Komiksy na zdech, jejich hlavní hrdinové naživo

Amnesty International a Městská knihovna v Praze představí výstavu komiksů inspirovanou „živými knížkami“ – příslušníky menšin, kteří se podílejí na Amnesty vzdělávacím programu. Živá knihovna v opravdové knihovně přímo s lidmi, o kterých vyprávějí komiksy.

KDY?

úterý 21. června

od 9:30 vernisáž komiksové výstavy

od 10:00 workshop s živou knihovnou

KDE?

v Městské knihovně v Praze, Mariánské náměstí 1

Živé knihovny jsou vzdělávací metoda, kterou Amnesty seznamuje studenty i veřejnost neotřelým způsobem s příslušníky menšin žijících v Česku. Teď na základě životních příběhů jednotlivých „živých knížek“ vytvořili úspěšní i zatím méně známí umělci a umělkyně komiksy. Skrze ně se vám odhalí například historie muže, který žil 15 let na ulici, romské aktivistky, Ukrajinky nebo vietnamského teenagera. Jde o soubor, který různorodostí témat i zpracování ukazuje rozmanitý svět menšin žijících v Česku. Výstava komiksů bude v Městské knihovně k vidění až do 23. července. Pro učitele jsme na základě komiksů připravili i metodiky, jak je používat při výuce.

V Městské knihovně budou mít příležitost potkat se a v malých skupinkách si popovídat s hrdiny (nejen) vystavených komiksů studenti 2. ročníku SPŠST Panská. Na jejich otázky bude odpovídat třeba afghánská uprchlice Fatima, Natálka s Aspergerovým syndromem nebo homosexuál a vegan Jakub. Prostřednictvím komiksů se také při workshopu seznámí s problematikou lidských práv, diskriminace a xenofobie.

Přidejte se k akci na Facebooku!

26.4.2018

Amnesty International vás zve na výstavu "I WELCOME" v pražském DOXu!

Projekt I WELCOME vznikl z iniciativy organizace Art for Amnesty. Ve světové premiéře ho představuje Centrum současného umění DOX ve spolupráci s Amnesty International Česká Republika a Českým rozhlasem Vltava.

9.3.2018

Klára Laurenčíková: Rodiče mají mít možnost se rozhodnout, kam dítě dají

Ředitelé a učitelé základních škol se na inkluzi dívají střízlivě. Vítají větší přísun peněz, ale stále nemají dostatečnou metodickou oporu. To potvrzuje i předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Klára Laurenčíková, která se společnému vzdělávání věnuje řadu let.

6.6.2017

Shrnutí vývoje k 5. červnu - pozitivní i negativníé změny

Na základě tisíců zaslaných žádostí, které obdržely řecké úřady po výzvě AI k akci, se řecké úřady rozhodly vyklidit tábory v Eliniko a přestěhovat jejich obyvatele do míst s lepšími životními podmínkami.

28.4.2017

Zbraně pod kontrolou: Jak by dopadla Praha?

Galerie ARTWALL společně s Amnesty připravila výstavu na téma nezodpovědného vývozu zbraní z Česka.