Phyoe Phyoe Aung a další studenti konečně propuštěni!

Úspěch

Skvělá zpráva! Phyoe Phyoe Aung, která v Myanmaru byla zadržena poté, co pomohla uspořádat pokojné studentské protesty, byla po více než roce konečně propuštěna.

8. dubna 2016 soud stáhl všechna obvinění proti Phyoe Phyoe Aung a dalším studentům, kteří 10. března 2015 protestovali v Letpadanu. Dobrá zpráva přišla jeden den poté, co nová vláda v Myanmaru oznámila, že bude pracovat na tom, aby co nejdříve propustila všechny vězně svědomí.

Statisíce lidí z celého světa včetně Česka napsali více než 394,000 dopisů, e-mailů, tweetů a podobně pro Phyoe Phyoe Aung během Maratonu psaní dopisů.

Když ještě byla ve vězení, Phyoe Phyoe Aung řekla Amnesty: “Děkuji moc všem, že podporují mě a naše hnutí. Dopisy, které mi chodí, mi dávají skutečnou inspiraci pro to, co děláme. Začala jsem si všímat, že svět se dívá a fandí nám – nejsme sami.

Studentská vůdkyně Phyoe Phyoe Aung pomohla uspořádat sérii pochodů proti zákonu o vzdělání v Myanmaru, který omezuje akademickou svobodu. V březnu 2015, když se protestující přiblížili Rangúnu, největšímu městu v Myanmaru, zastavila je policie, která začala aktivisty bít. Okolo sta protestujících bylo zadrženo za různé trestné činy. Některým, včetně Phyoe Phyoe Aung, hrozil trest odnětí svobody na více než devět let.

Propuštění Phyoe Phyoe Aung vysílá povzbudivou zprávu o závazku nové vlády skoncovat s politickými procesy a vězněním lidí pro jejich názory. Amnesty bude situaci dál sledovat a kampaňovat za všechny zbylé vězně svědomí, aby zajistila, že nikdo nezůstane za mřížemi.

5.3.2019

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je konečně volný

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je po 5 a půl letech strávených ve vězení konečně na svobodě doma v Gíze.

20.3.2019

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu jsou konečně na svobodě!

Mladí aktivisté byli propuštěni na základě prezidentské milosti udělené 16. března 2019.

29.1.2019

Aasia Bibi je konečně volná!

28.11.2018

Soud zamítl propuštění na kauci

Soud dne 26. 11. zamítl žádost o propuštění Ojuba na kauci.