Společnost Apple reaguje na výzvu Amnesty International k těžbě kobaltu v Kongu

Úspěch

V reakci na zprávu Amnesty International k způsobu získávání kobaltu v Demokratické republice Kongo vydala společnost Apple prohlášení se závazkem problematiku řešit.

Jde o pozitivní zprávu, nicméně se jedná o začátek cesty. Nyní je třeba detailně identifikovat původ kobaltu v nejrůznějších spotřebních zařízeních a zveřejňovat konkrétněji rizika zneužívání, které byly zjištěny v dodavatelských řetězcích. Amnesty bude tlačit i na další společnosti, které kobalt s nejasným původem využívají, aby zásadně změnily svůj přístup k dětské a otrocké práci.

Originální text zprávy společnosti Apple včetně českého překladu najdete zde.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.

3.8.2017

Respekt: Jak může elektroauto ovlivnit lidská práva v Kongu?

8.9.2017

Demokratická republika Kongo: Vláda musí dostát závazku učinit přítrž dětské práci do roku 2025

V reakci na příslib vlády Demokratické republiky Kongo (DRK) o vymýcení dětské práce v sektoru těžby do roku 2025 reaguje Seema Joshi, vedoucí sekce Byznys a lidská práva Amnesty International:

20.6.2017

“DARUJ DOMOV”: Obrovský globální koncert na podporu solidarity s uprchlíky

1 000 hudebníků bude v září hrát po celém světě na akcích pořádaných Amnesty International a Sofar Sounds. V České republice se k nim přidá například zpěvačka Katarzia!