© Amnesty International

Třináct případů bezpráví a tisíce hlasů na jejich podporu

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 21.1.2015

Maraton psaní dopisů 2014 aneb Když dopisy mění životy...


UPDATE
:

Další skvělý výsledek Maratonu psaní dopisů - tentokrát z ročníku 2013. Barmskému lékaři Dr.Tun Aungovi odsouzenému za údajné podněcování k násilí k 17 letům vězení byl po Maratonu snížen trest a nyní byl skutečně osvobozen! Děkujeme!


© Amnesty International

Maraton psaní dopisů je tradiční globální akce Amnesty International. Má jasný cíl – shromáždit ve velmi krátkém období maximum dopisů na podporu konkrétních případů. Maraton je každoroční ukázkou, jakou sílu mají obyčejní lidé z celého světa, když spojí své úsilí.

V ČR Maraton pojímáme jako jedinečnou příležitost, jak zapojit jednotlivce a skupiny po celé zemi do organizování akce na podporu lidských práv. V letošním roce jsme kladli důraz na co nejširší zapojení škol a zájmových organizací.

Co na to čísla?

A podařilo se - letos se pořádalo 144 akcí v 67 městech - dvakrát víc než loni! Třetina akcí byla veřejně přístupných, organizátoři je uspořádali třeba v kavárnách, čajovnách, v knihovnách, na farnostech, v domovech mládeže. Ostatní pořádaly ve velkém školy nebo třeba skautské oddíly.

Akce měly dohromady přes 6 000 účastníků. Ručně se napsalo skoro 12 000 dopisů, online podpisů bylo dalších 7 000. Průměrně se na jedné akci sešlo 43 lidí a napsali 81 dopisů, na jednoho účastníka tak vyšly skoro 2 dopisy. A odkud v Česku putuje do zemí celého světa nejvíc dopisů? Z Moravskoslezského kraje - postarali se tam o 40% všech dopisů!


Školy jely

Víc než polovinu dopisů "zařídily" školy. Do akce se jich zapojilo 50. A to ať střední školy a základky, které spolupracují s Amnesty na projektu FAIR PLAY - Studenti za rovnoprávnost, a nebo ty, kterým se prostě nápad s psaním dopisů líbil. Tradičně největším tahounem bylo Gymnázium Karviná, které poslalo skoro 1500 dopisů. V závěsu ale byla obchodní akademie z Ústí nad Labem, činilo se i Gymnázium na Pražačce z Prahy nebo Gymnázium Olgy Havlové v Ostravě.

Vedle škol se ale nedaly zahanbit ani další akce - třeba Maraton místní skupiny v Olomouci, knihovna v Třinci nebo taneční studio Danceline z Českých Budějovic, které uspořádalo Maraton psaní na taneční soutěži.

V Česku se nejvíce psalo za ukrajinského filmaře Olega Sencova nebo za ženy z JAR, které nemají přístup ke zdravotní péči v době těhotenství.

Svět

Svět své výsledky ještě sčítá, ale i letos dosáhne 2,5 milionů akcí z více než stovky zemí světa. Zatím je Česko v žebříčku počtu dopisů na 24. místě. Uvidíme ale, kam se ještě posuneme v rámci hodnocení, až budou výsledky úplně kompletní.

Dobré zprávy

Už teď je jasné, že naše psaní opět pomáhalo - na Filipínách slíbili prošetřit případy mučení, v indickém Bhopálu navýší kompenzaci obětem výbuchu továrny, Číňance dovolili návštěvy rodiny a v Norsku přehodnotí zákon o transsexuálech. A to vše jen pár týdnů od akcí!


Ohlasy

Hana Potužáková, ZŠ Srní

„Plánovali jsme maraton jako soukromou rodinnou akci, ale nakonec se přidali i děti z malé místní základní školy a moc nás psaní dopisů bavilo. Rozhodně se maratonu zúčastníme i v příštím roce. Můžete s námi počítat.“

Antonie Alexejeva, Jihočeská univerzita

„Tato akce byla pro mě první ve spojení s Amnesty, bylo dost úsilí s organizováním, ale stálo to za to! A rozhodně pozitivní pocity a zajímavá zkušenost, bylo to super!“

Dana Roubalíková, Muzeum Bojkovska

„Děkuji za spolupráci, vyzkoušeli jsme něco nového. Byli jsme rádi, že jsme mohli přispět na dobrou věc.“

Rodina Smejova, Frýdlant nad Ostravicí

„Napsali jsme dva dopisy pro úřady, každý se sedmi podpisy. A pak tři osobní dopisy pro Daniela z Venezuely, v každém byl kreslený obrázek nebo dva od dětí:-) Doufáme, že akce bude mít úspěch. Ať se Vám daří.“

Zajímají vás statistiky, data, grafy a tabulky? Nebo náměty a vzkazy organizátorů? Podívejte se na hodnotící dokument Maratonu 2014 v příloze.

Všem pisatelům ještě jedno obrovské DÍKY !!!

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...