Ukrajina: Tragická ztráta na životech musí být nestranně prošetřena

Amnesty volá po vyšetření pádu letadla na východě Ukrajiny.

Smrt téměř 300 civilistů na palubě malajského boeingu, který se zřítil 17. července v oblasti intenzivních střetů na východní Ukrajině, musí být ihned nestranně a účelně vyšetřena.

Všechny strany v konfliktu musí spolupracovat na stanovení příčiny této tragické události.

Je zcela nezbytné, aby bylo urychleně provedeno vyšetřování na místě nezávislými mezinárodními odborníky, a to s plnou spoluprací obou stran konfliktu – ukrajinskými orgány a separatistickými ozbrojenými skupinami,“ řekl Denis Krivosheev, náměstek ředitele pro Evropu a Střední Asii Amnesty International.

Výzva Amnesty přichází nedlouho poté, co zveřejnila výzkumnou zprávu dokumentující případy únosů, mučení a špatného zacházení vůči mezinárodním pozorovatelům, žurnalistům i civilistům v oblasti východní Ukrajiny, kde se letadlo zřítilo. Území havárie je nyní pod kontrolou proruské separatistické ozbrojené skupiny.

Vyšetřování bude náročné vzhledem k současné situaci v této konkrétní části Ukrajiny. Pro smysluplné šetření musí všechny strany konfliktu zajistit, aby vyšetřovatelé získali úplný a neomezený přístup na místo nehody a zaručili jim osobní bezpečnost,“ řekl Krivosheev.

„Vyšetřování se musí zaměřit na všechna věrohodná obvinění proti ukrajinským a separatistickým ozbrojeným skupinám. Je třeba odpovědět na všechny relevantní otázky a nálezy se musí komunikovat transparentně.“

18.7.2017

Turecko: Ředitelka Amnesty obviněna a stále ve vazbě

Ředitelka turecké sekce Amnesty zůstává po úterku 18. července mezi 6 obránci lidských práv, kteří jsou dál drženi ve vazbě. Čtyři byli propuštěni.

24.4.2017

Bombardováni ve svých domovech, civilisté v Mosulu viní lehkomyslné koaliční síly

Mosul, Irák- Když slyšeli, že se chystají nálety na jejich čtvrť ve východním Mosulu, Wa´ad Ahmad al-Tai a jeho rodina udělali přesně, co jim bylo řečeno.

17.4.2017

Americký útok na syrskou leteckou základnu: Závazek za syrské uprchlíky je zásadní, pokud Trumpovi vážně záleží na civilistech

V reakci na letecký útok Spojených států na syrskou vojenskou leteckou základnu v Homsu z minulé noci, tři dny poté co útok chemickými zbraněmi zabil více než 80 civilistů v provincii Idleb, Margaret Huang, výkonná ředitelka Amnesty International v USA řekla:

1.4.2017

Sýrie: je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost, pravdu a nápravu pro miliony obětí války

Jak válečné zločiny a zločiny proti lidskosti bez potrestání v Sýrii pokračují, kampaň Amnesty International upozorňuje na šesté výročí krize a naléhá na světové lídry, aby přijali okamžitá opatření k zajištění spravedlnosti, pravdy a odškodnění milionům obětí konfliktu.