© Amnesty International

Syrský „kruh pekla“: Barelové bomby v Aleppu

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Sýrie publikován 7.5.2015

Obyvatelé syrského města se schovávají před bombardováním v podzemí za hrozných podmínek.

© Amnesty International

Naprostou hrůzu a nesnesitelné utrpení donutilo mnoho civilistů z Aleppa nuzně živořit v podzemí, aby unikli vytrvalému bombardování oblastí, jež mají v rukou opoziční síly.

Zpráva Smrt je všude: Válečné zločiny a porušování lidských práv v Aleppu podrobně líčí každodenní páchání hrozivých válečných zločinů a dalšího týrání jak vládními silami, tak i ozbrojenými opozičními skupinami. Závěrem dodává, že některé vládní akce jsou zločiny proti lidskosti.

Zpráva zobrazuje přehled devastace a krveprolití způsobené barelovými bombami- sudy naplněnými ostrými předměty a výbušným materiálem, které jsou vládními silami shazovány na školy, nemocnice, mešity a zaplněné tržnice. Mnoho nemocnic a škol se snaží chránit tím, že se stěhují do sklepů nebo podzemních bunkrů.

„Široce rozšířená zvěrstva - konkrétně kruté a vytrvalé bombardování oblastí s civilním obyvatelstvem ze strany vlády - způsobily, že je život pro obyvatele v Aleppu neúnosný. Tyto trestuhodné a neustávající útoky na rezidenční čtvrti naznačují, že jde o politiku, která je záměrné a systematicky zaměřena na útoky na civilisty, což znamená, že jde o válečné zločiny a zločiny proti lidskosti,“ řekl Philip Luther, ředitel Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

„Neúnavným a záměrným cílením na civilisty dokazuje syrská vláda, že převzala bezcitnou politiku kolektivních trestů proti civilnímu obyvatelstvu Aleppa.“

Barelové bomby, útoky ze strany vládních sil

Útoky barelovými bombami - ropnými barely, palivovými nádržemi nebo plynovými válci naplněnými výbušninami, palivem a kovovými střepinami shazované z helikoptér - již v Aleppu v minulém roce zabily více než 3000 civilním obyvatel a více než 11 000 v Sýrii od roku 2012. Minulý měsíc tamní aktivisté zaznamenali přinejmenším 85 takových útoků, které v Aleppu zabily přinejmenším 110 civilistů. Syrská vláda nebyla schopna potvrdit jediné zabití způsobené takovým útokem. V rozhovoru z února 2015 Prezident Bašár Asad kategoricky odmítá, že by barelové bomby byly kdy používány jeho vojenskými silami.

Přeživší z útoků osmi barelovými bombami v Amnesty zprávě popisují trýznivé scény krveprolití v důsledku výbuchů a dokládají pravdivost o hrůzách způsobených těmito útoky.

„Viděl jsem děti bez hlav, kusy těl všude okolo. Takhle jsem si představoval peklo,“ popisuje zaměstnanec místní továrny důsledky útoků na čtvrť al-Fardous v roce 2014.

Místní lékař uvedl, že zranění způsobená barelovými bombami jsou neskutečná: „Barelové bomby jsou tou nejhorší a nejničivější zbraní… [zabýváme se] mnohočetnými zraněním, příliš mnoha amputacemi, případy, kdy se jsou střeva mimo tělo, je to příšerné,“ řekl.

Jeden takový barelový útok byl na rušném tržišti ve čtvrti Sukkari v červnu 2014 zatímco 150 lidí čekalo ve frontě na jídlo od humanitární výdejny v blízkosti trhu. Očitý svědek popsal následky útoku jako „čistý horor“ a potvrdil, že cílem bylo civilní obyvatelstvo.

Byl tam muž, který vedl stánek se zmrzlinou, muž se stánkem na sendviče, majitel hračkářství… Všichni zemřeli,“ řekl.

Zpráva Amnesty International také detailně popisuje děsivé utrpení civilistů, kteří žijí ve stínu těchto přetrvávajících smrtelných hrozeb. „Není tu slunce, čerství vzduch, nemůžeme jít nahoru, na obloze jsou pořád helikoptéry a letadla,“ řekl jeden z doktorů, který pracuje v nemocnici, která musela být přesunuta pod zem.

„Jsme stále nervózní, stále znepokojení, stále kontrolujeme oblohu,“ řekl učitel Amnesty International.

Jiný obyvatel popsal Aleppo jako „kruh pekla“: „Ulice jsou plné krve. Lidé, kteří byli zabiti, nebyli ti, kteří bojovali.“

„Strach a zoufalství mezi obyvateli Aleppa je zřejmé. Mnoho z nich se cítí opuštěno, ztratili všechnu naději na lepší budoucnost,“ řekl Philip Luther.

