Phyoe Phyoe Aung a další studenti konečně propuštěni!

Úspěch

Skvělá zpráva! Phyoe Phyoe Aung, která v Myanmaru byla zadržena poté, co pomohla uspořádat pokojné studentské protesty, byla po více než roce konečně propuštěna.

8. dubna 2016 soud stáhl všechna obvinění proti Phyoe Phyoe Aung a dalším studentům, kteří 10. března 2015 protestovali v Letpadanu. Dobrá zpráva přišla jeden den poté, co nová vláda v Myanmaru oznámila, že bude pracovat na tom, aby co nejdříve propustila všechny vězně svědomí.

Statisíce lidí z celého světa včetně Česka napsali více než 394,000 dopisů, e-mailů, tweetů a podobně pro Phyoe Phyoe Aung během Maratonu psaní dopisů.

Když ještě byla ve vězení, Phyoe Phyoe Aung řekla Amnesty: “Děkuji moc všem, že podporují mě a naše hnutí. Dopisy, které mi chodí, mi dávají skutečnou inspiraci pro to, co děláme. Začala jsem si všímat, že svět se dívá a fandí nám – nejsme sami.

Studentská vůdkyně Phyoe Phyoe Aung pomohla uspořádat sérii pochodů proti zákonu o vzdělání v Myanmaru, který omezuje akademickou svobodu. V březnu 2015, když se protestující přiblížili Rangúnu, největšímu městu v Myanmaru, zastavila je policie, která začala aktivisty bít. Okolo sta protestujících bylo zadrženo za různé trestné činy. Některým, včetně Phyoe Phyoe Aung, hrozil trest odnětí svobody na více než devět let.

Propuštění Phyoe Phyoe Aung vysílá povzbudivou zprávu o závazku nové vlády skoncovat s politickými procesy a vězněním lidí pro jejich názory. Amnesty bude situaci dál sledovat a kampaňovat za všechny zbylé vězně svědomí, aby zajistila, že nikdo nezůstane za mřížemi.

28.11.2018

Soud zamítl propuštění na kauci

Soud dne 26. 11. zamítl žádost o propuštění Ojuba na kauci.

16.8.2018

Turecko: Předseda turecké Amnesty je na svobodě!

Propuštění Tanera Kilice přišlo po více než čtrnácti měsících za mřížemi.

4.10.2017

Čínští vězni svědomí Langzi i Peng Heping propuštěni!

Děkujeme za podporu! Básník Langzi i jeho přítel Peng Heping byli propuštěni na svobodu.

14.12.2017

Další úspěch Amnesty: Vězni svědomí z Krymu propuštěni.