© Amnesty International

Reakce Amnesty na Chilcotův report

  Článek

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

Válka v Iráku vypukla v roce 2003, když vojska vedená USA vpadla na území Iráku pod záminkou svržení diktátorského režimu Saddáma Husajna. Již od počátku byla tato invaze považována za velmi kontroverzní a miliony lidí v Evropě a USA proti ní protestovaly. Britská vyšetřovací komise The Iraq Inquiry vedená Sirem Johnem Chilcotem od roku 2009 zkoumala desetitisíce dokumentů a vyslechla kolem 150 svědků za účelem zjištění, zdali britské zapojení do vojenského konfliktu bylo oprávněné. The Iraq Inquiry letos v červenci publikovala výzkumnou zprávu, ve které došla k verdiktu, že invaze do Iráku neměla dostatečné právní podklady a celkově komise britské angažmá v iráckém konfliktu odsoudila. Podle sira Chilcota navíc britská vláda zveličila potenciální rizika spojená s iráckými zbraněmi hromadného ničení, které mimochodem nikdy nebyly nalezeny, a také řádně nepromyslela možný dopad vojenské invaze na Irák.

Generální tajmeník Amnesty International Salil Shetty k tomu říká:

“Když se schylovalo k invazi, Amnesty International naléhala na zhodnocení potenciální vážných důsledků vojenského zapojení v Iráku. V předvečer invaze vedené USA jsme naléhali na plné dodržování mezinárodních lidských práv a mezinárodního humanitárního práva.”

“S politováním musíme říct, že naše obavy ohledně bezpečí civilistů byly oprávněné. Tisíce civilistů bylo zabito a zraněno, někteří z nich jako důsledek protizákonných útoků; miliony lidí musely opustit své domovy a celá země byla kvůli nenaplnění slibu okupačních sil udržet bezpečí uvedena do chaosu.”

“Přesto, že se Chilcot Report nezaměřoval specificky na lidská práva, tak jakékoliv smysluplné hodnocení invaze Iráku vedené USA nemůže přehlížet zničující dopad této invaze na lidská práva milionů Iráčanů. Vlády Spojených států a Velké Británie cynicky využily děsivých porušování lidských práv režimem Saddáma Husajna - zdokumentované Amnesty International - aby získaly podporu veřejnosti pro válečné angažmá. Jejich chování v průběhu okupace, které porušovalo lidská práva, brzy odhalilo jejich pokrytectví.”

“Ve skutečnosti byla následná okupace charakterizována obecně rozšířeným porušováním lidských práv. O třináct let později je invaze spojená s šokujícím mučením vězňů v Abú Ghrajbu se zabitím Baha Mousa v britské vazbě i s trvalým sektářským násilím a sebevražednými bombovými útoky, za které zaplatily svými životy desetitisíce lidí.”

“Způsob, jakým by mohla britská vláda ukázat, že se z irácké invaze ponaučila, je, aby zajistila efektivní a řádné vyšetřování obvinění britských ozbrojených sil v Iráku z nezákonných zabití, mučení a dalších zneužití. Vyšetřování musí obsahovat korektní zhodnocení toho, do jaké míry byla lidská práva zásadně porušena, a navíc i rozklíčování zodpovědnosti na všech úrovních, což se do dnešního dne vůbec nestalo.”

“V případech kde je dostatek přípustných důkazů, musí být ti, jenž jsou podezřelí z kriminální odpovědnosti - nezávisle ne jejich vojenských či politických postech - spravedlivě souzeni, a jejich oběti a rodiny obětí být odškodněny. Spojené království musí naplno spolupracovat s předběžným vyšetřováním Mezinárodního kriminálního soudu v případu údajných zločinů britských občanů v Iráku mezi lety 2003 a 2008 - včetně zabití, mučení a dalšího špatného zacházení.”

Podívejte se na VIDEO s komentářem Salila Shettyho.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...