Abdulláh propuštěn!

Úspěch

Ománský básník, spisovatel, filmový kritik a ochránce lidských práv Abdulláh Habíb je na svobodě!

V den, kdy se dostal z vazby, zveřejnil status na svém facebookovém profilu o tom, co se s ním dělo během výslechů a zadržování. Uvedl, že přes všechnu "drsnost" s ním bylo celkově zacházeno odpovídajícím způsobem. Vyjádřil taky lítost nad tím, pokud by některé jeho příspěvky na Facebooku způsobily škodu organizaci Ománská jednota (Oman unity).

Abdullah Habib byl předvolán k Ománské službě vnitřní bezpečnosti (ISS) v hlavním městě Muscatu 15. dubna. Po svém příchodu byl zadržen, umístěn do izolace a zůstal ve vazbě bez přístupu k rodině a právníkovi až do svého propuštění. Ománské úřady dosud neuvedly důvody jeho zatčení.

Omán svévolně omezuje právo na svobodu projevu a v posledních letech mnohé mírové aktivisty nebo vládní kritiky zatýká a zadržuje, často na základě paragrafu o porušování veřejného pořádku nebo na základě nejasně znějícího ustanovení trestního zákoníku kriminalizujícího  urážku sultána. Případ Abdulláha Habíba je příkladem zastrašování ze strany ománských orgánů vůči lidem, kteří využívají svého práva na svobodu projevu.

4.4.2019

Aktivista Bayram Mammadov byl na základě smyšlených obvinění znovu zatčen

Azerbajdžánský aktivista Bayram Mammadov byl zadržen 30. března a odsouzen k 30 dnům správní vazby za odpor vůči policejním příkazům. Amnesty International věří, že obvinění jsou vykonstruovaná.

28.11.2018

Soud zamítl propuštění na kauci

Soud dne 26. 11. zamítl žádost o propuštění Ojuba na kauci.

17.4.2018

Blogger Druklo propuštěn, přesto případ sledujeme.

Podle zpráv, které jsme dostali, je Druklo volný, nicméně zůstává pod policejním dohledem. proto jeho případ budeme nadále sledovat.

27.12.2017

Rafis Kašapov je na svobodě

Dne 27. prosince 2017 byl tatarský aktivista Rafis Kašapov propuštěn z vězení poté, co si odpykal tříletý trest. Ten si vysloužil za kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a vládu Ruské federace, zejména kvůli jejich současnému přístupu k Ukrajině.