Studenti v ulicích znovu sbírají podpisy za nespravedlivě vězněné

  Článek

Od středy 15. října probíhá celorepubliková akce Dopisy v ulicích organizovaná Amnesty International na podporu vězňů svědomí.

Dobrovolníci, aktivisti a studenti budou sbírat podpisy s cílem apelovat na osvobození tří vězňů svědomí z Ruska, Číny a Etiopie.

Do akce se zapojí místní aktivistické skupiny, dobrovolníci a také studenti 9 středních škol z Prahy, Brna, Ústí nad Labem, Českých Budějovic, Mnichova Hradiště, Poděbrad, Benešova nebo Moravského Krumlova. Budou seznamovat veřejnost se třemi případy nespravedlivě vězněných.

Akce je součástí kampaně 3 minuty stačí. Pouhé tři minuty totiž postačují k tomu, aby se kolemjdoucí seznámili s případy a podpořili je svým podpisem. Případy se každý rok mění a letos se česká sekce Amnesty International zasazuje za nespravedlivě vězněné z Ruska, Číny a Etiopie, kteří měli odvahu kritizovat autoritářský režim ve své zemi.

Několik let vězení za projev nesouhlasu

Prvním z vězňů svědomí je ruský ekologický aktivista Jevgenij Vitiško, který opakovaně upozorňoval na nepříznivý dopad výstavby v rámci olympiády v Soči na životní prostředí. Rusko kritiku odmítlo a snažilo se ho umlčet. Vitiško byl za své aktivity odsouzen ve vykonstruovaném procesu na tři roky vězení.

Druhým případem je manželský pár z Číny. Liu Siao-po, literární kritik a držitel Nobelovy ceny míru z roku 2010, byl uvězněn na jedenáct let za údajné podněcování k rozvracení státní moci. Jeho žena, básnířka a fotografka Liu Sia, je držená v domácím vězení v téměř naprosté izolaci bez příbuzných a přátel.

Třetím nespravedlivě vězněným je etiopský novinář Eskinder Nega, který byl za otevřenou kritiku vlády odsouzen k 18 letům vězení. Nega dlouhodobě kritizuje tamní režim a za svou činnost byl uvězněn už po osmé.

Václav Havel jako vězeň svědomí i signatář kampaně

Podpisy studenti sbírají za každého z těchto vězňů svědomí a podepsané archy potom posíláme do cílových zemí. „Kampaň běží už čtvrtým rokem a má velmi vysokou úspěšnost. Loni se podařilo vybrat přes 22 tisíc podpisů a osvobodit dva ze tří vězňů - indickou učitelku Soni Sodi a běloruského aktivistu Alese Běljackého,“ shrnuje dopad kampaně Mark Martin, ředitel Amnesty International ČR.

Amnesty International dlouhodobě upozorňuje na porušování lidských práv a svobod. Během více než padesátiletého působení se organizaci podařilo osvobodit desítky nespravedlivě stíhaných. Mezi vězně svědomí, za které se Amnesty International zasazovala, patřil v 80. letech i Václav Havel.

Havel byl v roce 2011 také vůbec prvním signářem kampaně 3 minuty stačí, o které prohlásil: „Vím, že nebýt solidarity Amnesty, byl bych ve vězení daleko déle. Kampaně Amnesty International mají svůj efekt a jednotlivec zmůže dost. Je to na každém z nás.“

Školy zapojené do Dopisů v ulicích podzim 2014:

Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií, Praha

Gymnázium Slovanské náměstí, Brno

Vyšší odborná škola a Střední škola, České Budějovice

Gymnázium Mnichovo Hradiště

SOŠ Poděbrady

Gymnázium Dr. Šmejkala, Ústí nad Labem

OA Pařížská, Ústí nad Labem

Gymnázium Moravský Krumlov

Gymnázium Benešov

Aktuální petice

  Česká republika

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

 

Aktuální počet podpisů: 3241 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...