Soudní slyšení Narges Mohammadiové se bude konat 20. dubna

Obránkyně lidských práv a vězeňkyně svědomí Narges Mohammadiová má být předvolána k soudu 20. dubna. Její soudní slyšení bylo v posledních měsících několikrát odloženo bez jakéhokoli vysvětlení. Její obvinění se týká národní bezpečnosti a zahrnuje „šíření propagandy proti systému“ a „shromáždění a tajná dohoda proti národní bezpečnosti“ a vychází výhradně z jejího nenásilného aktivismu na podporu lidských práv. Čelí také novému obvinění z „uražení důstojníků během svého převozu do nemocnice“. Toto obvinění bylo proti ní vzneseno poté, co podala stížnost o ponižujícím a nelidském zacházení ze strany vězeňských dozorců, když ji převáděli do nemocnice na vyšetření, a jejich odmítnutí, aby jí umožnili důvěrné konzultace se svými lékaři.

Narges Mohammadiové stále není dovoleno telefonovat se svými dětmi, osmiletými dvojčaty, které se přestěhovaly do zahraničí žít s jejich otcem, protože v Íránu není nikdo, kdo by se o ně postaral. Od chvíle, kdy Narges mluvila se svými dětmi naposledy, uběhlo více než osm měsíců.

22.11.2016

Soud s Petrem Jaškem odročen na 28. 11.

Další soudní stání s Petrem Jaškem, které se konalo v pondělí 21. listopadu, bylo o týden odročeno a bude se konat 28. listopadu.

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.

2.2.2017

Petr Jašek odsouzen na 20 let!

Soud v Chartúmu odsoudil 29. ledna Petra Jaška ke 20 letům odnětí svobody.

6.12.2016

Soud s Petrem Jaškem pokračuje 12. prosince