Živá knihovna Amnesty na Foru 2000

Přijďte si zažít na vlastní kůži unikátní vzdělávací projekt Amnesty International – živou knihovnu!
Jde o metodu živých diskusí v malých skupinkách, kdy jsou namísto obyčejných knih k půjčení osoby se zajímavým životním příběhem, se kterými byste si v reálném životě třeba nikdy nepopovídali. „Knihy“ jsou příslušníci menšin žijících u nás - osobnosti různých etnik, sexuálních orientací, náboženství, profesí nebo životních stylů.

V Evropském domě se můžete potkat a popovídat si třeba s gayem Vítkem, muslimem z Tunisu Hatemem, bezdomovcem Slávkem, asexuálkou Janou nebo Natálkou s Aspergerovým syndromem.

Živá knihovna je vzdělávací projekt, kterým se Amnesty snaží o prevenci diskriminace, rasismu, xenofobie a extremismu na školách. Nenásilnou a neotřelou formou napomáhá překonání strachu z neznámého, nabourává zažité stereotypy a dává možnost získat vlastní zkušenost..

Na programu je několik dvacetiminutových čtení, na která není potřeba se nijak rezervovat. Zkrátka přijdete a s pomocí našich knihovníků si vyberete „knížku“, která vás zajímá. Všichni aktéři mluví česky, ale i pro anglicky mluvící bude připraveno několik tlumočníků.

Veřejných živých knihoven Amnesty během roku příliš mnoho nepotkáte, většinou probíhají v lavicích základních a středních škol, tak nepropásněte jedinečnou šanci a přijďte číst!

Poslední čtení začne ve 12:45.

10.9.2018

Lektor/ka vzdělávacích programů na školách

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky/dobrovolnice na pozici lektorů lidskoprávních workshopů pro základní a střední školy.

26.7.2018

Prague Pride 2018 s Amnesty

Živá knihovna nabídne rozhovory s LGBT+ osobnostmi, Romem i bezdomovci. V průvodu upozorníme na práva gayů a leseb v Rusku, na stánku bude „cestovka.“

19.1.2018

2 osoby propuštěny na kauci, soudní proces bude pokračovat

Dva lidé zadržení v Egyptě v říjnu poté, co údajně mávali duhovou vlajkou – symbolem hnutí LGBT+ – na koncertu libanonské alternativní rockové kapely Mashrou ’Leila, jejíž zpěvák se hlásí k homosexuální orientaci, byli propuštěni na kauci ve výši 56,37 dolarů (1000 egyptských liber).

19.2.2018

Maďarsko: Nový zákon představuje existenční hrozbu pro nevládní organizace

K protestu Amnesty proti likvidačnímu zákonu se připojily na dvě stovky evropských nevládek včetně 25 českých neziskových hráčů.