Ukrajina: Tragická ztráta na životech musí být nestranně prošetřena

Amnesty volá po vyšetření pádu letadla na východě Ukrajiny.

Smrt téměř 300 civilistů na palubě malajského boeingu, který se zřítil 17. července v oblasti intenzivních střetů na východní Ukrajině, musí být ihned nestranně a účelně vyšetřena.

Všechny strany v konfliktu musí spolupracovat na stanovení příčiny této tragické události.

Je zcela nezbytné, aby bylo urychleně provedeno vyšetřování na místě nezávislými mezinárodními odborníky, a to s plnou spoluprací obou stran konfliktu – ukrajinskými orgány a separatistickými ozbrojenými skupinami,“ řekl Denis Krivosheev, náměstek ředitele pro Evropu a Střední Asii Amnesty International.

Výzva Amnesty přichází nedlouho poté, co zveřejnila výzkumnou zprávu dokumentující případy únosů, mučení a špatného zacházení vůči mezinárodním pozorovatelům, žurnalistům i civilistům v oblasti východní Ukrajiny, kde se letadlo zřítilo. Území havárie je nyní pod kontrolou proruské separatistické ozbrojené skupiny.

Vyšetřování bude náročné vzhledem k současné situaci v této konkrétní části Ukrajiny. Pro smysluplné šetření musí všechny strany konfliktu zajistit, aby vyšetřovatelé získali úplný a neomezený přístup na místo nehody a zaručili jim osobní bezpečnost,“ řekl Krivosheev.

„Vyšetřování se musí zaměřit na všechna věrohodná obvinění proti ukrajinským a separatistickým ozbrojeným skupinám. Je třeba odpovědět na všechny relevantní otázky a nálezy se musí komunikovat transparentně.“

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

2.3.2018

Honduras: Neschopnost najít vrahy Berty Cáceresové ohrožuje další aktivisty

2. března 2016 Bertu zastřelili. Ani po dvou letech Honduras nemá pachatele.

18.7.2017

Turecko: Ředitelka Amnesty obviněna a stále ve vazbě

Ředitelka turecké sekce Amnesty zůstává po úterku 18. července mezi 6 obránci lidských práv, kteří jsou dál drženi ve vazbě. Čtyři byli propuštěni.

1.4.2017

Sýrie: je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost, pravdu a nápravu pro miliony obětí války

Jak válečné zločiny a zločiny proti lidskosti bez potrestání v Sýrii pokračují, kampaň Amnesty International upozorňuje na šesté výročí krize a naléhá na světové lídry, aby přijali okamžitá opatření k zajištění spravedlnosti, pravdy a odškodnění milionům obětí konfliktu.