© Amnesty International

Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti

Článek

Česká Amnesty pokračuje v prevenci diskriminace, rasismu a xenofobie na školách. Projekt se zaměřuje na Prahu a Ústí nad Labem.

© Amnesty International

Na nesnášenlivost mezi mladými lidmi se zaměřují vzdělávací projekty Amnesty International ČR už delší dobu. Tento a příští školní rok zaostří na rasismus a xenofobii starších žáků základek a mladších středoškoláků v Praze a Ústí. Nečekají je ale žádné nudné přednášky, prezentace a poučená moudra - vstoupí do Živých knihoven – důvěrných minidebat se zástupci menšin žijících v Česku.

Chceme, aby mladí vnímali živé společenské problémy prostřednictvím lidských práv. Umožníme jim reflektovat své stereotypy, předsudky a naučíme je s nimi pracovat. Už v minulosti se ukázalo, že Živé knihovny jsou pro to skvělý nástroj,“ vysvětluje Jiří Bejček, manažer projektu Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti.

Ajťák se syrským původem, romský městský strážník, uprchlice z Afghánistánu, Vietnamská dívka narozená v Česku, student psychologie na vozíčku…To jsou jen některé z osobností, se kterými se budou moci studenti setkat. Nejbližší termín čeká Pražany – 12. února od 8 do 13:30 hodin absolvují projektový den s Živou knihovnou deváťáci ze základní školy U OBORY na Praze 10.

Projektový den stráví studenti interaktivní formou. Význam pojmů jako xenofobie, rasismus nebo diskriminace pochopí díky reálným příběhům a dopad těchto postojů prožijí a reflektují díky jednoduché rolové aktivitě. Projekt nabízí i workshop pro učitele – reaguje tak na poptávku pedagogů po semináři, který by je informačně, argumentačně a metodologicky vybavil k efektivním reakcím na nesnášenlivé projevy studentů a dodal jim inspiraci a materiály, jak s těmito tématy pracovat.

Více o projektu: https://www.amnesty.cz/vzdelavani/zive-knihovny-amnesty.

Aktuální petice

Petice za přijetí opatření proti násilí na ženách

Vyzýváme Parlament ČR k bezodkladnému přijetí „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“

Aktuální počet podpisů: 11141 Náš cíl: 11500