Abdulláh propuštěn!

Úspěch

Ománský básník, spisovatel, filmový kritik a ochránce lidských práv Abdulláh Habíb je na svobodě!

V den, kdy se dostal z vazby, zveřejnil status na svém facebookovém profilu o tom, co se s ním dělo během výslechů a zadržování. Uvedl, že přes všechnu "drsnost" s ním bylo celkově zacházeno odpovídajícím způsobem. Vyjádřil taky lítost nad tím, pokud by některé jeho příspěvky na Facebooku způsobily škodu organizaci Ománská jednota (Oman unity).

Abdullah Habib byl předvolán k Ománské službě vnitřní bezpečnosti (ISS) v hlavním městě Muscatu 15. dubna. Po svém příchodu byl zadržen, umístěn do izolace a zůstal ve vazbě bez přístupu k rodině a právníkovi až do svého propuštění. Ománské úřady dosud neuvedly důvody jeho zatčení.

Omán svévolně omezuje právo na svobodu projevu a v posledních letech mnohé mírové aktivisty nebo vládní kritiky zatýká a zadržuje, často na základě paragrafu o porušování veřejného pořádku nebo na základě nejasně znějícího ustanovení trestního zákoníku kriminalizujícího  urážku sultána. Případ Abdulláha Habíba je příkladem zastrašování ze strany ománských orgánů vůči lidem, kteří využívají svého práva na svobodu projevu.

17.4.2018

Blogger Druklo propuštěn, přesto případ sledujeme.

Podle zpráv, které jsme dostali, je Druklo volný, nicméně zůstává pod policejním dohledem. proto jeho případ budeme nadále sledovat.

9.8.2017

Lim Hyeon-soo by měl být volný!

Agentura Reuters informovala, že by měl být pastor propuštěn 9. 8. na svobodu údajně z humanitárních důvodů!

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.

3.7.2017

Liu Sia-po stále ve vězení

Velmi smutná zpráva přichází z Číny. U Liu Sia-po se rozvinula rakovina jater. Nyní je v nemocnici, přesto není, ani podmínečně, propuštěn. Rodina trvá na léčbě mimo vězení a Amnesty nadále tlačí na urychlené bezpodmínečné propuštění.