© Amnesty International

Maraton psaní dopisů 2014

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 6.1.2015

Reportáž o tom, jak to tentokrát probíhalo v Ústí nad Labem...

© Amnesty International

Maraton psaní dopisů lámal i v roce 2014 všechny dosavadní rekordy. Přesnější výsledky zpracováváme a co nejdřív vás o nich budeme informovat, zatím si můžete přečíst, jak to probíhalo třeba v Ústí nad Labem! Reportáž napsala naše ústecké spolupracoivnice Šárka Löffelmannová.

Na den lidských práv, 10. 12. 2014, se v Ústí nad Labem uskutečnila akce mezinárodní organizace Amnesty International Maraton psaní dopisů, která proběhla v bývalém kině Hraničář. Sešli se zde lidé, kteří nejsou lhostejní vůči situaci ve světě a chtějí pomoci nespravedlivě vězněným, pronásledovaným či utlačovaným.

Zúčastněným bylo nabídnuto občerstvení v podobě vánočního cukroví, čaje či kávy. Poté se mohli pustit do psaní dopisů. V nabídce byly předlohy dopisů pro čtyři aktuální případy, kterými jsou Oleg Sencov z Ukrajiny, Chelsea Manningová ze Spojených států, Paraskevi Kokoniová z Řecka a Mohammed al-Roken ze Spojených arabských emirátů.

Dopisy nemusely odpovídat předlohám, lidé mohli vymyslet i vlastní verzi, která však musela obsahovat podmínky, které Amnesty požaduje. Vyjma toho měli volnou ruku a kreativita byla jen vítaná. I přesto, že nebylo nutností napsat všechny čtyři dopisy, návštěvníci neváhali a ani jeden nevynechali. Někteří si dokonce vzali předlohy domů, aby je tak mohly poskytnout i svým rodinám. Další přislíbili, že o akci informují lidi ve svém okolí a nasměrují je na webové stránky Amnesty, kde můžou dopisy podepsat on-line a také přispět na poštovní známky, jež jsou nutností.


Jedněmi ze sympatizantů, kteří se akce zúčastnili, byli i studenti gymnázia Jateční. „Prohlížela jsem si program Hraničáře a Maraton mne zaujal, tak jsem se rozhodla, že se zastavím. Přišlo mi to jako fajn způsob, jak projevit svůj názor na nepráva na tomto světě. Celkem mne překvapilo, že se tato problematika týká i zemí, jako je USA. Koneckonců už asi v každém státě bychom dnes nějaké takové vězně našli.“ Řeka 18ti letá Hana Polanská, ústecká studentka a fotografka.

Matouš Koleček, syn děkana fakulty umění a designu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně se také svěřil, co bylo jeho pohnutkou k navštívení Maratonu. „Četl jsem knížku od Václava Havla, kde psal o tom, jak mu Amnesty International a celkově podpora západní veřejnosti pomohla, a proto jsem si řekl, že zde byla podobná situace před 30 lety a díky těmto dopisů a podpisům by se mohla zlepšit situace i v jiných zemích než jen v Československu. Západ pomohl nám a my musíme pomoci zase dalším zemím a dalším disidentům.“

Stejně jako Hanu většinu lidí nejvíce zaujala právě Chelsea Manningová z USA. Před operací, při které si nechala změnit pohlaví, byla známá jako Bradley Edward Manning.


Za zveřejnění utajených informací ohledně potenciálních trhlin mezinárodního humanitárního práva a násilí amerických ozbrojených sil byla odsouzena ke třiceti pěti letům vězení. Ve vojenské vazbě jí však nejsou poskytovány léky na změnu pohlaví, což jí může přivodit vážné zdravotní problémy.

Tento a dalších jedenáct případů, za které se psaly dopisy, jsou analyzovány a známy po celém světě. Není tak divu, že ve finále bude počet apelačních vzkazů v řádech statisíců. Vlády a hlavy států zemí, kde jsou tito lidé vězněni, budou zaplaveni vlnou jimi nechtěné solidarity z řad obyčejných lidí. Cílem celé této akce je propuštění neprávem odsouzených, zlepšení jejich podmínek ve vazbě či změny ve špatných zákonech.

Doufám, že v roce 2015 bude Maraton psaní dopisů rozšířen i do měst, ve kterých zatím neproběhl, a že účast široké veřejnosti bude jen a jen stoupat.

Za místní skupinu Amnesty International Ústí nad Labem

Šárka Löffelmannová

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...