Čínský případ z Maratonu psaní dopisů: dcera Liu Ping se svěřuje

  Článek

Příběh dcery, které aktivismus matky otevřel oči a přiměl ji k občanské odpovědnosti.

Byly jsme si velmi blízké. Rozhodla jsem se žít právě s ní, když se rodiče před 10 lety rozváděli. Nikdy jsme se nehádaly. Vždycky jsme spolu chodily na trhy sbírat zbylou zeleninu. Nikdy jsem se kvůli tomu nestyděla. Naopak – tohle byly pro nás velmi vzácné a osobní okamžiky, protože jsme mohly být spolu,” vypráví Liao Minyue. Její matka Liu Ping bývala obyčejná dělnice v továrně. Stala se z ní zapálená aktivistka, bojující proti všudypřítomné korupci v Číně.

Jejich společný běžný život se změnil náhle. „Maminka si začala přivydělávat prodejem všeho možného, protože jako dělnice v ocelárně si vydělala jen zhruba 80 britských liber. Jednoho večera ji někdo napadl, a když se jí snažil pomoci můj strýc, zmlátili ho. Místní úřady celý incident ignorovaly, ale na stranu mé maminky se postavila skupina aktivistů – právníků. Právě jejich ochota bezúplatně pomoci ji zasáhla natolik, že se rozhodla začít taky pomáhat. Stala se aktivní v podpoře práv dělníků.” Tohle se stalo v roce 2011 a její dcera právě studovala na střední škole. Netušila, jak se jejich život obrátí naruby.

Liu Ping začala roznášet letáky a mluvit na veřejnosti. Snažila se být aktivní také v lokální politice, aby mohla pomáhat dělníkům, které továrny nutily odcházet do důchodu. Následovaly policejní návštěvy a zatýkání. Její dcera Liao Minyue s aktivitou matky nesouhlasila, bála se o ni a několikrát naléhala, aby s tím vším přestala. „Ani jsem nevěděla, co přesně dělá. Nemluvila o tom se mnou, aby mě ochránila před výslechy. V okolí se začalo povídat, že je zatažená do něčeho nelegálního a já tomu začala věřit, i proto se postupně zhoršil i náš vztah.”

A pak se všechno otočilo, vzpomíná dál Liao Minyue. V dubnu 2013 její matku a další dva aktivisty policie zatkla kvůli demonstraci, kterou uspořádali, a která požadovala, aby vysoce postavení úředníci zveřejnili svá jmění a přispěli tak k větší vládní transparentnosti. „Po jejím zatčení jsem ztratila veškerou víru v komunistickou stranu a odeslala jsem otevřený dopis, ve které jsem oznámila své vystoupení ze strany. A věděla jsem, že ponesu následky,” popisuje svou cestu, jak se dostala k aktivismu, také dcera nespravedlivě vězněné.

Aktivistka Liu Ping byla 19. června 2014 odsouzena k šesti a půl letům odnětí svobody za „vyvolávání hádek a způsobování potíží“, „shromažďování davu k narušování pořádku na veřejném místě“ a „použití zlého kultu ke znevažování práva“. Ve vazbě ji prý v červnu 2013 mučili a nebyla jí poskytnuta adekvátní lékařská péče.

Stíhání Liu Ping je zřejmě politicky motivované. Je to jen část tvrdého zásahu vlády proti „Hnutí nových občanů“, síti aktivistů, která má za cíl prosazovat transparentnost vlády a upozorňovat na korupci. Přestože „Hnutí nových občanů“ není v jejím rozsudku zmíněno, je jednou z desítek lidí, kteří byli zadrženi a odsouzeni kvůli svým aktivitám s ním spojeným.

Často přemýšlím nad počínáním své matky a stydím se za svůj přístup v minulosti. Lituji toho, že jsem se snažila ji zastavit. To, čím si teď musí ona a další ve vězení procházet, je jen následkem naší apatie a zrady. Teď nemám problém mluvit o jejím případu s médii, i když nesu následky: zneplatnili mi můj pas a v mém předchozím zaměstnání jsem opakovaně zažívala nátlak. Ale co, nakonec - mám přece jen jednu matku,” uzavírá svůj příběh Liao Minyue.

Více o případu Liu Ping si můžete přečíst TADY. Ještě není ani pozdě připojit svůj online podpis pod dopis žádající její propuštění.

UPDATE: V důsledku dopisů z Maratonu dovolili věznitelé Liu Ping návštěvy rodiny!!! Poprvé ji mohla navštívit taky Liao a dojatě děkovala všem, kdo matku podporují!*

Aktuální petice

  Čína

ČÍNA: LIDSKOPRÁVNÍ AKTIVISTKA MĚSÍCE DRŽENA V IZOLACI: LI ČCHIAO-ČCHU

Dne 16. února 2020 pekingská policie zatkla obránkyni lidských práv a výzkumnici v oblasti pracovního práva Li Čchiao-čchu (Li Qiaochu). Mladá aktivistka už několik měsíců neměla možnost kontaktovat rodinu nebo svého právníka.

 

Aktuální počet podpisů: 2646 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...