Boom obchodu s mučicími nástroji v Číně

Článek

Trest smrti   Čína publikován 23.9.2014

Čínský byznys přispívá k porušování lidských práv v Asii i Africe.

Rozvíjející se obchod, výroba a export s mučícími nástroji ze strany čínských společností podněcuje k porušování lidských práv v celé Africe a Asii, odhalil nový výzkum Amnesty International a Omega Research Foundation.

,,Stále více čínských firem těží z obchodu s nástroji pro mučení a represe, což podněcuje k porušování lidských práv na celém světě," řekl Patrick Wilcken, výzkumník pro bezpečný obchod a lidská práva z Amnesty International.

Nová výzkumná zpráva zpráva Čínský obchod s nástroji mučení a represe ukazuje, že v současnosti existuje více než 130 čínských společností zabývajících se výrobou a obchodem s potenciálně nebezpečným vybavením pro vymáhání práva. Před deseti lety jich bylo pouze 28.

Některé z přístrojů otevřeně nabízeny těmito společnostmi, včetně obušků s elektrickým proudem, obušků s kovovými hroty a pouty na nohy se závažím, jsou skutečně kruté a nelidské a měly by být okamžitě zakázány.

Další vybavení, které může být zákonně použito policií, například slzný plyn, plastové projektily nebo vozidla pro zvládání demonstrací, se vyváží z Číny i přes značné riziko závažného porušování lidských práv ze strany úřadů a složek, které tyto nástroje přijímají.

,,Tento obchod způsobující obrovské utrpení prosperuje, jelikož čínské úřady nepodnikly žádné kroky k omezení společností, které přispívají k vývozu těchto nástrojů nebo k opatřením, která by zamezila exportu vybavení do rukou známých porušovatelů lidských práv," dodal Wilcken.

Čína je jedinou zemí známou výrobou ostnatých obušků, které mají kovové hroty po celé délce nebo jen na hlavici obušku. Ty jsou speciálně navrženy k provádění mučení a mohou způsobit značné utrpení.

Čínské společnosti otevřeně propagují tyto nelidské nástroje pro export. V Číně vyrobené špičaté obušky byly údajně použity policií v Kambodži a také exportovány bezpečnostním silám do Nepálu a Thajska. Dále pak Amnesty International a Omega Research Foundation našly důkazy o užívání čínských obušků s elektrickým proudem policií v Ghaně, Senegalu, Egyptě a na Madagaskaru.

,,Neexistuje žádná omluva umožňující výrobu a obchod s nástroji, jejichž hlavním účelem je mučení nebo kruté, nelidské či ponižující zacházení s lidmi. Tyto ohavné činy jsou zcela zakázány mezinárodním právem a čínské orgány by měly okamžitě zakázat výrobu a obchod s těmito krutými a nelidskými nástroji“, vyzval Wilcken.

Čínská exportní společnost Xinxing Import inzerovala vybavení včetně pout na palce, mučících židlí, elektrických paralyzérů a obušků. V roce 2012 uvedla, že má spojení s více než 40 africkými státy a jejich obchod s Afrikou dosahoval hodnoty více než 100 miliónů dolarů.

Čínské společnosti i nadále vyváží zařízení, která mohou mít legitimní využití v oblasti vymáhání práva pouze tehdy, pokud je jejich používání v souladu s mezinárodními standardy a pracovníci jsou dobře vyškolení a plně odpovědní. Zpráva však uvádí případy vývozu potenciálně nebezpečného vybavení z Číny do zemí, kde existuje značné riziko, že zařízení budou přispívat k závažnému porušování lidských práv.

Zpráva zdůrazňuje například velkou zásilku "anti-demonstrativních" zařízení vyvezených z Číny do Ugandy v únoru roku 2011 i přes obavy, že mučení a špatné zacházení ze strany policie bylo v zemi běžné. O dva měsíce později bylo čínské zařízení použito ugandskými bezpečnostními silami k tvrdému potlačení protestů proti rostoucím nákladům na bydlení v zemi. V Číně vyrobená obrněná vozidla byla použita v průběhu násilných zákroků, při kterých bylo nejméně 9 lidí zastřeleno, více než 100 zraněno a 600 zadrženo. Dále bylo toto čínské vybavení také použito k potlačení demonstrací spojených s volbami v Demokratické republice Kongo v roce 2011, které skončily s bilancí 33 mrtvých a 83 zraněných lidí. Vývoz proběhl nehledě na důkazy o rozšířeném porušování lidských práv ze strany bezpečnostních sil Demokratické republiky Kongo.

Zpráva ukazuje, že kontrola vývozu represivních prostředků z Číny je slabá, chybí transparentnost a nebere se ohled na stav lidských práv v cílové zemi.

,,Pochybný čínský systém exportu umožnil prosperující obchod s mučícími prostředky. Je tedy nutné, aby čínské orgány zásadně reformovaly své obchodní předpisy a ukončily tak nezodpovědný přesun vybavení pro vymáhání příjemcům, kteří je budou pravděpodobně využívat k porušování lidských práv ", řekl Patrick Wilcken.

Čínský exportní systém není jediný, kterému se nedaří účinně kontrolovat přesun vybavení pro vymáhání práva s cílem zajistit dodržování lidských práv. Celosvětový obchod s takovýmto vybavením je špatně kontrolován, a to dokonce i u zemí s lepšími předpisy. I Evropská unie a USA potřebují revizi pravidel spolu s nárůstem nových výrobků a technologií na trhu.

Nárůst čínského mezinárodního obchodu s nástroji pro mučení dochází na pozadí pokračujícího porušování lidských práv doma. Mučení a špatné zacházení nebo používání svévolné síly zůstává rozšířeno ve vězeních i při potlačování protestů v zemi. Amnesty International zdokumentovala širokou škálu fyzického mučení v Číně včetně využití elektrických obušků.

,,Policie použila elektrický obušek na mojí tvář - to je druh mučení, kdy policie zvolá ,,bengbao popcorn“, protože váš obličej se rozštěpí a vypadá jako prasknutý popcorn. Je hrozné cítit pach pálící se kůže“, řekl Amnesty čínský přeživší svědek mučení.

Zpráva také poukazuje na rozsáhlé zneužívání mechanických zařízení na zadržených v Číně. Mnoho zadržených si stěžovalo na zavázané zápěstí a kotníky, zavěšení ze stropu nebo držení v nepohodlných pozicích.

Amnesty International a Omega Research Foundation vyzývají čínské úřady a orgány včetně všech ostatních zemí:

• Uložit okamžitý zákaz výroby a obchodu s nebezpečným mučícícím zařízením.

• Okamžitě pozastavit nebo odmítnout obchodní licence na dodávku zařízení pro donucovací orgány a síly tam, kde je zvýšené riziko, že zařízení bude používáno k páchání nebo napomáhání vážnému porušování lidských práv.

• Stanovit pravidla pro vývoz a postupy pro řízení bezpečnosti a využití policejního zařízení, které může mít legitimní využití, ale které je snadno zneužitelné.

• Ukončit veškeré mučení, kruté, nelidské a ponižující zacházení a trestání a používání svévolné síly. Vyšetřovat všechna obvinění z takových činů, aby se pachatelé dostali před soud.

Aktuální petice

Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu