Nigerijský mladík odsouzený k trestu smrti je na svobodě!

Úspěch

Mosesi Akatugbovi byla udělena milost a byl propuštěn na svobodu. Rozhodnutí o jeho propuštění bylo oznámeno po posledním jednání administrativy odcházejícího guvernéra nigerijského státu Delta. Ten už koncem roku 2014 po nátlaku příznivců Amnesty slíbil, že se případem bude znovu zabývat.

„Jsem doslova ohromený. Děkuji Amnesty International a jejím aktivistům za skvělou podporu a neúnavnou práci na mém případu. Jste moji hrdinové,“ vzkázal Moses členům a podporovatelům Amnesty.

Moses se v roce 2005 na základě mučení přiznal k ozbrojené loupeži, kterou nespáchal. V té době mu bylo šestnáct let. Po osmi letech ve vězení ho odsoudili k trestu smrti. Rozsudek naštěstí nebyl vykonán a Moses se po deseti letech strávených ve vězení konečně dostane na svobodu.

Všem, kteří ho podpořili podepsáním petice nebo v rámci Maratonu psaní dopisů 2014, moc děkujeme!

25.7.2017

DVTV: Rozhovor s chirurgem, který odebíral v Číně orgány

14.6.2017

Alioho zdraví se prudce zhoršilo

6.3.2017

Sýrie: tajná kampaň masových pověšení a vyhlazování ve vězení Saydnaya

Nová mrazivá zpráva Amnesty International odhaluje vypočítavou kampaň syrské vlády, mimosoudních masových poprav pověšením ve vězení Saydnaya. Mezi lety 2011 a 2015, byly každý týden, a často dvakrát týdně, skupiny až padesáti lidí odvedeny z cel a usmrceny pověšením. Během pěti let, až 13 000 lidí, většina z nich civilisté považováni za opozici proti vládě, bylo tajně pověšeno v Saydnaye.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku: