Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto Krajským soudem Sverdlovsk. 20. února byla shledána vinnou z "podněcování nenávisti a nepřátelství" ve svých příspěvcích na sociálních sítích. Soudce odvolacího soudu zamítl všechny žádosti jejího právníka, včetně žádosti o amnestii. Trest nyní vstoupí v platnost a Jekatěrina Vologženinová – svobodná matka a jediná pečovatelka o svoji starou matku – bude muset odpracovat 320 hodin neplacené "nápravné práce". Její notebook a počítačová myš budou zničeny jako "zbraně, s kterými byl spáchán trestný čin".

V odděleném soudním řízení, které se konalo 13. dubna, tři soudci stejného Krajského soudu Sverdlovsk rozhodli, že Jekatěrina Vologženinová musí zůstat na Seznamu teroristů a extremistů sestaveným Rosfinmonitoringem – oficiální ruskou agenturou, která byla zřízena, aby bojovala proti praní peněz a financování terorismu – a její bankovní účet a karty zůstávají zablokované. Vologženinová podá stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva (ECHR).

24.4.2019

V kauze vůdců "deštníkového hnutí" padly podmíněné i nepodmíněné tresty

24.4.2019

Novinky.cz o odsouzení organizátorů protestů v Hongkongu

2.4.2019

MYANMAR: Odsouzení novináři se odvolávají k Nejvyššímu soudu

Dva barmští novináři agentury Reuters se prostřednictvím svých právníku odvolali proti rozsudku u Nejvyššího soudu v Naypyidawu. Jejich apel byl soudem vyslechnut v úterý, 26.3.2019.

20.3.2019

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu jsou konečně na svobodě!

Mladí aktivisté byli propuštěni na základě prezidentské milosti udělené 16. března 2019.