Společnost Apple reaguje na výzvu Amnesty International k těžbě kobaltu v Kongu

Úspěch

V reakci na zprávu Amnesty International k způsobu získávání kobaltu v Demokratické republice Kongo vydala společnost Apple prohlášení se závazkem problematiku řešit.

Jde o pozitivní zprávu, nicméně se jedná o začátek cesty. Nyní je třeba detailně identifikovat původ kobaltu v nejrůznějších spotřebních zařízeních a zveřejňovat konkrétněji rizika zneužívání, které byly zjištěny v dodavatelských řetězcích. Amnesty bude tlačit i na další společnosti, které kobalt s nejasným původem využívají, aby zásadně změnily svůj přístup k dětské a otrocké práci.

Originální text zprávy společnosti Apple včetně českého překladu najdete zde.

20.12.2018

Ředitel Google údajně zrušil projekt Dragonfly

Podle neoficiálních zpráv společnost Google zruší aktivity na projektu Dragonfly, který by měl mít možnost cenzurovat vyhledávání na internetu v Číně. Amnesty však nadále požaduje jasné vysvětlení dalšího postupu, proto naše petice nekončí.

7.12.2018

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.

22.10.2018

Maďarsko: Amnesty vyzývá k prošetření zákona proti migraci, který cílí na občanskou společnost

Amnesty International vyzývá maďarský Ústavní soud k prověření ústavnosti kontroverzního zákona kriminalizujícího osoby a organizace, které se zabývají migrací.

30.8.2018

Otevřený dopis pro Google: Nerezignujte na lidská práva výměnou za přístup do Číny!

Ohlášené plány společnosti Google spustit v Číně cenzurovaný vyhledavač by představovaly alarmující kapitulaci v oblasti lidských práv s ničivými důsledky v zemi, kde jsou lidé neustále pronásledováni za vyjádření svých názorů, upozorňuje Amnesty a další skupiny pro lidská práva.