© Amnesty International

Turecko po 15. červenci na důležité křižovatce

  Článek

Po pokusu o převrat a následujících tvrdých opatřeních je dodržování lidských práv v Turecku ve vážném ohrožení.


Lidská práva v Turecku jsou po krvavém pokusu o puč v pátek 15. července v nebezpečí. O život přišlo minimálně 208 osob a téměř 8000 bylo zatčeno. Několik členů vlády navrhlo, aby byl znovu zaveden trest smrti pro ty, kteří budou shledáni zodpovědnými za nepovedený převrat. Amnesty International nyní vyšetřuje zprávy pocházející od zadržených v Ankaře a Istanbulu, které hovoří o týrání a špatném zacházení ve vazbě a odmítání přístupu k právníkům.

„Počet zadržených a odvolaných je od pátku alarmující. Celou situaci pečlivě monitorujeme. Pokus o převrat uvolnil ohromnou vlnu násilností. Ti, kteří jsou zodpovědní za nezákonná zabití a jiné porušování lidských práv, musí být postaveni před spravedlnost. Tvrdé zákroky proti disentu a výhružky znovuzavedením trestu smrti ovšem nejsou spravedlností,“ sdělil John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii.

„Tlačíme na turecké představitele, aby projevili notnou dávku sebeovládání, respektovali právo a zajistili nezbytná vyšetřování, která budou garantovat spravedlivé soudy všem zadrženým a propuštění pro ty, u kterých neexistují konkrétní důkazy, které by dokládaly účast na trestné činnosti. Poslední, co Turecko potřebuje, je krok zpět v respektování lidských práv,“ dodal Dalhuisen.

I přesto jsou údaje o počtech mrtvých a zraněných nejasné. Turecké úřady po páteční noci uvádějí 208 obětí na životech a více než 1400 zraněných v Ankaře a v Istanbulu poté, co se vojenská frakce pokusila převzít moc, přepadnout televizní stanice a ostřelovala parlament a prezidentské budovy. Mezi zabitými je uváděno i 24 osob, které úřady označily za „strůjce převratu.“ Někteří z nich byli podle neověřených zpráv lynčováni, přestože nebyli ozbrojení a snažili se vzdát. O život přišli taky civilisti, kteří vyslechli výzvy a vydali se protestovat do ulic proti státnímu převratu a na podporu prezidenta Erdogana. Čelili tankům a helikoptérám.

Turecká vláda ve dnech, které následovaly po pokusu o převrat, provedla důkladnou čistku v armádě, justici a v civilních odděleních ministerstva vnitra: 7543 ‚strůjců převratu‘ bylo zadrženo, 318 z nich bylo umístěno do vyšetřovací vazby. Sedm tisíc policistů bylo suspendováno a 2700 soudců a prokurátorů bylo odvoláno ze svých postů, což představuje necelou pětinu soudnictví. Dále bylo zadrženo 450 představitelů soudní moci.

Prohlášení prezidenta a členů vlády, že trest smrti by mohl být zaveden zpětně jako trest pro ty, kteří budou shledáni zodpovědnými za pokus o převrat, vyvolávají velké znepokojení. Takový postup by mohl porušit úmluvy o lidských právech, jichž je Turecko členem, a zákony na ochranu lidských práv a svobod obsažených v turecké ústavě.

„Masová zatýkání a odvolávání jsou silně znepokojující v souvislosti s rostoucí vládní nesnášenlivostí vůči pokojnému vyjádření nesouhlasu. Stále zde existuje riziko, že tato přísná opatření budou rozšířena i na novináře a občanské aktivisty. V posledních měsících byli političtí aktivisté, novináři a ostatní kritici veřejných činitelů a vládní politiky častým terčem,“ řekl John Dalhuisen.

„Více než kdy jindy je pro tureckou vládu důležité respektovat lidská práva a právní stát tak, jak to strůjci převratu nedělají,“ uzavřel Dalhuisen.

Přečtěte si o vládních čistkách v médiích.

Sledujte aktuální vývoj a nejnovější zprávy.

Aktuální petice

  Turecko

Eren: Právníčka již 100 krát stíhaná

Právnička a bývalá editorka novin Eren Keskinová je hlasitou kritičkou tureckého státu po celá desetiletí. Proslov, který pronesla před 11 roky, rozezlil úřady. V proslovu obvinila stát ze zmasakrování 12letého chlapce Ugura Kaymaze. Podle Eren je zabití tohoto chlapce armádou jen jedna z mnoha skvrn na turecké historii a jak sama říká: „Historie je něco, za co by měly být orgány zodpovědné“. Kvůli tomuto a dalším článkům publikovaným v kurdských novinách, které editovala, byla několikrát obviněná z urážky tureckého státu a jeho prezidenta. Eren stála před soudem už více než stokrát a to především kvůli svému otevřenému postoji k situaci kurdské menšiny v Turecku. V roce 1995 strávila 6 měsíců ve vězení, protože v článku použila slovo „Kurdistán“. Celé řízení proti ní není nic jiného než obtěžování. Erenin jediný zločin je, že trvale vystupuje proti bezpráví. A čas se jí krátí. Více soudních procesů znamená, že může být kdykoli uvězněna na dlouhou dobu.

 

Aktuální počet podpisů: 4305 Náš cíl: 7000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...