Politicky motivovaná trestní stíhání demonstrantů z Blatného náměstí stále pokračují

Skoro tři roky po demonstraci na Blatném náměstí v Moskvě 6. května 2012, trestní vyšetřování protestujících stále pokračují a provádějí se nová zatčení. 7. dubna 2016 Maksim Panfilov, třicetiletý obyvatel města Astrachaň, byl zadržen na základě obvinění z účasti na veřejných nepokojích a násilí proti policii. Hrozí mu trest odnětí svobody na osm až pět let za každý údajný trestný čin. Byl okamžitě převezen do Moskvy a následující den soudce okresního soudu Basmanny nařídil jeho zadržení až do 7. června.

Amnesty International považuje obvinění z účasti na veřejných nepokojích spojené s demonstrací na Blatném náměstí 6. května 2012 za politicky motivované a má obavy, že právo Maksima Panfilova na spravedlivý soudní proces bylo porušeno. Během jeho prvního rozhodujícího výslechu ve vazbě jeho právník nebyl přítomen a Maksim byl vrácen do vyšetřovací vazby bez řádného zvážení alternativních opatření navzdory obavám o jeho zdraví, co je v rozporu s ruským zákonem, s mezinárodním zákonem a normami v oblasti lidských práv. Kromě toho, po jeho zatčení mu nebyly poskytnuty pravidelně užívané léky, co se v podstatě rovná krutému, nelidskému nebo ponižujícímu zacházení.

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.