© Amnesty International

Ukrajina: Nové důkazy o okamžitých popravách zajatých ukrajinských vojáků musí vést k okamžitému vyšetřování

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Ukrajina publikován 16.4.2015

Nové šokující důkazy o zabíjení si žádají rychlou akci.

© Amnesty International

Důkazy o zabíjení stylem poprav prováděných proruskými ozbrojenými skupinami v Donbasu na východě Ukrajiny svědčí o tom, že je potřeba akce, která by řešila stoupající porušování lidských práv a humanitární krizi v oblasti.

„Nové důkazy o zabíjení potvrzují to, co jsme předpokládali již dlouho. Otázkou je nyní, co s tím budou vůdci separatistů dělat?“ ptá Denis Krivosheev, zástupce Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

„Mučení a zabíjení zajatců, kteří se vzdali nebo byli zraněni, jsou válečné zločiny. Tyto důkazy musí být okamžitě zevrubně a nestranně vyšetřeny a pachatelé poté souzeni spravedlivými soudy zřízenými uznanými orgány.“

Záběry, které byly odhaleny Amensty International, zobrazují ukrajinského vojáka Ihora Branovytskyho, jednoho z obránců doněckého letiště, který je zajat a vyslýchán. Video, umístěné na YouTube, ukazuje známky bití do tváře. Zajatý voják zůstal zadržován do jeho zabití.

Existují i svědci, kteří tvrdí, že viděli zastřelení Ihora Branovytského a jeho bezprostřední smrt, kterou má na svědomí vůdce separatistů. Jeho tělo bylo na začátku měsíce vráceno rodině, která ho 3. dubna pohřbila v Kyjevě. Ukrajinské vyšetřovací služby zahájily vyšetřování jeho zabití.

Členové Amnesty International dále shlédli videa dokumentující věznění a fotky mrtvých těl dalších minimálně třech členů ukrajinských ozbrojených sil, kteří byli údajně drženi v doněcké márnici. Mají na sobě viditelné známky zranění od kulek na hlavách a horních částech těl, očividně výsledkem zabíjení formou poprav. Vojáci byli zajati proruskými silami v Debaltseve mezi 12. a 18. únorem 2015, když byli obklíčeni separatisty.

Odhalení následuje zprávu ukrajinského tisku Kyiv Post z 6. dubna popisující telefonický rozhovor provedený údajně Arsenijem Pavlovem, známým pod pseudonymem „Motorola“. Pavlov, údajně ruský nacionalista a vůdce prorusky orientované skupiny „Sparta Battalion“ operující na východě Ukrajiny, tvrdí, že zastřelil 15 zajatých vojáků z ukrajinských ozbrojených sil. Údajně zabil i Ihora Branovytského.

„Toto děsivé přiznání separatistického bojovníka spolu s videem a výpověďmi svědků, podložené důkazy o zneužívání zajatců oběma stranami, vyzdvihuje urgentní potřebu pro nezávislé vyšetřování tohoto případu a i dalších obvinění ze špatného zacházení, ke kterým v tomto konfliktu dochází,“ řekl Denis Krivosheev.

Okamžitá zabíjení jsou jednoduše válečným zločinem. Vůdci samozvané Doněcké lidové republiky ve východní Ukrajině musí vyslat svým lidem jasnou zprávu: ti, kdo bojují na jejich straně, musí respektovat válečné zákony. Dále musí z jejich řad okamžitě vyloučit kohokoli, kdo je podezřelý z odpovědnosti za nařizování nebo páchání činů porušujících mezinárodní humanitární právo a porušování lidských práv, přičemž musí plně spolupracovat s jakýmkoli nezávislým vyšetřováním.“

Jakožto strany ozbrojeného konfliktu, jsou ozbrojené skupiny jako „Sparta Batalion“ legálně vázány pravidly mezinárodního humanitárního práva – válečného práva, které mimo jiné zakazuje mučení, další špatné zacházení a zabíjení zadržovaných zajatců.

Další informace k tématu v anglickém jazyce:

Ukraine: Fears of detainee abuse as armed groups close in on Debaltseve (News, 17 February 2015)

Eastern Ukraine conflict: Summary killings, misredcorded and misreported (News/Report, 20 October 2014).

Aktuální petice

  Rusko

Zdravotní sestřička z Krymu si odpykává sedmiletý trest, hrozí jí další vězení za vlastizradu a nutně potřebuje lékařskou péči. Pomůžete?

Irina Danilovič (Irina Danilovich) je zdravotní sestra z Ruskem okupovaného Krymu. Otevřeně kritizovala systém zdravotní péče na Krymu a odsuzovala politicky motivované stíhání obránců lidských práv. Za to byla ve vykonstruovaném procesu odsouzena k sedmi letům vězení. Ve vězení je jí odpírána zdravotní péče a její zdravotní stav je vážný. Pomozte jí podpisem petice.

 

Aktuální počet podpisů: 1172 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...