Živá knihovna Amnesty na Foru 2000

Přijďte si zažít na vlastní kůži unikátní vzdělávací projekt Amnesty International – živou knihovnu!
Jde o metodu živých diskusí v malých skupinkách, kdy jsou namísto obyčejných knih k půjčení osoby se zajímavým životním příběhem, se kterými byste si v reálném životě třeba nikdy nepopovídali. „Knihy“ jsou příslušníci menšin žijících u nás - osobnosti různých etnik, sexuálních orientací, náboženství, profesí nebo životních stylů.

V Evropském domě se můžete potkat a popovídat si třeba s gayem Vítkem, muslimem z Tunisu Hatemem, bezdomovcem Slávkem, asexuálkou Janou nebo Natálkou s Aspergerovým syndromem.

Živá knihovna je vzdělávací projekt, kterým se Amnesty snaží o prevenci diskriminace, rasismu, xenofobie a extremismu na školách. Nenásilnou a neotřelou formou napomáhá překonání strachu z neznámého, nabourává zažité stereotypy a dává možnost získat vlastní zkušenost..

Na programu je několik dvacetiminutových čtení, na která není potřeba se nijak rezervovat. Zkrátka přijdete a s pomocí našich knihovníků si vyberete „knížku“, která vás zajímá. Všichni aktéři mluví česky, ale i pro anglicky mluvící bude připraveno několik tlumočníků.

Veřejných živých knihoven Amnesty během roku příliš mnoho nepotkáte, většinou probíhají v lavicích základních a středních škol, tak nepropásněte jedinečnou šanci a přijďte číst!

Poslední čtení začne ve 12:45.

1.8.2017

Amnesty na Prague Pride přivede živé knížky a vzdá hold obráncům LGBT práv

V pátek 11. srpna živá knihovna s menšinami na Střeláku. V sobotním průvodu nás nepřehlédnete!

23.1.2017

Živá knihovna na Základní škole Osmec

Lektorka a dobrovolnice Amnesty International popisuje, jak probíhala Živá knihovna na Základní škole Osmec.

3.8.2016

Prague Pride 2016 s Amnesty

Živá knihovna, průvod i promítání Amnesty video dokumentu.

14.6.2016

Komiksy na zdech, jejich hlavní hrdinové naživo

Amnesty International a Městská knihovna v Praze představí výstavu komiksů inspirovanou „živými knížkami“ – příslušníky menšin, kteří se podílejí na Amnesty vzdělávacím programu. Živá knihovna v opravdové knihovně přímo s lidmi, o kterých vyprávějí komiksy.