Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto Krajským soudem Sverdlovsk. 20. února byla shledána vinnou z "podněcování nenávisti a nepřátelství" ve svých příspěvcích na sociálních sítích. Soudce odvolacího soudu zamítl všechny žádosti jejího právníka, včetně žádosti o amnestii. Trest nyní vstoupí v platnost a Jekatěrina Vologženinová – svobodná matka a jediná pečovatelka o svoji starou matku – bude muset odpracovat 320 hodin neplacené "nápravné práce". Její notebook a počítačová myš budou zničeny jako "zbraně, s kterými byl spáchán trestný čin".

V odděleném soudním řízení, které se konalo 13. dubna, tři soudci stejného Krajského soudu Sverdlovsk rozhodli, že Jekatěrina Vologženinová musí zůstat na Seznamu teroristů a extremistů sestaveným Rosfinmonitoringem – oficiální ruskou agenturou, která byla zřízena, aby bojovala proti praní peněz a financování terorismu – a její bankovní účet a karty zůstávají zablokované. Vologženinová podá stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva (ECHR).

14.7.2020

Čtyři aktivisti včetně bývalého vedení Amnesty odsouzeni za terorismus

Taner byl odsouzen k 6 letům a 3 měsícům vězení za členství v teroristické organizaci Fethullaha Gülena.

10.2.2020

Tanerovi hrozí až 15 let ve vězení. Rozsudek padne 19.2.

Státní zastupitelství během 10 soudních přelíčení nevneslo do případu žádný posun.

24.4.2019

V kauze vůdců "deštníkového hnutí" padly podmíněné i nepodmíněné tresty

24.4.2019

Novinky.cz o odsouzení organizátorů protestů v Hongkongu