Amnesty znovu volala: SOS Europe!

Článek

Migrace publikován 29.8.2014

Proběhlo setkání aktivistů k problematice migrace a uprchlíků v Evropě.

Amnesty International pořádala v polovině července 2014 v srdci Bulharska v pořadí již třetí mezinárodní tábor pro lidská práva, jehož se účastnilo 80 aktivistů z více než 30 zemí. Tábor v Sofii měl za cíl zvýšit povědomí o "pevnosti Evropa", do hloubky probrat téma zacházení s migranty a uprchlíky a usilovat o následnou změnu přístupu k migraci. Ten se v současnosti zaměřuje na prevenci na úkor ochrany migrantů.

Tyto tábory jsou součástí široké kampaně s názvem „SOS Europe", která se snaží chránit práva a životy uprchlíků a migrantů, kterým představitelé evropských zemí nastavují vyšší a vyšší podmínky pro vstup do Evropy, čímž si dostatečně neuvědomují dopad těchto opatření. A pevnost Evropa má stále vyšší a vyšší zdi…

Amnesty International Česká republika měla na workcampu 3 zástupce. Největší radost nám udělala možnost účasti Hadiho, syrského uprchlíka, který je v české Amnesty na stáži a studuje v Česku vysokou školu.

„Celý zážitek z tábora byl obohacující a poučný; pro mě byla zejména důležitá přítomnost čisté lidskosti 80ti aktivistů, kteří se sešli s jednotným cílem. Nemohl jsem si pomoci, ale měl jsem pocit, že na mém hlasu opravdu záleží, že každý hlas se počítá, a že jeden jednoduchý podpis na petici může něco změnit. Celkově mohu říci, že tábor byl skvělý zážitek. Kromě setkání s aktivisty z jiných zemí a naslouchání jejich příběhů, jsme měli také příležitost setkat se s některými syrskými uprchlíky v Sofii. Pro mě, jakožto Syřana, bylo velmi těžké poslouchat jejich příběhy týkající se brutální reality toho, co se jim děje, a jak je s nimi zacházeno. Uprchli před jednou válkou, aby bojovali v další. Z toho důvodu si musí tato krize získat celosvětovou pozornost - jejich hlasy musí být vyslyšeny,“ říká Hadi.

Každý rok migrují tisíce lidí, aby dosáhli Evropy. Většina z nich utíká před válečnými konflikty, násilím nebo perzekucí ze zemí jako Sýrie, Irák, Afghánistán a mnoho dalších se snaží uniknout chudobě.

Nepomáhá ani fakt, že Evropská unie přidělila mezi roky 2007 až 2013 celkem 4 miliardy eur na program „Solidarita a řízení migračních toků (Solid)“, z čehož byla vydána téměř polovina na ochranu hranic EU a vytvořena takzvaná „pevnost Evropy“. Pouze 17% (700 milionů eur) z celkového rozpočtu bylo vynaloženo na proces integrace uprchlíků.

V táboře v Bulharsku probíhaly dvě hlavní akce. První se konala v centru hlavního města, kde aktivisté povzbuzovali pochodem veřejnost k protestu. Připomínali veřejnosti tisíce zmařených životů, kteří přišli o život při pokusu dostat se do Evropy a ty, s nimiž je stále špatně zacházeno na hranicích.

Aktivisté pochodovali od začátku bulváru až na jeho konec, který představoval hranice Evropské unie. Za pomyslnou hranicí stálo několik aktivistů představujících vůdce evropských zemí, kteří střežili plot jako symbol obrany EU před migranty a uprchlíky – lidem je bráněno přejít přes hranice ve snaze najít bezpečnější a lepší život.

„Naše akce v ulicích bulharské Sofie byla sama o sobě velmi silná. Tichý průvod budil pozornost nejen novinářů, ale i kolemjdoucích. Pro mě osobně nastal nejvíce emotivní okamžik ve chvíli, když byl plot plně zakryt transparenty S.O.S. Europe nebo People before borders a různými kousky oblečení. V tu chvíli se ozval místní Syřan s prosbou, zda by mohli na plot s ostnatým drátem připevnit i své cestovní pasy. Nebyl důvod, proč mu v tom bránit. Když připevňoval svůj pas na plot, naskočila mi husí kůže (a mám ji i v tuto chvíli, když si na to vzpomenu ) a pomalu se nám spouštěly po tvářích slzy. Poté přistoupil jeho kamarád a připevnil svůj pas otevřený na stránce s fotografií. V tu chvíli jsme cítili, že to, co děláme, má opravdu smysl a je potřeba, aby se Evropa začala zajímat, co se děje na jejích hranicích,“ popisuje své zážitky z akce Anna, dlouholetá dobrovolnice české Amnesty.

Druhá akce probíhala přímo na hranicích s Tureckem…

„Kromě toho, že se druhá akce konala na skutečné hranici, kde část aktivistů natáčela video pro kampaň SOS Europe, jsem osobně cítil, že tato akce byla velmi důležitá - jít na místo, kde se vše ve skutečnosti děje, a poté světu vyslat zprávu přímo odsud. Natočili jsme video s přibližně třinácti aktivisty. Předváděli jsme uprchlíky s cílem ukázat, jakou cestu musí absolvovat, aby se dostali do Evropy. V závěru videa odhalí aktivisté sami sebe s jejich posláním světu. Cílem tábora a všech akcí je vyslat jasnou zprávu vůdcům EU s úsilím změnit trend vůči migraci,“ uzavřel Hadi.

Zjistěte VÍCE O KAMPANI

Podepište PETICI a ukažte tak vůdčím představitelům EU, že nelidské a nebezpečné praktiky u Evropských hranic jsou nepřijatelné.

Aktuální petice

Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu