Irák: Kurdské autority musí ukončit ostudné uvěznění jezídské ženy, která přežila zajetí tzv. IS

  Článek

Diskriminace   Irák publikován 6.10.2016

Kurdská regionální vláda (KRG) musí okamžitě ukončit šokující uvěznění jezídské ženy, která je držena bez soudu už skoro dva roky po přežití zajetí ozbrojenou skupinou nazývající se Islámský stát (IS), řekla Amnesty International.

Bassema Darwish, 34letá žena, matka tří dětí, z vesnice Babira v guvernorátu Ninewa, je držena KRG od října 2014. Obvinili jí z napomáhání silám tzv. Islámského státu, které zabily tři členy pešmergů, ozbrojených sil KRG. K těmto úmrtím došlo ve chvíli, když síly pešmerga přijely do domu v Zummar (v severozápadním Iráku), kde byla držena v zajetí. 

„Jezídské ženy uneseny IS, trpěly opravdu hrozivé zneužívání, včetně znásilnění a sexuálního otroctví. V případě Bassemy Darwish, osvobozením od IS špatné zacházení neskončilo. Místo zadržení trvajícího skoro dva roky a porušování jejích lidských práv, měly autority zajistit, aby dostala zdravotní a psychologickou pomoc, stejně jako poradenství, které by jí pomohlo překonat utrpení ze zajetí,“ řekl Philip Luther, ředitel programu Amnesty International pro Střední východ a Afriku. 

„Zadržovat jí donekonečna, bez soudu, nebo alespoň šance napadnout zákonnost jejího zadržení je kruté a nezákonné. Autority jí musí buď obvinit z rozpoznatelného kriminálního zločinu neb ji okamžitě propustit.“

„Příbuzní, aktivisté a oficiální představitelé řekli Amnesty International, že Bassema byla bojovníky IS unesena spolu s jejím manželem a 33 dalšími příbuznými 3. srpna 2014, když se snažili uprchnout z města Sinjar. V té době byla těhotná. Unesení byli nejprve převezeni do Tal´Afar, kde ženy a děti, včetně Bassemy, byly odděleny od mužů. Osud 31 jejích příbuzných zůstává neznámý.

V současnosti je zadržena v Erbilské ženské a mladistvé věznici. Ve vazbě porodila svou dceru Nour Hassein. 

Bojovníci IS spáchali podle mezinárodního práva systematické zločiny, včetně zločinů válečných a zločinů proti lidskosti. Jezídské ženy a dívky drží jako sexuální otrokyně, znásilňují je, vraždí nebo mučí. Některé donutili přihlížet vraždám jejich mužských příbuzných. Ženy byly násilně oddělené od svých dětí a nuceny konvertovat k islámu.

„Je šokující, že kurdská regionální vláda, která odsoudila zvěrstva páchaná IS proti jezídské komunitě, zadržuje přeživší těchto zneužívání za obvinění z terorismu a odepírá ji základní zákonná práva,“ řekl Philip Luther.

Šéf vyšetřování proti-teroristického ředitelství, který se v srpnu 2016 setkal s Amnesty International řekl, že když síly pešmerga přijely na místo, kde byla Bassema držena v zajetí, oklamala je tvrzením, že dům byl prázdný. Řekl, že bojovníci tzv. Islámského státu, schovaní uvnitř, poté zabili tři členy pešmergy když vstoupili do domu. 

Tvrdil, že Bassema byla „radikalizována,“ záměrně oklamala síly pešmerga a je zodpovědná za jejich smrt. Řekl, že je zadržována podle proti-teroristického zákona a že její případ byl odkázán soudu. Slyšení ještě musí být naplánováno.

Příbuzní Bassemy řekli Amnesty International, že se v srpnu objevila u soudu nejméně jednou bez právníka a byla donucena podepsat čtyři papíry napsané v kurdštině bez porozumění jejich obsahu.

Proti-teroristické ředitelství odmítlo požadavek Amnesty International, vidět během srpnové cesty do kurdského regionu v Iráku Bassemu ve vězení. Právníci, kteří jí chtěli navštívit ve vězení, měli odepřený přístup. Amy Beam, zakladatelka humanitární organizace Amy, Azadi a Jiyan, řekla Amnesty International, že se cítila ohrožená bezpečnostní agenturou KRG - Asayish, při její snaze zajistit Bassemě propuštění z vězení. 

Amnesty International nadnesla Bassemin případ autoritám při mnoha příležitostech, nedávno například v dopise prezidentovi KRG Masoudovi Barzanimu 26. srpna, ovšem marně. 

„Bassema Darwish by měla mít zaručený neomezený přístup k jejím příbuzným, právníkům a nezávislé mezinárodní kontrole. Její právo na spravedlivý soud, včetně práva zpochybnit právoplatnost jejího zadržení, být informována o obviněních v jazyce, kterému rozumí a k adekvátní legální ochraně by měla být plně uplatňována,“ řekl Philip Luther. 

Amnesty International vyzývá KRG k propuštění Bassemy Darwish z vazby, dokud civilní soud nerozhodne o důvodech jakéhokoliv obvinění proti ní, při zvážení její zranitelnosti a odpovědnosti za péči o dítě. 

Aktuální petice

  Irák

Irák: propusťte uvězněné novináře

Novináři Sherwan Sherwani a Guhdar Zebari jsou již dva roky nespravedlivě ve vězení pouze kvůli své práci. K falešným obviněním se přiznali až pod vlivem mučení. Podepište petici na jejich podporu.

 

Aktuální počet podpisů: 526 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...