Špatné zprávy - Raífa čeká další bičování

Nejvyšší soud v Saúdské Arábii potvrdil odsouzení Raífa Badawího k deseti letům vězení a tisíci ranám bičem.

Je příšerné, že byl potvrzen tak krutý a nespravedlivý rozsudek. Blogování není zločin a Raíf Badawí je potrestán pouze za snahu uplatňovat své právo na svobodu projevu,“ řekl Philip Luther, ředitel oddělení Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

Proti rozhodnutí se Raíf už nemůže odvolat. Je tedy možné, že ho už tenhle pátek čeká další veřejné bičování.

Dne 9. ledna 2015, po pátečních modlitbách, dostal Badawí padesát ran bičem při veřejném bičování na náměstí v Džiddě. To vyvolalo nejen mezinárodní protesty, ale také vlnu solidarity po celém světě. Bičování mělo pokračovat každý pátek, kvůli zdravotnímu stavu Badawího bylo ale odvoláno. Raíf od této doby bičován nebyl, úřady ale neuvedly žádné důvody. Teď ale bohužel všechno nasvědčuje tomu, že Raíf dostane i zbylých 950 ran bičem.

14.2.2019

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

11.10.2018

Trestní oznámení na Piťhu kvůli šíření poplašné zprávy ohledně Istanbulské úmluvy

19.2.2018

Ali Feruz je volný!