© Amnesty International

Uvězněn a bičován za články na internetu

  Článek

Skoro 5000 podpisů na podporu Raífa Badawího ze Saúdské Arábie jsme 5. února předali saúdské ambasádě v Praze.

© Amnesty International

50 ran bičem má blogger Raíf Badawí dostat každý pátek – dokud jich nebude 1000. Kromě bičování byl odsouzen k 10 letům vězení a obrovské pokutě (v přepočtu 6 milionů korun). Co spáchal? Založil diskusní fórum, aby podpořil veřejnou debatu v Saúdské Arábii.

Bičování probíhá veřejně – odsouzený je při něm připoutaný a každý se na něj může přijít podívat. Prvních 50 ran dostal Raíf 9. ledna. Podruhé bylo bičování odloženo, protože rány se nestačily zhojit.

„Je to absurdní – saúdské úřady chtějí nechat Badawího uzdravit, aby ho pak mohly znovu zbičovat. Bičování je naprostým porušením mezinárodního práva za jakýchkoli okolností. Není to poprvé, co k němu v Saúdské Arábii došlo, tento trest se dokonce vykonává veřejně v pravidelných intervalech, ale zemi to prochází. Na jednu stranu tvrdí, že bojují s terorismem a odsuzují útoky na Charlie Hebdo, na druhou stranu sami porušují lidská práva. Je ten správný čas připomenout, že nemůžeme mít dvojí standard lidských práv,“ řekl CNN generální tajemník Amnesty International Salil Shetty.

Kampaň za Raífovo propuštění vedeme v mnoha zemích světa – vyzýváme k zakročení saúdské úřady i jednotlivé národní vlády. A zdá se, že mezinárodní tlak pomáhá! Saudský král podle informací od Raífovi ženy požádal o přezkoumání případu Nejvyšší soud.

PODPISY SBÍRÁME DÁL! PODPOŘTE RAÍFA online ještě dnes!

Aktuální petice

  Spojené arabské emiráty

Spojené arabské emiráty: Aktivisté kritizovali vládu. Teď je mučí ve vězení

Devět mužů ze Spojených arabských emirátů kritizovalo vládu a prosazovalo demokratické reformy. Byli mezi nimi obhájci lidských práv, učitelé, studenti nebo soudce. Teď je mučí ve vězení. Všichni byli odsouzeni 2. července 2013 v rámci série masových procesů v Abú Zabí proti kritikům vlády a uznáni vinnými z údajného „založení organizace s cílem sesadit vládu“.

 

Aktuální počet podpisů: 1041 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...