Ales Běljackij v Praze poděkoval za podporu

  Článek

Běloruský disident a lidskoprávní aktivista přijel krátce po svém propuštění poděkovat i Amnesty do Prahy.

Necelé dva měsíce od svého předčasného propuštění na svobodu přijel běloruský aktivista a předseda lidskoprávní organizace Vjasna do Prahy.

Nejdůležitější vzkaz...
Během přátelského setkání vyprávěl Ales zástupcům a podporovatelům Amnesty, co pro něj znamenala podpora - lidé posílali dopisy jak jemu, tak běloruským úřadům s apelem na jeho propuštění.

"Všechny ty dopisy se ke mně dostaly, do jednoho jsem je četl. Třeba v tomhle to máme lepší než v Rusku, kde vězni obvykle dopisy nedostávají. Byla to pro mě obrovská morální podpora. Po propuštění jsem si tu hromadu dopisů vzal s sebou domů."

Mimořádný v mnoha směrech - svou odvahou, odhodlaností prát se za práva Bělorusů i smyslem pro humor. Poděkovali jsme mu za jeho práci jménem všech, kteří se během posledních let připojili k nejrůznějším aktivitám na podporu jeho osobně nebo situace v Bělorusku. Ales byl dojatý a rád podepsal petice za nové případy kampaně 3 minuty stačí, jíž byl v loňském roce součástí.

Během "tříminutové" kampaně a Maratonu psaní dopisů Alese podpořilo skoro 10 000 Čechů.

"Solidarita lidí z ostatních zemí je nesmírně důležitá. Je to pro nás obrovská pomoc," poukázal Ales na hodnotu mezinárodního zájmu o nespravedlivě vězněné lidi.

FOTO: Ales se zástupci z řad zaměstnanců a podporovatelů české Amnesty a koláží fotek z akcí, které jsme pořádali na podporu jeho a dalších politických vězňů v Bělorusku. Přidalo se 10 000 z vás. Děkujeme!

Ales při setkání vypadal velmi dobře a zřejmě se tak i cítil - měl dobrou náladu a vtipkoval: „Ve vězení jsem sepsal pár kratších esejí, ale moc času jsem neměl, musel jsem totiž dělat nucené práce. Byly to různé věci, nejčastěji balení nějakých balíků.“ - "Tak snad teď po Vás ve Viasně nebude nikdo chtít balit žádné balíky…“ - „Naopak, budu to dělat hlavně já, protože jsem v tom teď profík! Dobře mě vycvičili…“ (se smíchem)

Ales se po červnovém propuštění hned zase vrhnul do práce a má velké plány: „S Viasnou teď plánujeme spoustu další práce, hlavně na trest smrti a problematiku nucených prací. Nejdůležitější je aktivizovat mladé lidi – ti s námi často souhlasí a odmítají Lukašenkovu diktaturu, ale jsou příliš neteční.“

Takže mu přejeme ve všem hodně zdaru a síly!

Ales podepsal výzvy nových případů kampaně 3 minuty stačí

ALES BĚLJACKIJ (51)

Běloruský lidskoprávní aktivista, předseda organizace Vjasna.

Byl uvězněn po nespravedlivém soudním procesu v roce 2011 za způsob financování své organizace, které úřady odebraly licenci. Byl propuštěn v červnu 2014 - rok a půl před vypršením čtyř a půl letého trestu. Přečtěte si o jeho životě VÍCE.

Amnesty International za jeho propuštění bojovala v rámci mezinárodního Maratonu psaní dopisů a česká sekce v kampani 3 minuty stačí. Ta mířila mezi lety 2011-2013 na 9 případů nespravedlivě vězněných - 7 z nich je nyní propuštěno včetně Alese Běljackého. Pomozte nám prosím osvobodit další!

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2690 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...