© Spencer Platt/Getty Images

Amnesty k summitům OSN o uprchlících a migrantech

  Článek

Migrace   EU publikován 19.9.2016

OSN má za cíl koordinovaný a humánnější postup zemí směrem k uprchlíkům. V úterý pořádá summit o uprchlících i prezident USA Obama.

© Spencer Platt/Getty Images

OSN a americký prezident Barack Obama hostí dnes a zítra summity o uprchlících a migrantech

Amnesty při té příležitosti znovu upozorňuje na lidskoprávní rozměr uprchlické krize: Důraz klademe zejména na vznik systému, který by zajistil lépe organizované, férové a transparentní sdílení odpovědnosti za uprchlíky. Státy by se měly domluvit na jasných kritériích, podle kterých budou uprchlíci přerozdělováni do jednotlivých zemí. Kritéria by měla být založena na reálných možnostech zemí přijmout uprchlíky (HDP, počet obyvatel, nezaměstnanost, počet již přijatých uprchlíků atp.). Tento systém by nebyl povinný, jelikož státy nemohou být nuceny se podílet. Nicméně by jasně definoval, jakou měrou by se jednotlivé státy podílet měly tak, aby byl stav férový.

V praxi by to znamenalo přesidlování nejzranitelnějších uprchlíků (oběti mučení, sexuálního násilí, děti a mladistvé bez doprovodu, vážně nemocní atp.) ze zemí sousedících se zeměmi, odkud lidé prchají. Tyto země totiž hostí největší počty uprchlíků, což na ně klade obrovský tlak. 86% světových uprchlíků žije v rozvojových zemích. Znamenalo by to přijímání lidí přímo z „krizových zón“ a umožnilo organizovanější postup a omezilo nelegální převaděčství a nebezpečné cesty přes moře, při kterých každoročně tisíce lidí umírají.

V dubnu uvedl generální tajemník OSN Pan Ki-mun, že by bylo nutné přijmout 10% uprchlíků z těchto zemí ročně. To odpovídá počtu 2,1 milionu lidí, což je 0,03 světové populace. Pro srovnání Libanon, který má 4 miliony obyvatel, hostí nyní přes milion syrských uprchlíků, Jordánsko přes 600 000 a Turecko již více než 3 miliony. Tato čísla ukazují, jak nespravedlivě jsou uprchlíci celosvětově rozděleni. A summit by měl napomoci toto odstranit.

Řešení musí být dlouhodobé a systematické a je třeba, aby státy ustavily permanentní systém sdílení odpovědnosti.

Současná uprchlická krize je vážná, ale není neřešitelná, pokud by byla politická vůle ji reálně a efektivně řešit. Nezmizí, dokud jí politici nebudou čelit se vztyčenými hlavami, spoluprácí a sdílením odpovědnosti.

© Gokhan Sahin/Getty Images

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...