Amnesty International India: Vyšetřete mimosoudní popravu v Džammú a Kašmíru

  Článek

Zastavte mučení   Indie publikován 5.6.2015

Vláda Džammú a Kašmíru musí zajistit nezávislé trestní vyšetřování vraždy 24letého studenta Chálida Muzafara Wáního armádou dne 13. dubna 2015.

Amnesty International India uvedla, že vláda  Džammú a Kašmíru musí zajistit nezávislé trestní vyšetřování vraždy 24letého studenta armádou dne 13. dubna 2015.

Chálid Muzafar Wání byl zabit vojákem indické armády v lesích Kamla v Pulwamě ráno 13. dubna.  Indická armáda v tiskovém prohlášení uvedla, že Chálid byl členem podzemní sítě Hizbulských mudžahedínů, zakázané ozbrojené skupiny, a byl zabit během přestřelky.

Generální ředitel policie pro Džammú a Kašmír pro Amnesty International India uvedl, že bratr Chálida Muzafara Wáního byl členem  Hizbulských mudžahedínů a policie vyšetřovala, zda Chálid neměl vazby na ozbrojené skupiny.

Podle policie se šel setkat Chálíd Muzafar Wání, spolu se svými třemi přáteli, s bratrem v lesích Kamla. Zmínění tři muži jsou nyní v policejní vazbě. Policie uvádí, že byla provedena pitva, jejíž výsledky zveřejní. Též tvrdí, že našli tělo dalšího člena ozbrojené skupiny z lesů Kamla v úterý, následující den.

V rozhovoru pro Amnesty International India uvedl Chálídův otec Muhamed Wání Muzafar, že jeho syn byl zabit při tzv. falešné přestřelce anebo při zinscenovaném mimosoudním procesu. Uvedl: "Když jsme dostali tělo mého syna, nebyly na něm žádné střelné rány. Jeho hlava měla těžká zranění a několik zubů chybělo."

Muhamed Muzafar Wání pro Amnesty International India sdělil, že věří, že jeho syna zabili kvůli podezření bratra z členství u Hizbulských mudžahedínů.

Muftí Muhamed Sajíd, premiér státu Džammú a Kašmír, označil smrt za nešťastnou a uvedl, že armáda by měla jednat s opatrností.

"Vláda Džammú a Kašmíru musí zajistit rychlé, důkladné a nestranné vyšetřování, které odhalí, zda byl Chálid Muzafar Wání zabit při mimosoudní popravě. Též je nutné vyslechnout názor rodiny, že byl policií zaměřen kvůli údajným spojením bratra na zakázané ozbrojené skupiny, " uvedl Šamír Babu, programový ředitel Amnesty International India.

"Pokud jsou nalezeny dostatečné důkazy, musí být podezřelé osoby soudně stíhány. Armádní složky musí při vyšetřování spolupracovat, ne se snažit chránit vojáky před stíháním. "

Aktuální petice

  Indie

Učitelka a aktivistka mučena za kritiku vlády

Učitelka a aktivistka Soni Sodi byla v roce 2011 zatčena za údajné napomáhání a podporu maoistickým rebelům. Přitom porušování lidských práv na straně rebelů i vlády vždy odsuzovala.

Aktuální počet podpisů: 687

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...