Brazílie: Policejní násilí šíří ve favelách před olympiádou atmosféru strachu.

Článek

Sto dní před začátkem olympijských her v brazilském Riu upozornila Amnesty International, že od začátku dubna zemřelo ve favelách přinejmenším jedenáct lidí během přestřelek s policisty. Obyvatelé těchto čtvrtí žijí ve strachu.

V loňském roce došlo v Riu k zabití minimálně 307 osob policisty, což je pětina všech zabitých ve městě. Do tohoto okamžiku se úřadům nepodařilo přimět pověřené osoby k převzetí odpovědnosti a zároveň stále pokračují v tvrdém postupu proti většinou zcela poklidným pouličním demonstracím.

„Navzdory slibu bezpečí ve městě, které bude hostit olympijské hry, nabírá v několika posledních letech zabíjení policejními příslušníky v Riu stále na intenzitě. Mnoho lidí bylo zraněno gumovými projektily, omračujícími granáty a dokonce i palnými zbraněmi užitými policejními jednotkami během protestů,“ sdělil Atila Roque, výkonný ředitel Amnesty International v Brazílii.

„Do této doby nebyla většina případů zabití způsobených policistou vyšetřena. Důkladný výcvik a jasné instrukce pro užití ‚méně životu nebezpečných‘ zbraní během policejních operací nebyly dosud zavedeny. Navíc oficiální místa přistupují k protestujícím jako k ‚veřejnému nepříteli‘.“

„V následujících sto dnech budou muset úřady a organizátoři Ria 2016 udělat mnohé kroky směřující k tomu, aby bylo zajištěno neporušování lidských práv během všech veřejných bezpečnostních operací. Předpokládáme, že policejní síly v Riu zavedou spíše preventivní přístup k veřejné bezpečnosti na rozdíl od současné strategie ‚nejdřív střelba, potom otázky‘.“

V posledních letech došlo k nárůstu užití nepřiměřené síly policií. Většina obětí jsou mladí černí muži z favel a okrajových čtvrtí.V roce 2014, kdy Brazílie hostila mistrovství světa ve fotbale, zabila policie ve státě 580 osob, tedy o 40% víc než v roce 2013. V roce 2015 vystoupal počet dokonce na 645 obětí.

Ačkoliv není možné jednoduše a přímo spojovat nárůst počtu usmrcení způsobených policií s přípravami olympijských her, statistiky ukazují jasnou spojitost vzrůstajícího užití násilí a beztrestnosti, které poškozuje instituce veřejného sektoru. Mnoho z těchto zabití se odehrálo v Riu de Janeiru, které bude olympiádu hostit.

V srpnu 2015 uveřejnila Amnesty zprávu „Zabil jste mého syna: Usmrcení spáchaná vojenskou policií v Riu de Janeiru“, která přibližuje policejní praktiky ve favele  Acari hned po Mistrovství světa ve fotbale v roce 2014, které by se daly popsat jako „stále s prstem na spoušti a připraven vystřelit“. Amnesty zjistila, že naprostá většina zabití vojenskou policií, která byla organizací zdokumentována, jevila silné náznaky mimosoudních poprav. Navzdory publicitě a veřejnému tlaku nebyl dosud nikdo za tato zabití postaven před spravedlnost.Dokud bude existovat beztrestnost, kruh násilí a zabíjení příslušníky policie nebude přerušen.

„Je znepokojující sledovat, jak se z usmrcení spáchaných policií v Riu a v dalších brazilských městech stává každodenní záležitost, ale vymáhání odpovědnosti je stále nedostatečné. Cenou je bolest a ztráta životů placená většinou obyvateli favel a ostatních chudých oblastí, zejména pak mladými, černými muži,“ řekl Atila Roque.

Další obavy v předvečer konání olympiády vyvolávají policejní represe protestních akcí.

Ani dva roky po pořádání mistrovství světa ve fotbale, kdy Amnesty International kritizovala případy rozsáhlého a neodůvodněného užití násilí ze strany policie během protestů, včetně zneužití ‚méně nebezpečných zbraní‘, nebyla zavedena účinná opatření, která by předcházela možnému zneužívání moci ze strany policie.

V tomto okamžiku je jedinou novou legislativou spojenou s veřejnou bezpečností v návaznosti na olympiádu nový protiteroristický zákon, který však může být v praxi účinně použit pro omezování a kriminalizaci protestujících.

