Saúdská Arábie: Každá rána bičem je porušením mezinárodního práva

  Článek

Zastavte mučení   Saúdská Arábie publikován 24.6.2015

Amnesty International vede kampaň za propuštění Raífa od doby, kdy byl v roce 2012 zatčen. Úřady Saúdské Arábie na výzvy politiků ani aktivistů nereagují.

Každá ze zbývajících 950 ran bičem, které saúdskoarabské úřady hodlají vykonat nad disidentem a bloggerem Raífem Badawím, bude ranou svobodě slova a výsměchem mezinárodním závazkům v oblasti lidských práv. Amnesty International upozorňuje na možné obnovení veřejného bičování.

Obavy z bičování vzrostly poté, co Nejvyšší soud Saúdské Arábie potvrdil 6. června prostřednictvím médií 10 let vězení a tisíc ran bičem pro Raífa Badawího bez možnosti odvolání.

„Po pěti měsících strádání za mřížemi, které uplynuly od posledního veřejného bičování, se rýsuje hrozba obnovení tohoto krutého a nelidského trestu vůči Raífu Badáwímu. Potvrzením tohoto strašného trestu, který je ve zjevném rozporu s mezinárodním zákazem mučení, dal Nejvyšší soud Saúdská Arábie najevo, že úřady nehledají spravedlnost, ale hodlají provést exemplární případ a oslabit svobodu projevu," uvedl Saíd Bumeduha, zástupce ředitele Amnesty International pro programy Středního východu a Severní Afriky.

"Miliony příznivců Amnesty International a další aktivisté, novináři a politici z celého světa promluvili nahlas a jasně: Raíf Badawí je vězněm svědomí, který musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn. Tento neuvěřitelně krutý trest musí být ukončen a úřady musí zrušit odsouzení Raífa Badawího. "

Raíf Badawí byl odsouzen v květnu 2014 za zřízení on-line fóra pro veřejnou diskusi a za "urážku islámu". Prvních 50 ran bylo vykonáno na veřejném náměstí v Džiddě dne 9. ledna, ale další bičování bylo odloženo kvůli obavám lékařů. Následná odložení přišla z neznámých důvodů.

Ensaf Hajdarové, bloggerově manželce a jejím třem dětem, byl udělen azyl v Kanadě. Odtud nyní vede kampaň za propuštění manžela.

Svatý měsíc ramadán, který nyní začíná, je tradičně příležitostí pro úřady, aby propustily vězně. V souladu s tím by měl král využít příležitosti a osvobodit Raífa Badáwího, odvrátit hrozbu dalšího bičování a umožnit mu, aby se opět sešel se svou rodinou, která rovněž hluboce utrpěla s každým krutým okamžikem v jeho nespravedlivém procesu a následném trestu,“ řekl Saíd Bumeduha.

Pozadí

Saúdská Arábie, která je smluvní stranou Úmluvy OSN proti mučení, je právně vázána k úplnému zákazu mučení a dalších forem krutého, nelidského a ponižujícího zacházení, jako je bičování. Zákaz mučení je ustálenou normou mezinárodního práva, závaznou pro všechny státy.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva označil bičování jako "přinejmenším formu krutého a nelidského trestu... zakázanou podle mezinárodního práva, konkrétně Úmluvou proti mučení, kterou Saúdská Arábie rovněž ratifikovala".

Političtí představitelé USA, strategického spojence Saúdské Arábie, označují trest pro Raífa Badawího jako "nehumánní", zatímco vedoucí představitelé Evropské unie se zavázali, že přesvědčí představitele království k respektování svobody projevu pro všechny občany.

V oficiálním prohlášení vydaném dne 7. března 2015 Ministerstvo zahraničních věcí Saúdské Arábie vyjádřilo "překvapení a zděšení" nad mezinárodní kampaní požadující propuštění Raífa Badawího. Dodalo, že "království jednoznačně odmítá jakoukoli agresi pod záminkou ochrany lidských práv".

Vláda Saúdské Arábie poslední tři roky systematicky potlačuje veškeré aktivity ohledně lidských práv, některé z nich pod hlavičkou "protiteroristické" legislativy, která platí od února 2014. Walíd Abú al-Chajr, právník Raífa Badawího, byl prvním ochráncem lidských práv odsouzeným na základě tohoto zákona.

Saúdskoarabské úřady nadále používají zákon k tomu, aby si došláply na lidskoprávní aktivisty a potlačovaly svobodu projevu, zatímco západní vlády deklarují silné spojenectví se Saúdskou Arábií v boji proti teroru, včetně boje proti ozbrojencům, kteří se označují jako Islámský stát.

V Džiddě ve dnech 3. až 4. června hostila Saúdská Arábie páté zasedání Istambulského procesu, fóra, které vzniklo, aby navrhlo praktická opatření v boji proti náboženské nesnášenlivosti. Jedním z předpokladů tohoto procesu je zajištění svobody názoru a projevu jako klíče k uplatnění práva na svobodu náboženského vyznání.

Ironií osudu, jen pár set metrů od tohoto setkání, trpěl Raíf Badawí ve vězeňské cele a Nejvyšší soud Saúdské Arábie potvrdil trest za pokojné uplatňování tohoto práva na svobodu projevu.

Aktuální petice

  Saúdská Arábie

Waleed Abu Al-Khair: Právník, ne terorista

Waleed Abu Al-Khair je obviněn z porušování kybernetického zákona kvůli nenásilnému využívání práva na svobodu slova a online aktivismu. Už mnohokrát ho zbili a týrali. Je to proslulý bojovník za lidská práva a právník vězněného bloggera a vězně svědomí Raífa Badawího.

 

Aktuální počet podpisů: 573 Náš cíl: 1000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...