Komiksy na zdech, jejich hlavní hrdinové naživo

Amnesty International a Městská knihovna v Praze představí výstavu komiksů inspirovanou „živými knížkami“ – příslušníky menšin, kteří se podílejí na Amnesty vzdělávacím programu. Živá knihovna v opravdové knihovně přímo s lidmi, o kterých vyprávějí komiksy.

KDY?

úterý 21. června

od 9:30 vernisáž komiksové výstavy

od 10:00 workshop s živou knihovnou

KDE?

v Městské knihovně v Praze, Mariánské náměstí 1

Živé knihovny jsou vzdělávací metoda, kterou Amnesty seznamuje studenty i veřejnost neotřelým způsobem s příslušníky menšin žijících v Česku. Teď na základě životních příběhů jednotlivých „živých knížek“ vytvořili úspěšní i zatím méně známí umělci a umělkyně komiksy. Skrze ně se vám odhalí například historie muže, který žil 15 let na ulici, romské aktivistky, Ukrajinky nebo vietnamského teenagera. Jde o soubor, který různorodostí témat i zpracování ukazuje rozmanitý svět menšin žijících v Česku. Výstava komiksů bude v Městské knihovně k vidění až do 23. července. Pro učitele jsme na základě komiksů připravili i metodiky, jak je používat při výuce.

V Městské knihovně budou mít příležitost potkat se a v malých skupinkách si popovídat s hrdiny (nejen) vystavených komiksů studenti 2. ročníku SPŠST Panská. Na jejich otázky bude odpovídat třeba afghánská uprchlice Fatima, Natálka s Aspergerovým syndromem nebo homosexuál a vegan Jakub. Prostřednictvím komiksů se také při workshopu seznámí s problematikou lidských práv, diskriminace a xenofobie.

Přidejte se k akci na Facebooku!

14.2.2020

AMNESTY ČR PŘIJME ASISTENTA/KU KANCELÁŘE

Hledáme pravou ruku nás všech, osobu, která bude mít o všem přehled a zvládne jak objednávku kancelářských potřeb, tak i organizaci akcí nebo koordinaci stážistů a dobrovolníků.

4.2.2020

Jihoafrická republika: Sjezd těžařů se musí postavit k porušování lidských práv

V Kapském městě probíhá největší světová těžařská investiční konference. Amnesty vyzývá těžební společnosti a jejich partnery, aby řešili zneužívání lidských práv, která jsou v jejich oboru běžná.

15.10.2019

Jak křik a pláč změnit v porozumění. Školka vede autisty do běžného života

V českých školách je přes pět tisíc dětí s poruchami autistického spektra. Mateřinky pravidelně navštěvuje více než jedenáct set z nich. Potřebují speciální plány, péči, zázemí i učitelky. Zařízení existuje několik, stejně jako metod péče. Jedna z variant je ABA terapie, jejíž prvky praktikuje jediná školka u nás – v Cerhenicích.

25.9.2019

Víceletá gymnázia přispívají k nerovnosti ve společnosti. Jejich rušení je znovu na stole

Stejně nadané děti nemají v českém vzdělávacím systému stejnou pozici. Začíná to už tím, jestli projdou mateřskou školou. Hlavním sítem projdou žáci na základní škole.