Rusko: Zapojte se do podpory aktivistům bojujícím za lidská práva!

  Článek

Porušování lidských práv a svobod je i v současnosti v Rusku na denním pořádku.

Od roku 2012, kdy byl Vladimir Putin potřetí zvolen ruským prezidentem, prošla Státní dumou řada kontroverzních zákonů, které hrubě porušují práva Rusů.

Lidé už nedávají svůj názor najevo tak jako dřív - ruské neziskovky například podle Andreje Jurova z Rady pro rozvoj občanské společnosti a lidských práv zaznamenaly za posledních 10 let pokles aktivistů až o 90%. Navzdory tomu se velké množství lidí v Rusku umlčet nepodařilo.

Víme, že změna může přijít pouze zevnitř ruské společnosti, proto chceme všem, kdo v Rusku bojují za svá práva a svobody, vyjádřit svou solidaritu a podporu.

Zároveň chceme ruským představitelům ukázat, jak vidíme dnešní stav.

JAK SE ZAPOJIT:

1) KUCHYŇSKÝ PROTEST - FOTOPETICE

„V Rusku můžete svobodně projevit názor leda ve své kuchyni,“ říkají sami Rusové. My takovou kuchyni připravíme na ulici pro ruské představitele mezi 5. – 12. říjnem. Místo hlasité demonstrace tichá kuchyň se svými názory. Připojte se i Vy a pošlete nám vlastní foto ze svého kuchyňského protestu. Vystavíme je v naší kuchyni. Více na stránce.

2) PODEPIŠTE PETICI ZA PROPUŠTĚNÍ VĚZNĚ SVĚDOMÍ JEVGENIJE VITIŠKA

Jevgenij Vitiško je ruský aktivista z ekologické organizace v severním Kavkazu. Dlouhodobě kritizoval devastaci přírody v souvislosti se stavbou stadionů pro olympiádu v Soči. Rusko ale kritiku odmítlo a aktivisty se snaží umlčet. Jevgenije odsoudili v únoru 2014 na 3 roky za pokojné uplatňování svobody projevu. Petici naleznete na stránce.

Mezi další aktivity patří pietní akce "Květiny pro Annu", které proběhne 7. října v Moskvě. Moskevští kolegové z Amnesty Internatonal připomenou na pietním místě u pamětní desky novinářky Anny Politkovské na sídle jejího domovského deníku Nová Gazeta osmé výročí od její vraždy. Investigativní novinářku a její neúnavné objektivní zpravodajství o oblasti severního Kavkazu nebo Čečenska uctí origami květinami, které složili z titulních stránek předních světových deníků.

Noviny, které se do akce zapojily, budou informovat o výročí Anniny smrti, připomenou nevyjasněná a laxně vyšetřovaná úmrtí novinářů nebo potírání svobodu slova v Rusku v médiích i mezi lidmi.

Video ke kampani - sdílejte

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...