Politicky motivovaná trestní stíhání demonstrantů z Blatného náměstí stále pokračují

Skoro tři roky po demonstraci na Blatném náměstí v Moskvě 6. května 2012, trestní vyšetřování protestujících stále pokračují a provádějí se nová zatčení. 7. dubna 2016 Maksim Panfilov, třicetiletý obyvatel města Astrachaň, byl zadržen na základě obvinění z účasti na veřejných nepokojích a násilí proti policii. Hrozí mu trest odnětí svobody na osm až pět let za každý údajný trestný čin. Byl okamžitě převezen do Moskvy a následující den soudce okresního soudu Basmanny nařídil jeho zadržení až do 7. června.

Amnesty International považuje obvinění z účasti na veřejných nepokojích spojené s demonstrací na Blatném náměstí 6. května 2012 za politicky motivované a má obavy, že právo Maksima Panfilova na spravedlivý soudní proces bylo porušeno. Během jeho prvního rozhodujícího výslechu ve vazbě jeho právník nebyl přítomen a Maksim byl vrácen do vyšetřovací vazby bez řádného zvážení alternativních opatření navzdory obavám o jeho zdraví, co je v rozporu s ruským zákonem, s mezinárodním zákonem a normami v oblasti lidských práv. Kromě toho, po jeho zatčení mu nebyly poskytnuty pravidelně užívané léky, co se v podstatě rovná krutému, nelidskému nebo ponižujícímu zacházení.

21.4.2020

Trest smrti v roce 2019: Saúdská Arábie popravila v uplynulém roce rekordní počet lidí. Ve světě ale čísla poprav klesají.

Prudký nárůst poprav v Saúdské Arábii, Iráku, Jižním Súdánu a Jemenu narušil celosvětový trend poklesu. Počet poprav ve světě se ale snížil o 5 % - dosáhl nejnižší úrovně za 10 let.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.