Vyjádření Samsungu k problematice dětské práce v Demokratické republice Kongo

  Článek

Minulý měsíc zveřejnil Samsung Electronics a jeho dceřiná společnost, Samsung SDI, zprávu o udržitelnosti, ve které přímo i nepřímo zmiňuje zprávu Amnesty International "Pro tohle umíráme: Porušování lidských práv v Demokratické republice Kongo". Slibuje v ní situaci důkladně prozkoumat a zveřejnit zprávu do konce roku.

Amnesty International ČR u příležitosti SVĚTOVÉHO DNE PROTI DĚTSKÉ PRÁCI 12. června upozornila na děti, které v Demokratické republice Kongo těží kobalt používaný třeba do baterií chytrých telefonů věhlasných značek. V naší kampani jsme na to upozornili výrobce Apple a Samsung a jednalo se o celsosvětovou kampaň Amnesty International.

Společnost Samsung ve své zprávě o udržitelnosti, která byla vydána Samsung Electronics i dceřinou společností Samsung SDI dne 30. 6. 2016 o této problematice informují a zavazují se k jejímu řešení. To vnímáme jako pozitivní zprávu.

Ze zprávy o udržitelnosti Samsungu pro rok 2016 (s.103-4): 

Správa problematických minerálů

,,Mimo otázku konfliktních minerálů stále více znepokojuje zainteresované strany problém porušování lidských práv a úpadek životního prostředí způsobený těžbou minerálů, jako například cínu na ostrově Bangka v Indonésii a kobaltu v Demokratické republice Kongo... Dětská práce je dlouhodobě zdůrazňována jako problém kobaltových dolů v Demokratické republice Kongo a nedávno si získal mnoho pozornosti. Vzhledem k povaze tohoto problému je však nezbytně nutné spojit úsilí vlád, nevládních organizací a korporací. Samsung si dobře uvědomuje odpovědnost korporátního světa a roli, kterou hraje v problémech působených těžbou minerálů. Následkem toho jsme se zavázali zdvojnásobit naši snahu a najít způsob, jak tento problém vyřešit, nasloucháním ještě většímu množství zainteresovaných stran a aktivních účastníků v této společné iniciativě." 

Ze zprávy o udržitelnosti Samsungu SDI pro rok 2016 (s. 55): 

Snahy Samsungu SDI o zodpovědné zadávání veřejných minerálních zakázek

,,V lednu 2016 odhalila celosvětová nevládní lidskoprávní organizace Amnesty International zprávu o vztahu mezi IT společnostmi a dětskou prací nebo lidskoprávní problematikou, která vyvstává v kobaltových dolech v africkém Kongu. Amnesty ve zprávě tvrdí, že Samsung SDI vyrábí baterie za použití kobaltu vytěženého v Kongu za přispění dětské práce. Samsung SDI proto začal s prošetřováním svých dodavatelů kobaltu a plánuje uspořádat místní prohlídky (součástí pečlivé kontroly), aby si tak ověřil výsledky z vyšetřování dokumentů. Zprávu o subdodavatelském řetězci kobaltu budeme sdílet do konce roku 2016 na našich webových stránkách.

Mezitím rozšiřujeme svou aktivitu na poli vyšetřování a zlepšování problematiky týkající se lidských práv včetně dětské práce, kde dodržujeme politiku nulové tolerance. 22. dubna 2016 se Samsung SDI zúčastnil Mezinárodního workshopu pro zodpovědný dodavatelský řetězec kobaltu, organizovaný OECD a CCCMC* kvůli společné politice v problematice kobaltu. Během workshopu jsme společně s konžskými vládními organizacemi, nevládními organizacemi, dodavateli kobaltu, výrobci sekundárních článků a IT společnostmi projednávali plán na zlepšení stavu lidských práv a zvýšení transparentnosti konžských dolů. Dále se nejen účastníme společné iniciativy pro udržitelný dodavatelský řetězec kobaltu, ale také podnikneme kroky k zajištění transparentnosti a lidských práv u našich dodavatelů díky opakovanému monitoringu dodavatelského řetězce." 

*China Chamber of Commerce of Metals Minerals & Chemicals Importers & Exporters

Děkujeme za Vaši podporu naší kampaně. Situaci pro Vás budeme nadále sledovat a informovat Vás o tom, zda skutečně Samsung přijme odpovědnost a bude činit změny.

O úspěších kampaně Ne v mém telefonu jsme Vás informovali zde. 

Aktuální petice

  Katar

Vyzvěte FIFA, aby odpískala zneužívání migrujících pracovníků v Kataru

Mistrovství světa ve fotbale 2022 je jednou z nejočekávanějších sportovních událostí příštího roku. Přestože by se světový šampionát neobešel bez lidí, kteří kvůli němu do Kataru přijeli za prací, mnozí z nich na vlastní kůži zažívají zneužívání a vykořisťování ze strany zaměstnavatelů i státu. Amnesty International proto vyzývá Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA), aby využila svého vlivu a pomohla zastavit vykořisťování pracovníků.

 

Aktuální počet podpisů: 1522 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...