Mučení ve světě: Co byste měli vědět

  Článek

Zastavte mučení publikován 26.6.2015

23. června je Mezinárodní den na podporu obětí mučení. Členové a podporovatelé Amnesty International ve více než 55 zemích budou pořádat akce, jimiž budou připomínat tisíce lidí, kteří jsou podrobováni mučení po celém světě.

23. června je Mezinárodní den na podporu obětí mučení. Členové a podporovatelé Amnesty International ve více než 55 zemích pořádali akce, jimiž připomněli tisíce lidí, kteří jsou podrobováni mučení na celém světě.

Amnesty International spustila 13. května 2014 kampaň Stop Torture, aby poukázala na kritický stav v případech mučení. Kampaň požaduje větší zabezpečení proti mučení prostřednictvím široké škály opatření, jako jsou například nezávislé kontroly vazebních zařízení, rychlá dostupnost právníků a soudů nebo nezávislé vyšetřování případů mučení obviněných. Dokud nebude mučení zcela vymýceno.

Mučení – světový problém

Zatímco mnohé země učinily významné pokroky v boji proti mučení, některé vlády po celém světě stále používají mučení, aby získaly informace, donutily k přiznání, umlčely opozici nebo prostě jako krutou formu trestu.

157 - počet zemí, které ratifikovaly Úmluvu OSN proti mučení.

141 - počet zemí, v nichž Amnesty poukázala na mučení nebo jiné formy špatného zacházení v posledních pěti letech. V některých zemích jsou tyto případy výjimečné, v jiných se jedná o rozšířenou praxi. Všechny tyto případy jsou nepřijatelné.

82% - mučení nebo jiné špatné zacházení bylo zaznamenáno ve čtyřech pětinách zemí, na které se vztahuje výroční zpráva Amnesty International z roku 2014.

Mučení v číslech

Od spuštění kampaně Stop Torture v květnu 2014, Amnesty International vydala zprávy o mučení v Mexiku, Maroku, Nigérii, na Filipínách a v Uzbekistánu. Tyto dokumenty ukazují, že mučení je v těchto zemích častým jevem a pachatelé těchto zločinů využívají beztrestnosti.

1505 - Počet hlášených stížností na mučení a jiné špatného zacházení v Mexiku v roce 2013, to je o 600% víc, než v roce 2003.

50% lidí v Nigérii uvedlo, že by se necítili v bezpečí před mučením, pokud by byli drženi ve vazbě.

21 - počet přeživších, kteří byli mučeni jako děti na Filipínách a vypovídali pro Amnesty International, z celkového počtu 55 dotazovaných obětí mučení.

13 - počet nevyřízených žádostí expertů OSN na lidská práva o návštěvu Uzbekistánu, při níž by posoudili situaci v oblasti lidských práv v zemi od roku 2002.

8 - počet osob stíhaných poté, co si stěžovaly nebo hlásily mučení v Maroku. Od května 2014 jich bylo 8 obviněných za pomlouvání, falešná hlášení zpravodajství, veřejné urážky a hanobení.

7 - počet odsouzených za mučení federálními soudy v Mexiku od roku 1991, kdy se mučení stalo trestným činem. Každý rok jsou podány tisíce stížností.

0 - počet osob odsouzených za mučení na Filipínách od zavedení zákona proti mučení v roce 2009.

Metody mučení ve světě

Nejběžnější nástroje mučení jsou jednoduché a brutální - ruka, bota a obušek - vše, co může způsobit zranění nebo zlomit kosti.

Zde jsou některé z "pokročilejších" metod, které Amnesty International zdokumentovala:

Mexiko: Tehuacanazo - sycená voda je pumpována do nosu zadrženého.

Maroko: Grilované kuře – přikrčení a zavěšení vzhůru nohama visí oběti na tyči za kolena a zápěstí, což vytváří velký tlak na kolena a ramena. 


Nákresy "grilování kuřete" a dalších pozic podle výpovědí zadržovaného Ali Aarrasse, který byl takto mučen v roce 2010.

Nigérie: Tabay - policisté svážou lokty zadržovaného za zády a pověsí ho za ně.

Filipíny: Kolo mučení – policisté si točí kolem, aby se určilo, jak budou mučit zadržené osoby. Na kole jsou metody jako „30 sekund netopýrem“, při níž zadržený visí hlavou dolů nebo „20 sekund Manny Pacquaio“, pojmenované podle známého boxera, kdy je zadržený bit pěstmi po dobu 20 sekund.


Kolo mučení se údajně používá na Filipínách pro výběr trestu.

Uzbekistán: Bití vězňů, kteří jsou zavěšeni rukama na hácích, často s rukama za zády, nebo připoutaných k radiátoru nebo k trubkám.

Globální kampaň k zastavení mučení

Kampaň Amnesty International Stop Torture mobilizovala miliony lidí, aby se zapojily do přímé akce od spuštění kampaně v roce 2014 prostřednictvím různých aktivit zaměřených na pět konkrétních vlád.

