Mučení: Velká Británie musí prošetřit svou úlohu

  Článek

Zastavte mučení   Velká Británie publikován 11.5.2015

Vydání usvědčující zprávy o mučení CIA ve Spojených státech odkrývá používání metod waterboardingu, tzv. rektálních infuzí, falešných poprav, odpírání spánku, držení v nepřirozených pozicích a další kruté a ponižující způsoby zacházení se zadrženými.

Vydání usvědčující zprávy o mučení CIA ve Spojených státech odkrývá používání metod waterboardingu, tzv. rektálních infuzí, falešných poprav, odpírání spánku, držení v nepřirozených pozicích a další kruté a ponižující způsoby zacházení se zadrženými.

Stále se však neví, jak hluboce se v tomto angažovala Velká Británie a její občané nyní vyžadují po své vládě pravdu.

Silně cenzurované shrnutí veřejné hrnutí zprávy Senátního výboru pro zprávy rozvědky poukazuje na některé hrůzné podrobnosti o metodách mučení používaných v tajných věznicích CIA po celém světě. Spolu s jejich popisem zahrnuje i děsivé účinky na samotných vězních – včetně halucinací, paranoie, nespavosti, pokusy o sebepoškozování a sebezmrzačení.

CIA a další úřady Spojených států nejednají sami

Čas říct pravdu

Tento rok si připomínáme 30. Váročí Úmluvy proti mučení. Je na čase, aby britská vláda začala řádně vyšetřovat úlohu své země ve věcech týkajících se mučení a vydávání zadržených.

Mnoho lidí bylo údajně podrobeno mučení a odvlečeno do těchto vězení během tzv. globální války proti terorismu, kterou vedla vláda USA a její spojenci, včetně Velké Británie, po útocích z 11. září. Stále však neznáme úplnou pravdu.

„Jsem přesvědčen, že tato záležitost byla řešena z britské perspektivy,“

Předseda vlády David Cameron v řeči z 9. Prosince 2014, Zdroj: Sky News

 

V roce 2010 David Cameron řekl, že „pro získání důvěry veřejnosti a pro nezávislost na parlamentu, politických stranách a vládě, je důležité vést soudní vyšetřování. Dodal, že „toto je věc, kterou Británie potřebuje k tomu, aby se dostala k podstatě případu. Fakt, že vyšetřování povede soudce zajistí, že věc bude provedena správně.“

Nyní se David Cameron snaží ošálit britskou veřejnost neadekvátním vyšetřováním, které není ani nezávislé, ani soudně vedené.

David Cameron překvapivě tisku sdělil, že je „přesvědčen, že tato záležitost byla řešená z britské perspektivy.“

Poptávka po nezávislém vyšetřování

Připojte se k výzvám o důkladné, nestranné, nezávislé, soudně vedené vyšetřování, které konečně odhalí pravdu o zapojení Spojeného království na těchto šokujících případech mučení a vydávání lidí.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...