KLÍČOVÁ FAKTA A ČÍSLA

V roce 2015 byla policie zodpovědná za jedno z pěti zabití v Riu de Janeiru.

Minimálně jedenáct osob bylo zabito během policejních operací v prvních třech dubnových týdnech roku 2016. Během operace vojenské policie 2. dubna v Magé (obec nacházející se ve spádové oblasti státu Rio) byl zabit pětiletý chlapec a další dva byli zraněni. Další čtyři lidé byli 4. dubna zabiti v Acari, favele na severu města, během společné operace federální a civilní policie. Ve stejný den byl zabit mladý muž ve favele Manguinhos během akce vojenské policie. Dne 7. dubna byli rovněž během akce vojenské policie zabiti minimálně dva lidé v Jacarezinho. Ve dnech 16. a 17. dubna během hlavní policejní akce, kdy obyvatelé Alemãe čelili 36 hodinové intenzivní střelbě, byli zabiti dva lidé a dalších devět bylo zraněno. Dne 23. dubna byl během policejní akce zabit jeden řidič fototaxi.

V porovnání se stejným obdobím loňského roku došlo v měsících lednu až březnu roku 2016 k nárůstu počtu zabití, která byla výsledkem zásahu policie v Rio de Janeiru, o 10%.

Počet zabití během policejních zásahů ve státě Rio de Janeiro vzrostla za poslední dva roky o 54%. V roce 2014, kdy Brazílie hostila Mistrovství světa ve fotbale, bylo ve státě Rio zabito během policejních akcí 580 osob, což činí nárůst asi o 40% oproti předchozímu roku. V roce 2015 nárůst pokračoval až k počtu 645 zabitých. To je za dva roky (od roku 2013) nárůst o 54%.

Protiteroristický zákon: Tisíce aktivistů a protestujících mohou být na základě nového brazilského protiteroristického zákona zatknuti. Schválení nového federálního protiteroristického zákona v únoru 2016 zastrašuje protestující a aktivisty kriminalizací akcí spojených s uplatňováním práva na shromažďování.

Zadržený během protestů v předvečer Mistrovství světa ve fotbale v roce 2014: Rafael Braga, který byl zadržen na protestech 2. června 2014 a odsouzen na pět let žaláře, stále zůstává ve vězení. Rafael nesl lahev čisticího prostředku a byl shledán vinným ze zločinu držení explozivního materiálu, a to navzdory forenzní analýze, která prokázala, že se nejednalo o výbušninu.

Nedošlo k omezení užití tzv. „méně život ohrožujících zbraní“, ke stanovení zásad během policejních operací, k zavedení důkladného výcviku a stanovení standardu pro výběr výbavy a její testování. Tyto zbraně – včetně gumových projektilů, omračujících granátů, chemických otravných sprejů, slzných plynů a ostatních – byly v Brazílii používány k potlačení klidných protestů. Amnesty ve své zprávě „Používají strategii strachu“ doložila jejich zneužívání, stejně jako případy užití nadměrného a neopodstatněného násilí.

Tisíce vojenských policistů a vojáků bylo rozmístěno v obydlených oblastech. V roce 2014 byla během fotbalového mistrovství světa rozmístěna brazilská armáda po favele Maré v Riu de Janeiru. Tisíce vojáků a příslušníků vojenské policie zde zůstalo déle než rok. Během této doby bylo nahlášeno množství případů, kdy policisté zneužili své síly. Stejně jako v případě Vitora Santiaga Borgese, nyní třicetiletého muže, který byl loni postřelen příslušníkem armády, když se se svými přáteli vracel domů. Přišel o část nohy.

Aktuální petice

Brazílie

Britský novinář a jeho průvodce zavražděni v brazilském pralese. Viníci musejí být potrestáni

Ráno 5. června zmizeli v údolí Javari v brazilské Amazonii britský novinář Dom Phillips a jeho průvodce, obránce práv původních obyvatel a životního prostředí, Bruno Pereira. Dne 15. června brazilská policie oznámila, že jedna ze dvou osob zatčených pro podezření z účasti na zmizení obou mužů se přiznala k jejich vraždě a že ostatky nalezené v lese byly předány soudním lékařům k dalšímu šetření.

Aktuální počet podpisů: 220 Náš cíl: 2000

Podepíšu