Oleg Sencov a Oleksandr Kolčenko převezeni do vězění

Oleg Sencov byl 17. března převezen do vězení SIZO-1 ve městě Jakutsk v severovýchodní části Ruska, na řece Leně. Jakutsk je známý svým extrémním počasím (od +40 stupňů v létě do -40 stupňů v zimě, která obvykle trvá od října do dubna). Je tam období “bílých nocí”, když slunce v letní sezóně nezapadá, avšak v prosinci denní světlo může trvat jen tři nebo čtyři hodiny.

Oleksandr Kolčenko byl 1. března převezen do trestanecké kolonie ve městě Kopeysk, Čeljabinská oblast.

Oleg Sentsov byl odsouzen na 20 let do vězení a Oleksandr Kolčenko dostal trest 10 let vězení. Tresty obou mužů byly 24. listopadu 2015 potvrzeny Nejvyšším soudem Ruské federace.

13.7.2019

Sencov oslavil narozeniny ve vězení

Ukrajinský režisér Oleg Sencov dnes slaví 43. narozeniny.

18.9.2019

Propuštěný Sencov děkuje Amnesty za 22 kg dopisů

Hned po propuštění z ruského vězení poděkoval ukrajinský filmař Oleg Sencov hnutí Amnesty za neúnavnou práci na jeho případu.

7.9.2019

Oleg Sencov je volný!

2.5.2019

Venezuelský opoziční lídr Leopoldo López je na svobodě!

Leopoldo López přežil několik pokusů o atentát, byl obviněn z 26 trestných činů. V roce 2015 byl odsouzen k 13letému trestu. V roce 2017 byl sice propuštěn z vězení, ale trest si dál odpykával v domácím vězení. Teď je Leopoldo López konečně na svobodě.