Je to více než rok od doby, co OSN schválila rezoluci požadující ukončení porušování lidských práv a konkrétně také po ukončení útoků barelovými bombami. OSN se dále zavázala, že ti, kteří tuto rezoluci poruší, budou čelit důsledkům jejich jednání. Dnes se mezinárodní komunita otočila k obyvatelům Aleppa zády svou nemilosrdnou lhostejností ke stupňující se lidské tragédii.

„Pokračující nečinnost je pachateli válečných zločinů a zločinů proti lidskosti považována za známku toho, že mohou i nadále pokračovat v zadržování obyvatel Aleppa jako rukojmích beze strachu z jakékoli odplaty. Postoupení situace v Sýrii Mezinárodnímu trestnímu soudu by vyslalo jasný signál, že objednávání a páchání takových zločinů bude spravedlivě potrestáno, což by mohlo zastavit narůstající porušování lidských práv,“ řekl Philip Luther.

Kromě barelových bomb dokumentuje zpráva také tři raketové útoky ze strany vládních sil. Jako například útok z dubna 2014 na dětskou výtvarnou výstavu ve škole Ain Jalut.

Viděl jsem věci, které nemohu ani popsat. Kusy dětí, všude krev. Tělo byla roztrhána na cáry,“ řekl učitel zeměpisu, který byl u útoku.

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu v Sýrii, aby ukončily úmyslné útoky na civilní obyvatelstvo a civilní objekty nebo infrastrukturu a dále také přestaly používat výbušné zbraně jako jsou barelové bomby nebo minomety v zalidněných oblastech.

Jednání opozičních ozbrojených skupin

Ozbrojené opoziční skupiny se v Aleppu též dopouštějí válečných zločinů používáním zbraní bez možnosti zaměření, jako jsou minomety a improvizované rakety vybavené plynovými kanystry, které jsou nazývané „pekelná děla“. Tyto zbraně při útocích zabily v roce 2014 přinejmenším 600 civilních obyvatel. Obyvatelé tvrdí, že útoky opozičních skupin jsou obvykle naprosto náhodné. „Nikdy se necítíte v bezpečí, nikdy. Nikdy nevíte, kdy můžete být zasaženi,“ řekl jeden obyvatel čtvrti al-Jamaliya.

Mučení a další špatné zacházení

Zpráva dokumentuje rozšířené případy mučení, svévolného zatýkání a únosů jak ze strany vlády, tak opozičních skupin.

Jeden bývalý zadržený, aktivista zatčený vládními silami v roce 2012 za natáčení protestu, popsal, že byl natlačen do pneumatiky, bit kabely, které se mu zařezávaly do kůže a musel poslouchat utrpení další lidí, kteří byli mučeni. „Okolo páté až šesté hodiny ranní jsem slyšel ženský křik. V 7 hodin ustal a poté jsem slyšel mužský. Ty nářky byly pravidelné.“ Byl držen v Aleppské centrální věznici, která byla ostřelována oběma stranami. V této věznici hladověly stovky vězňů a někteří byli hromadně popraveni.

Muž, který byl v Aleppu držen skupinou ozbrojené opozice, popsal, že byl mnohokrát bit, dávali mu elektrošoky a věšeli za zápěstí velice dlouho předtím, než byl nakonec propuštěn.

Amnesty International vyzývá vládu, aby ukončila protiprávní zadržování, věznění a vynucená zmizení. Ozbrojené skupiny vyzývá, aby přestaly s unášením civilistů a braní rukojmích. Všechny strany také musí ukončit mučení a další špatné zacházení s vězi, se kterými musí být nakládáno humánně.

Humanitární pomoc

Kromě přetrvávajících brutálních útoků z obou stran, žijí lidé v Aleppu v zoufalých podmínkách a jen velice těžko získávají nejzákladnější suroviny jako jídlo, léky, vodu a elektřinu. V oblastech držených povstalci je jídlo extrémně drahé, obyvatelé se tudíž uchýlili k pěstování vlastní zeleniny nebo chovu králíků a koček, které se, podle jednoho obyvatele, stali „fast foodem Aleppa“. Amnesty International vyzývá všechny strany, aby umožnily neomezený přístup humanitární pomoci v Aleppu a v celé Sýrii.

Aktuální petice

  Sýrie

Rania Allabasiová a její rodina: násilné zmizení po vládní razii

Rania byla bez sdělení důvodu unesena i s šesti dětmi. Rania Alabbasiová je v Damašku úspěšnou zubařkou a také vytíženou matkou šesti dětí. V březnu 2013 přišli do jejího domu vládní agenti a odvedli jí manžela. Po dvou dnech se vrátili pro ni a její děti. O nikom z nich dodnes nejsou žádné zprávy. Syrské úřady odmítly poskytnout příbuzným Ranie jakékoli informace o tom, co se stalo a kde se nyní rodina nachází. Její sestra Naila se může jen dohadovat, proč byla rodina zatčena: „Rania nepatřila mezi členy opozičních stran, ani nechodila na demonstrace. Byla zde, aby pomáhala ostatním.“

 

Aktuální počet podpisů: 653 Náš cíl: 1000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...