© UNHCR/D.Kashavelov

„Refugees Welcome Index“ Amnesty: politiky vlád neodrážejí veřejné mínění

  Článek

Migrace publikován 19.5.2016

Čína, Německo a Británie jsou na vrchních příčkách seznamu, který ukazuje míru ochoty přijímat uprchlíky. Rusko je na konci. Celosvětově by u sebe doma uprchlíky ubytoval jeden člověk z deseti, v sousedství by je ubytovali tři z deseti.

 © UNHCR/D.Kashavelov

Podle globálního průzkumu Amnesty International by velká většina lidí (80 %) přivítala uprchlíky s otevřenou náručí, přičemž mnozí by byli ochotní je přijmout do svých domovů. 

Refugees Welcome Index (Index míry ochoty k přijímání uprchlíků) vznikl na základě globálního průzkumu, který získal odpovědi více než 27 000 lidí. Provedla ho mezinárodně uznávaná poradenská společnost GlobeScan a řadí 27 zemí ze všech kontinentů na základě ochoty lidí přijmout uprchlíky do své země, svých měst, sousedství a domovů. 

Průzkum ukazuje, že lidé jsou ochotni udělat překvapivě mnoho pro to, aby se uprchlíci cítili vítáni. Dále odhaluje, jak moc jsou politické postoje zaměřené proti uprchlíkům vzdálené názorům veřejnosti. 

„Tato čísla mluví sama za sebe. Lidé jsou připraveni uprchlíky přijmout, nelidské reakce vlád na uprchlickou krizi jsou velmi vzdálené názorům jejich občanů,“ prohlásil Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International, a dodal: „Refugees Welcome Index odhaluje zavrženíhodný způsob, jakým vlády využily politiku ve svůj prospěch na úkor životů lidí, kteří prchají před válkou a útiskem. Úřady musí vzít v potaz tyto výsledky, které jasně ukazují, že většina lidí je připravena a ochotna přijmout uprchlíky do své země. Vlády nesmí dovolit, aby jejich reakce na uprchlickou krizi řídily titulky v médiích. Příliš často využívají xenofobní proti-uprchlickou rétoriku k tomu, aby získaly politické body. Tento průzkum dokazuje, že nenaslouchají mlčící většině občanů, kteří si uprchlickou krizi berou osobně a uprchlíky by přijali.“

Čína, Německo a Velká Británie získaly nejvyšší hodnoty na vůbec prvním Refugees Welcome Indexu
 

Čína se ocitla na vrcholu Refugees Welcome Indexu, v závěsu za ní je Německo a Spojené království. Nejníže se umístilo Rusko, Indonésie a Thajsko. Zhruba polovina tázaných Číňanů (46 %) se nechala slyšet, že by uprchlíky přijala do svých domovů. 

Více než polovina dotazovaných v Německu (57 %) by podle vlastních slov uvítala uprchlíky ve svých sousedstvích a jeden dotazovaný z deseti by uprchlíky přijal do svého domu. Téměř všichni Němci (96 %) prohlásili, že by uprchlíky přijali do své země, vstup by jim odepřela pouze 3 % lidí.  

Občané Spojeného království jsou se svou ochotou přijmout uprchlíky do svých domovů druzí (29 %). Dalších 47 % by uprchlíky přivítalo ve svých sousedstvích. Valná většina občanů (87 %) by uprchlíky přijala do Spojeného království. 

Lidé v několika zemích, které již přijaly velký počet uprchlíků, nepolevují ve své ochotě přijmout další, a proto se Řecko a Jordánsko umístily s Německem v TOP 10. 

Refugees Welcome Index poprvé měří míru ochoty k přijetí uprchlíků

The Refugees Welcome Index byl sestaven na základě dotazování 27 000 lidí z 27 různých zemí, jak a zda by byli ochotní uprchlíky přijmout: do svých domovů, sousedství, měst/vesnic nebo země – popřípadě zda by jim přístup do země úplně odepřeli. 

Výsledky ukazují, že lidé jsou ochotni udělat překvapivě mnoho pro to, aby se uprchlíci cítili vítáni:

  • Globálně by doma uprchlíky přivítal jeden člověk z deseti: tato hodnota se zvyšuje na 46 % v Číně, 29 % v UK a 20 % v Řecku. V Rusku ale dosáhla nízkého 1 % a v Polsku 3 %.
  • 32 %  lidí by uprchlíky přijalo do svých sousedství, 47 %  do svých měst/vesnic, a  80 % do své země. 
  • Ve 20 z celkových 27 zemí by 75 % respondentů podle vlastních slov pustilo uprchlíky do své země.  
  • Jen 17 % lidí se nechalo slyšet, že by uprchlíky do své země nepustili. Jen v jedné zemi, v Rusku, by přístup do země zakázala více než třetina lidí (61 %). 

Lidé podporují přístup k azylu a chtějí, aby vlády jednaly

V průzkumu, na jehož základě Index vznikl, byly také dvě další otázky týkající se přístupu k azylu a současné azylové politiky. 