2 miliony - počet lidí, kteří se stali součástí kampaně Stop Torture od května 2014, ať už prostřednictvím psaní dopisů anebo účastí na demonstracích.

340 tisíc - počet lidí, kteří podepsali petici předloženou mexickému federálnímu státnímu zástupci, která žádá znovuotevření a úplné vyšetření případu Claudie Mediny Tamarezové, mučené námořní pěchotou, aby se přiznala k drogové trestné činnosti a udala další lidi.

300 tisíc - počet lidí, kteří podepsali petici za propuštění svobodné matky Alfredy Disbarrové, mučené filipínskou policií poté, co byla obviněna z prodeje drog, což ona popírá. Dostala tolik dopisů od příznivců po celém světě, že dozorci si stěžovali, že neudělají nic jiného, než prohlížení dopisů.

200 tisíc - počet žádostí dodaných na uzbecká velvyslanectví v 12 evropských městech v říjnu 2014, které žádaly vládu, aby propustila vězenkyni svědomí Dilorom Abdukadirovou. Dilorom byla svévolně zatčena a mučena ve vyšetřovací vazbě poté, co se vrátila z exilu, aby se sešla se svou rodinou.

1 - obří billboard v centru Manily vyzývající v prosinci 2014 Filipínce, aby se postavili proti mučení policií. Reklama byla financována členy a příznivci Amnesty International a vyšla i v časopisech.

Pokrok v boji proti mučení

Je možné zastavit mučení. Země, které daly záruky, zaznamenaly značné pokles případů mučení a počtu stížností. Stop Torture je kampaň, kterou Amnesty International zaznamenala hmatatelné pokroky, které chrání lidská práva:

21. květen 2014 - marocké úřady znovuotevřely vyšetřování případu mučení Ali Aarrasse a přikázaly nové lékařské vyšetření, v reakci výzvy Výboru OSN proti mučení a Amnesty International. Vyšetření bylo provedeno v listopadu 2014, trvalo několik dní a proběhlo bez přítomnosti nezávislého pozorovatele. Ali Aarrass a jeho právníci ještě neviděli novou zprávu.

15. říjen 2014 - Mexiko propustilo honduraského vězně svědomí a oběť mučení Angela Amilcara Colóna, aniž vzneslo obvinění za celých pět let, kdy byl ve vazbě. 20 tisíc lidí podepsalo petici za jeho propuštění během kampaně Amnesty International.

10. prosinec 2014 - nigerijská policie zveřejnila Příručku pro lidská práva, která představuje očekávané standardy od policistů. Amnesty International vede od roku 2008 kampaň, která policii předkládá podrobné pokyny ohledně dodržování lidských práv.

29. květen 2014 - marocké ministerstvo spravedlnosti dalo pokyn státním zástupcům a soudům, aby nařídily lékařské vyšetření, pokud dostanou zprávy mučení a jiném špatném zacházení. Amnesty International varovala, že navzdory stávajícím zárukám nedokážou soudy často jednat, pokud se potýkají s případy mučení.

4. prosinec 2014filipínský senát v rezoluci vyzývá k senátnímu vyšetřování poté na základě zprávy Amnesty International o mučení na Filipínách. Šetření se konalo 14. ledna 2015.

3. června 2015nigérijským parlamentem prošel nový zákon kriminalizující mučení, jak požadovala zpráva Amnesty International. Zákon nyní čeká na podpis nově zvoleného prezidenta Buhariho.

3. června 2015 - Nigérie propustila jednu z obětí mučení - Mosese Akatugbu, odsouzeného k smrti za ozbrojenou loupež poté, co ukradl tři mobilní telefony. Tvrdí, že zločin nespáchal a byl donucen k přiznání prostřednictvím mučení. Více než 800 tisíc podporovatelů Amnesty International vyzvalo Guvernéra státu Delta Emmanuela Uduaghana ke zmírnění trestu smrti prostřednictvím dopisů a petic. Guvernér Mosese omilostnil dne 28. května 2015, což byl jeden z jeho posledních aktů před opuštěním úřadu.

Mezinárodní den na podporu obětí mučení

Některé z případů, které Amnesty International u příležitosti Mezinárodního dne na podporu obětí mučení zdůrazňuje:

- Yecenia Armentaová, Mexičanka, matka dvou dětí, která strávila téměř tři roky ve vězení při čekání na soud kvůli obvinění z vraždy manžela. Obžaloba byla založená na přiznání, které podepsala po 15 hodinách mučení policií, které zahrnovalo i sexuálního násilí a hrozby znásilnění jejích dětí.

- Wafe Charafová a Usáma Husne, maročtí aktivisté uvěznění za pomluvu a falešná hlášení poté, co řekli, že byli mučeni.

- Uzbecký novinář Muhammad Bekžanov, který je ve vězení od roku 1999 po rozsudku založeném na přiznání vynuceném mučením zahrnujícím bití, dušení a šoky elektrickým proudem.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...