Živá knihovna Amnesty na Foru 2000

  Článek

publikován 15.9.2015

Přijďte si zažít na vlastní kůži unikátní vzdělávací projekt Amnesty International – živou knihovnu!

© Amnesty International

Jde o metodu živých diskusí v malých skupinkách, kdy jsou namísto obyčejných knih k půjčení osoby se zajímavým životním příběhem, se kterými byste si v reálném životě třeba nikdy nepopovídali. „Knihy“ jsou příslušníci menšin žijících u nás - osobnosti různých etnik, sexuálních orientací, náboženství, profesí nebo životních stylů.

V Evropském domě se můžete potkat a popovídat si třeba s gayem Vítkem, muslimem z Tunisu Hatemem, bezdomovcem Slávkem, asexuálkou Janou nebo Natálkou s Aspergerovým syndromem.

Živá knihovna je vzdělávací projekt, kterým se Amnesty snaží o prevenci diskriminace, rasismu, xenofobie a extremismu na školách. Nenásilnou a neotřelou formou napomáhá překonání strachu z neznámého, nabourává zažité stereotypy a dává možnost získat vlastní zkušenost..

Na programu je několik dvacetiminutových čtení, na která není potřeba se nijak rezervovat. Zkrátka přijdete a s pomocí našich knihovníků si vyberete „knížku“, která vás zajímá. Všichni aktéři mluví česky, ale i pro anglicky mluvící bude připraveno několik tlumočníků.

Veřejných živých knihoven Amnesty během roku příliš mnoho nepotkáte, většinou probíhají v lavicích základních a středních škol, tak nepropásněte jedinečnou šanci a přijďte číst!

Poslední čtení začne ve 12:45.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...