Maraton psaní dopisů 2014: Amnesty startuje největší světovou lidskoprávní kampaň

Článek

V České republice se plánují zapojit tisíce lidí na dvou stovkách míst

Den lidských práv - 10. prosinec - je tradičně startem největší mezinárodní kampaně Amnesty. Do Maratonu psaní dopisů 2014 se zapojí miliony aktivistů, aby upozornili na 12 vybraných případů vážného porušování lidských práv. Ve všech koutech světa budou psát dopisy a sepisovat petice, uspořádají podpůrné akce nebo budou tweetovat například za:
  • Osvobození Raífa Badawího, který byl uvězněn v Saúdské Arábii kvůli zveřejňování prodemokratických zpráv na internetu.

• Propuštění Chelsea Manningové, americké whistle blowerky, která si odpykává trest 35 let vězení za únik utajovaného vládního materiálu na Wikileaks.

• Spravedlivé vyrovnání a lékařskou pomoc obětem úniku plynu v indickém Bhópálu, které od roku 1984 stále čekají na spravedlnost. Při tehdejší katastrofě přišlo o život 22 000 lidí a půl milionu bylo zraněných.

Vtředoevroské a východoevropské sekce si k 12 případům přibrali ještě Ukrajince Olega Sencova, filmaře, který je nespravedlivě obviněný z teroristického útoku.

„Maraton psaní dopisů ztělesňuje to, o co v Amnesty International jde především – jednotlivci pomáhají dalším jednotlivcům, ať jsou kdekoliv. Jedná se o unikátní a mimořádnou událost, která sdružuje miliony lidí ve snaze zajistit spravedlnost pro všechny po celém světě,” řekl Mark Martin, ředitel Amnesty International ČR. „Kampaň je významnou demonstrací síly pokojného protestu. Jediný hlas může být umlčen, ne však tisíce, které znějí společně ve stejný čas," vysvětluje filozofii akce Mark Martin.

Maraton v Česku: 200 plánovaných akcí!

Praha, Brno, Ústí…ale taky třeba Chotěboř nebo Hořice v Podkrkonoší. Kavárny, kluby, školy, knihovny…ale taky třeba hospoda s názvem Šutr, skautské oddíly nebo nízkoprahový klub. Tam všude se bude psát. Přihlášky lámou rekordy – k dnešnímu dni se plánuje na 200 veřejných nebo soukromých akcí po celém Česku. Některé místní skupiny Amnesty spojí psaní dopisů třeba s promítáním nebo přednáškou o nespravedlivě

vězněných, spousta škol se připojí jak v rámci výuky, tak studenti zapojí veřejnost. Amnesty o uplynulém víkendu uspořádala pro zájemce o pořádání Maratonu dvoudenní workshop, který jim pomohl zorientovat se v problematice, poznat do detailů jednotlivé případy a zvládnout praktickou administrativu. Ale i bez školení je velmi snadné se zapojit!

Web amnesty.cz/maraton se totiž snaží být co nejpřehlednější a uživatelsky velmi příjemný. Zájemci na něm najdou jak informace o jednotlivých případech, tak podrobný návod, jak akci uspořádat a kde najít všechny potřebné materiály. Nechybí ani mapka Česka shrnující všechny veřejné akce.

Česká webová stránka k Maratonu psaní dopisů vzbudila v minulosti velký ohlas i u dalších sekcí Amnesty, proto letos Česko pomohlo s aplikací webu třeba na Slovensku, v Maďarsku, Moldávii, v Polsku nebo na Ukrajině.

V Česku se Maraton koná letos od 10. do 21. prosince, přibližně jako v jiných státech. Důležité je, aby se dopisy z celého světa sešly ve schránkách a na stolech prezidentů, guvernérů a úředníků zhruba ve stejný čas a vyjádřily tak sílu mezinárodního protestu. Stejně tak chceme zaplavit vězeňské cely dotyčných lidí dopisy nebo pohlednicemi, kterými lidé vyjadřují vězněným osobní podporu.

V hlavním městě Česka se plánuje v tomto čase hned několik veřejných akcí. Pražská skupina Amnesty zve veřejnost k psaní přímo na Den lidských práv, 10. prosince od 17 hodin do kavárny Krásný ztráty v centru Prahy.

Úspěchy Maratonu psaní dopisů

Maraton psaní dopisů se poprvé uskutečnil v roce 2003 v Polsku. Od té doby bylo množství lidí, za které se každý rok kampaňovalo, propuštěno z vězení, jiným se alespoň v celách zlepšily podmínky. Kromě toho také začala vyšetřování desítek případů svévolného a nespravedlivého věznění, mučení a jiného porušování lidských práv. V roce 2013 se do akce zapojili aktivisté ze 140 zemí a výsledkem bylo přes 2 miliony akcí.

V rámci loňské kampaně byli tři aktivisté propuštěni poté, co vládní autority obdržely tisíce dopisů a petic, pocházejících od aktivistů Amnesty. Yorm Bhopová z Kambodži, aktivistka za právo na bydlení, byla vězněná za pokojný protest proti nucenému vystěhování ve své komunitě. Po propuštění Yorm napsala: „Děkuji všem příznivcům Amnesty International! Vaše úsilí bylo úspěšné, jak dokládá i mé propuštění. Největšího úspěchu dosáhneme jen tehdy, když budeme pracovat společně.”

Ruští aktivisté protestující na Blatném náměstí proti prezidentu Putinovi Vladimir Akimenkov a Michajl Kosenko už jsou taky venku z vězení. Jejich kamarád Artjom Savjolov by měl být propuštěný ještě letos.

Každý rok naši aktivisti ochrání nebo posílí jedince, jejichž lidská práva jsou v ohrožení. V roce 2014 jsme znovu rozhodnuti ukončit bezpráví a změnit životy," uzavírá Mark Martin.

Chcete se dovědět víc? Zapojit se? Navštivte náš MARATONSKÝ WEB

Aktuální petice

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

Aktuální počet podpisů: 3241 Náš cíl: 3500

Podepíšu