Politicky motivovaná trestní stíhání demonstrantů z Blatného náměstí stále pokračují

Skoro tři roky po demonstraci na Blatném náměstí v Moskvě 6. května 2012, trestní vyšetřování protestujících stále pokračují a provádějí se nová zatčení. 7. dubna 2016 Maksim Panfilov, třicetiletý obyvatel města Astrachaň, byl zadržen na základě obvinění z účasti na veřejných nepokojích a násilí proti policii. Hrozí mu trest odnětí svobody na osm až pět let za každý údajný trestný čin. Byl okamžitě převezen do Moskvy a následující den soudce okresního soudu Basmanny nařídil jeho zadržení až do 7. června.

Amnesty International považuje obvinění z účasti na veřejných nepokojích spojené s demonstrací na Blatném náměstí 6. května 2012 za politicky motivované a má obavy, že právo Maksima Panfilova na spravedlivý soudní proces bylo porušeno. Během jeho prvního rozhodujícího výslechu ve vazbě jeho právník nebyl přítomen a Maksim byl vrácen do vyšetřovací vazby bez řádného zvážení alternativních opatření navzdory obavám o jeho zdraví, co je v rozporu s ruským zákonem, s mezinárodním zákonem a normami v oblasti lidských práv. Kromě toho, po jeho zatčení mu nebyly poskytnuty pravidelně užívané léky, co se v podstatě rovná krutému, nelidskému nebo ponižujícímu zacházení.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.