Cena Václava Havla za lidská práva zná 3 finalisty

Článek

publikován 28.8.2015

V úterý 25. srpna 2015 byla v prostorách Muzea Kampa v Praze oznámena jména trojice finalistů mezinárodní Ceny Václava Havla za lidská práva za rok 2015, kterou uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 (jména jsou uvedena abecedně):

Ljudmila Alexejevová (narozena 1927) je veteránkou v oblasti ochrany lidských práv ve svém rodném Rusku. V mládí se vzdala slibné akademické kariéry (a připojila se ke hnutí sovětských disidentů. Později se stala zakládající členkou moskevské Helsinské skupiny. V roce 1977 byla donucena emigrovat. V roce 1989 se navrátila do Ruska a pokračuje ve své práci. Stala se prezidentkou Mezinárodní Helsinské nadace a později členkou Komise ruského prezidenta pro lidská práva. Neúnavně pracuje v oblasti ochrany a prosazování zákona.

Women for Afghan Women (Ženy pro afghánské ženy) je největší zastřešující neziskovou organizací v Afghánistánu, která vyvíjí v 11 provinciích činnost v oblasti ochrany práv afghánských žen a dívek, které jsou různých práv zbaveny. Jedná se organizaci vzniklou na nejnižší úrovni, která pomáhá například ženám trpícím zohavením, mučením, pokusy o vraždu a znásilnění. Organizace rovněž provozuje útulky pro ženy, rodinná poradenská centra, centra na podporu dětí a „bydlení na půl cesty“ pro ženy, které jsou propuštěny z vězení.

The Youth Initiative for Human Rights (Mládežnická iniciativa pro lidská práva) obnovuje od roku 2003 vazby mezi mladými lidmi na Balkáně, chrání oběti, jejichž lidská práva byla potlačena, a podporuje činnost justice v přechodovém období. Projekty jejích různých regionálních organizací se zaměřují mj. na pořádání výměnných pobytů mladých lidí, pomoc aktivistům v izolovaných komunitách, zprostředkování dialogu na různá témata v oblasti lidských práv, na odstranění mýtů o nedávné minulosti a vybudování vzájemné důvěry.

Na tiskové konferenci v pražském Muzeu Kampa prezidentka Parlamentního shromáždění Rady Evripy Anne Brasseur uvedla: „Na účastníky panelu udělala velký dojem odvaha i odhodlání všech tří letošních kandidátů postupujících do závěrečného kola. Pracují ve velmi složitých podmínkách. Chceme jim dát najevo svou solidaritu a vyjádřit podporu hodnotám, které se snaží udržet. Dělají vynikající práci a nebude vůbec jednoduché z nich v září vybrat jednoho laureáta.“

MEZINÁRODNÍ KOMISE CENY VÁCLAVA HAVLA ZA LIDSKÁ PRÁVA

Mezinárodní komisi Ceny Václava Havla za lidská práva, která dnes zasedala v Praze, předsedá paní Anne Brasseur – prezidentka Parlamentního shromáždění rady Evropy –, členy jsou František Janouch, předseda Správní rady Nadace Charty 77, Marty Dick, švýcarský politik, bývalý státní prokurátor, Nuala Mole, právnička, zakladatelka AIRE Centre, Marek Antoni Nowicki, právník zaměřený na lidská práva, vedoucí komise Spojených národů pro lidská práva v Kosovu a Martin Palouš, člen správní rady Knihovny Václava Havla a Christos Pourgourides, bývalý člen Sněmovny reprezentantů Republiky Kypr, bývalý předseda výboru pro právní záležitosti a lidská práva.

OZNÁMENÍ LAUREÁTA CENY

Slavnostní oznámení laureáta Ceny pro rok 2015 a její předání proběhne v rámci podzimního Valného shromáždění Parlamentního shromáždění RE ve Štrasburku, které se uskuteční 28. září 2015.

KONFERENCE K POCTĚ LAUREÁTA

Knihovna Václava Havla uspořádá v Praze na počest laureáta mezinárodní konferenci. Konference Příběh uprchlíka: Evropa snů a skutečností / The Story of a Refugee: Europe of Dreams and Reality se uskuteční 30. září 2015 v Praze. Bližší informace ke konferenci budou průběžně zveřejňovány na stránkách Knihovny Václava Havla: www.vaclavhavel-library.org

CENA VÁCLAVA HAVLA ZA LIDSKÁ PRÁVA

Cena Václava Havla za lidská práva vyzdvihuje mimořádný počin v oblasti ochrany lidských práv v Evropě i mimo ni. Cena je udělována každoročně Parlamentním shromážděním Rady Evropy v partnerství s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 a je spojená s odměnou ve výši 60 000 Euro.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu