, soudní proces bude pokračovat

Dva lidé zadržení v Egyptě v říjnu poté, co údajně mávali duhovou vlajkou – symbolem hnutí LGBT+ – na koncertu libanonské alternativní rockové kapely Mashrou ’Leila, jejíž zpěvák se hlásí k homosexuální orientaci, byli propuštěni na kauci ve výši 56,37 dolarů (1000 egyptských liber).

22.11.2016

Soud s Petrem Jaškem odročen na 28. 11.

Další soudní stání s Petrem Jaškem, které se konalo v pondělí 21. listopadu, bylo o týden odročeno a bude se konat 28. listopadu.

22.11.2017

Turecko: Taner Kiliç i po druhém soudním jednání stále za mřížemi

6.12.2016

Soud s Petrem Jaškem pokračuje 12. prosince