Přístup k azylu: 

  • 73 % dotazovaných souhlasí, že lidé prchající před válkou či pronásledováním by měli mít možnost získat ochranu v jiných zemích. 
  • Nejvíce přístup k azylu podporují ve Španělsku (78 % rozhodně souhlasí), Německu (69 % rozhodně souhlasí) a Řecku (64 % rozhodně souhlasí)

Vlády by měly pro pomoc uprchlíkům udělat více:

  • 66 % respondentů si myslí, že vlády by měly udělat více pro to, aby uprchlíkům pomohly. 
  • V několika zemích, které se nachází přímo v srdci uprchlické krize, více než tři čtvrtiny obyvatelstva čekají od úřadů víc. Totéž také v Německu (76 %), Řecku (74 %) a Jordánsku (84 %). 
  • Nejméně větší činnost vlády v pomoci uprchlíkům podporují v Rusku (26 %), Thajsku (29 %) a Indii (41 %).

„Nečekali jsme, že uvidíme tolik solidarity vůči uprchlíkům, ale výsledky odrážejí inspirující soucit s lidmi, kteří prchají před válkou. Lidé chtějí udělat, co jen mohou, ne se k uprchlíkům otočit zády. Politici by se měli zachovat stejně. Zdá se, že lidé se řídí principy mezinárodního práva více než mnohé vlády. Ty stále více porušují nebo ignorují závazky, které existují už 65 let, ” upozornil Salil Shetty.

Světový humanitární summit: Zapojte se do ochrany uprchlíků

V reakci na globální uprchlickou krizi Amnesty International vyzývá úřady, aby přesídlily 1,2 miliónů uprchlíků a to do konce roku 2017. To je mnohem víc, než 100 000 uprchlíků, které úřady ročně přijmou, ale méně než desetina z celkových 19,5 miliónů uprchlíků na světě. 

Amnesty International také vyzývá vlády, které se zúčastní Světového humanitárního summitu v Istanbulu 23. - 24. května, aby se přidaly k novému, trvalému systému sdílení zodpovědnosti za přijímání a péči se o uprchlíky. Tato iniciativa nazvaná “Global Compact on responsibility-sharing”, kterou navrhla OSN 9. května, by poté byla zavedena na summitu OSN, kterého se 19. září mají zúčastnit světoví představitelé. Generální tajemník OSN Ban Ki-moon svolává oba samity, aby se zaměřil na největší humanitární a uprchlickou krizi za posledních 70 let.   

Vlády musí na Světovém humanitárním summitu také vyřešit schodek 15 miliard amerických dolarů v humanitárních fondech, na který OSN upozornila na začátku roku 2016. Vlády by měly přispět dalšími penězi na podporu jak uprchlíků, tak zemí, které poskytují ochranu velkému počtu uprchlíků. 

„Snaha úřadů nevpustit do země lidi, kteří prchají před válkou a pronásledováním, je v naprostém rozporu s lidskostí a solidaritou, kterou ukazují jejich občané, nemluvě o závazcích na základě mezinárodního práva. Uprchlíkům by se mělo dostat pomoci a ochrany a měli by být přivítáni do společenství, ne drženi co nejdál v uprchlických táborech a detenčních zařízeních. Politici by měli přestat podbízet nesnášenlivost a nejednotnost, a místo toho by si měli poslechnout své občany, kteří chtějí pomoct těm, kteří jsou lidé stejně jako oni. Musí se vyjádřit k ostudné nerovnováze, k níž nyní dochází, když je 86 % uprchlíků z celého světa přijímáno do chudých zemí, zatímco ty bohaté nedbají na své závazky,” uzavřel Salil Shetty.

Kontext: Jak byl sestaven Refugees Welcome Index 

The Refugees Welcome Index řadí země na stupnici od 0 do 100, kdy 0 = všichni dotazovaní by uprchlíkům přístup do země odepřeli a 100 = všichni dotazovaní by přijali uprchlíky do svých sousedství či domovů. 

Index je spočítán tak, že každá země získává hodnocení podle průměrné odpovědi na otázku: „Jak blízko byste osobně přijali lidi prchající před válkou či pronásledováním?“  Odpovědi byly na stupnici do 100 následovně: 0 = ‘Nepustil bych je do země’, 33 = ‘Pustil bych je do země’, 67 = ‘Do svého města/vesnice’; a 100 = ‘Do svého sousedství či svého domu’.

„Průzkum a Index jsme vytvořili tak, aby odrážel složitost uprchlické problematiky. Lidé se potýkají s různými politickými a citovými argumenty a my jsme chtěli získat jejich názor, jako pohled lidských bytostí, které reagují na humanitární krizi,“ vysvětlila Caroline Holmeová, ředitelka společnosti GlobeScan, která pro Amnesty International průzkum provedla.

Pořadí Země Hodnocení
1         Čína 85
2         Německo 84
3         Velká Británie 83
4         Kanada 76
5         Austrálie 73
6        Španělsko 71
7        Řecko 65
8        Jordánsko 61
9        USA 60
10      Chile 59
11      Jižní Korea 59
12      Indie 59
13      Francie 56
14      Ghana 52
15      Pákistán 51
16      Mexiko 50
17      Libanon 50
18      Brazílie 49
19      Argentina 48
20      Jižní Afrika 44
21      Nigérie 41
22      Turecko 39
23      Keňa 38
24      Polsko 36
25      Thajsko 33
26      Indonésie 32
27      Rusko 18

Poznámka: Většinou jsou statisticky významné ty rozdíly mezi zeměmi, které činí 5 a více bodů

Amnesty Refugees Welcome Index_ full_report 

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...