Ázerbájdžán: Novinářka Chadídža Ismailová je na svobodě, její odsouzení musí být však plně zrušeno

  Článek


Chadídža Ismailová byla v září v soudním procesu odsouzena k sedmi a půl letům vězení na základě vykonstruovaných obvinění zpronevěry, nezákonného podnikání, daňovým únikům a zneužití úředního postavení. Nejvyšší soud, poté co zrušil dvě ze čtyř původních obvinění, snížil 25. května rozsudek na podmíněnou dobu tří a půl let.

„Chadídža Ismailová musí být plně zproštěna viny, jestli má někdy dosáhnout na spravedlnost za její neoprávněné věznění,“ řekl Denis Krivošejev, zástupce ředitele Amnesty International pro Evropu a Střední Asii. „Mnoho dalších politických vězňů je v Ázerbájdžánu stále vězněno za uplatňování svého práva svobody projevu. Musí být propuštěni, aby se rozbilo toto nebezpečné schéma strachu a utlačování.“

Chadídža Ismailová pracovala pro Rádio Svobodná Evropa a vyšetřovala a informovala o korupci na nejvyšších pozicích ázerbájdžánské vlády, včetně rodinných členů prezidenta Ilhama Alijeva. Na začátku května obdržela cenu UNESCO World Press Freedom.

Aktuální petice

  Ázerbájdžán

Uznávaný ázerbájdžánský politik a ekonom nespravedlivě ve vězení. Podepište petici za jeho propuštění.

Gubad Ibadoghlu, uznávaný ekonom, politik a občanský aktivista, byl zadržen na základě vykonstruovaného obvinění z výroby a padělání peněz. Hrozí mu až dvanáct let vězení. Jeho zatčení je zjevnou odplatou za kritiku ázerbájdžánské vlády a jeho politické a občanské aktivity. Ve vězení se mu nedostává řádné lékařské péče. Nikdo by neměl být uvězněn za pokojné uplatňování svobody slova. Podpořte Ibadoghlua podpisem petice.

 

Aktuální počet podpisů: 2203 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...