Abdulláh propuštěn!

Úspěch

Ománský básník, spisovatel, filmový kritik a ochránce lidských práv Abdulláh Habíb je na svobodě!

V den, kdy se dostal z vazby, zveřejnil status na svém facebookovém profilu o tom, co se s ním dělo během výslechů a zadržování. Uvedl, že přes všechnu "drsnost" s ním bylo celkově zacházeno odpovídajícím způsobem. Vyjádřil taky lítost nad tím, pokud by některé jeho příspěvky na Facebooku způsobily škodu organizaci Ománská jednota (Oman unity).

Abdullah Habib byl předvolán k Ománské službě vnitřní bezpečnosti (ISS) v hlavním městě Muscatu 15. dubna. Po svém příchodu byl zadržen, umístěn do izolace a zůstal ve vazbě bez přístupu k rodině a právníkovi až do svého propuštění. Ománské úřady dosud neuvedly důvody jeho zatčení.

Omán svévolně omezuje právo na svobodu projevu a v posledních letech mnohé mírové aktivisty nebo vládní kritiky zatýká a zadržuje, často na základě paragrafu o porušování veřejného pořádku nebo na základě nejasně znějícího ustanovení trestního zákoníku kriminalizujícího  urážku sultána. Případ Abdulláha Habíba je příkladem zastrašování ze strany ománských orgánů vůči lidem, kteří využívají svého práva na svobodu projevu.

9.8.2017

Lim Hyeon-soo by měl být volný!

Agentura Reuters informovala, že by měl být pastor propuštěn 9. 8. na svobodu údajně z humanitárních důvodů!

22.2.2017

Muhammad propuštěn!

19.11.2016

Rosmit Mantilla propuštěn!

Rosmit Mantilla byl ve čtvrtek večer propuštěn!

1.12.2016

Rosmit propuštěn bez podmínky